Quickscans uitgevoerd door Brabants Landschap binnen het Erven Plus-project

Publicatiedatum: 11-08-2022

De afgelopen maanden zijn er door Brabants Landschap op diverse plekken weer 'quickscans' uitgevoerd op de erven die hebben deelgenomen aan ErvenPlus 1.0 en 2.0. Van vogelhuisjes tot wilde tuinen: wat doen mensen zelf om hun omgeving groener te maken?

Het Groene Woud ondersteunt dit project, omdat het naadloos aansluit bij onze doel om natuur, landschap en erfgoed te versterken voor en door de inwoners van ons gebied.

Bij een quickscan komt een deskundige een halfuur tot een uur op het erf bekijken en beluisteren wat er zoal vliegt en roept. Deze informatie wordt genoteerd. Ook het gedrag van de op het erf aanwezige vogels wordt meegenomen. Is de vogel voedsel aan het zoeken voor zijn jongen, of nog bezig met nestbouw?  Na een aantal jaar zullen de quickscanners nog eens langskomen om het onderzoek te herhalen. Zo ontstaat een beeld van de soortendiversiteit en de populatiegrootte bij de ErvenPlus-erven en worden de resultaten van de genomen maatregelen meetbaar.

Quickscanner Bastiaan en de Groene Storytellers maakten er dit leuke filmpje over, dat deels is opgenomen op het erf van Twan Tiebosch, bestuurslid van Het Groene Woud.

Unieke expositie: De Hippe Fotoclub brengt de magie van Het Groene Woud in beeld
Heb je een goed idee? Maak dan gebruik van onze stimuleringsregeling projectinitiatieven!
In beeld: projectbegeleider John Vermeer, vriendelijke aanjager in Het Groene Woud
Dommelbiografie als basis voor inrichting van het landschap: ‘Het stroomgebied van de Dommel’ belicht de rivier van alle kanten
Groene Handdruk van Het Groene Woud besteed aan insectenhotel bij Kinderboerderij Kienehoeve
Uniek boek is voltooid: ‘Het stroomgebied van de Dommel’ belicht de rivier van alle kanten
Nieuwsbrief 30 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Project PlantenNu in Het Groene Woud van start
Paul Rüpp overleden, voormalig voorzitter Van Gogh Nationaal Park
... in Het Groene Woud