Route-app ‘Routes in Het Groene Woud’: de app die actief met je meewandelt of -fietst

Publicatiedatum: 25-11-2019

Wandelen of fietsen met je smartphone als gids? Het kan met de geavanceerde wandel- en fietsapp Routes in Het Groene Woud, in het gelijknamige Brabantse Nationaal Landschap. Uniek: de app combineert navigatie met informatie, ook offline. Daarmee vind je met deze app altijd je weg (ook als je geen bereik hebt) én kom je alles te weten over de bezienswaardigheden die op je route liggen. De app is nu te downloaden in de App Store en Google Play.

Leuke extra’s voor onderweg

De app is sinds de zomer van 2019 beschikbaar. De gebruiksvriendelijkheid kan inmiddels rekenen op veel lof van wandelaars en fietsers. Dat gebruiksgemak zit hem in het eenvoudig downloaden van routes, de heldere route-instructies (bijvoorbeeld over naderende oversteekplaatsen) en de interessante weetjes met foto’s. “Het bijzondere van deze app is dat hij met je meewandelt of -fietst”, vertelt Louis van de Wiel uit Liempde. Hij is initiatiefnemer van de app. “Kom je op je route een interessante plek of bezienswaardigheid tegen – en die zijn er volop –, dan vertelt de app je daar meer over, compleet met foto’s of een filmpje. Zulke extra’s maken een wandel- of fietstocht nóg aantrekkelijker.”

Kort of lang: voor elk wat wils

De wandelroutes in de app variëren in lengte van 7 tot 23 kilometer, de fietsroutes van 27 tot 48 kilometer. Ze bestrijken grote delen van Nationaal Landschap Het Groene Woud in de stedendriehoek Eindhoven-’s-Hertogenbosch-Tilburg. Een gebied dat binnenkort onderdeel is van Van Gogh Nationaal Park (nu nog in oprichting). Er komen bovendien steeds nieuwe routes bij.

Verrassende belevingen

“Waar andere apps vooral de routes van al bestaande knooppunten volgen, zijn de routes in deze app compleet anders”, licht Wim van Dijk van GIS- en GEO-ontwikkelaar BraGIS toe. “Je komt langs sloot- en waterkanten, trekt het bos in en gaat over paden en lanen die veel mensen uit de buurt zelfs niet kennen. De app meldt het vanzelf als je daarbij van je route afwijkt. Zo struin je door het gebied zonder de weg kwijt te raken.” De routes zijn dus allemaal uniek en verrassend, maar hebben één ding gemeen: ze laten je genieten van een karakteristiek landschap, bijzondere natuur en Bourgondische gastvrijheid, te vinden in de vele dorpen die Brabant rijk is.

‘Welkom in Liempde!’

Louis, zelf een fervent wandelaar, nam het initiatief voor de app als vrijwilliger bij SPPiLL, een semi-vrijwilligersorganisatie in Liempde, in het hart van Nationaal Landschap Het Groene Woud. SPPiLL ontwikkelde zelf dertien wandel- en fietsroutes voor de app. Deze starten allemaal bij het sfeervolle bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd in het dorp. De routes leiden vanaf hier door de wandel- en fietsvriendelijke regio met mooie paden, bankjes om even uit te rusten, uitzichtspunten en gastvrije horecagelegenheden. Louis: “Wie wil weten hoe hij bij D’n Liempdsen Herd komt, kan eveneens de app raadplegen. We hebben deze gekoppeld aan Google Maps. Zo helpt de app je al op weg, nog vóórdat je met je wandel- of fietstocht start.”

Nieuwsbrief 33 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Bijzondere grondoverdracht in Het Groene Woud: ARK Rewilding Nederland draagt natuurgebied De Hemel over aan eigenaren Velder
Drie initiatieven uit Het Groene Woud bekroond als 'Gouden Zaaier 2023'
Zo 10 september: Fruitpersdag in Best
Word Vriend, win een boek! Winnaars januari - juni 2023
Groene Handdruk van Het Groene Woud voor Natuurgroep Gestel
Wederopbouw-kippenhok in ere hersteld aan de Maai in Liempde
Nieuwsbrief 32 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Groene Handdruk voor Ad en Ine de Kort
... in Het Groene Woud