Spotlights op de Brabantse Klomp in Schijndel en Best

Publicatiedatum: 26-04-2019

Het was een bijzonder goede week voor de klomp in Het Groene Woud. Op donderdag 25 april werd in Schijndel de Klompenbeleefroute geopend, een fietsroute via verschillende locaties die een relatie hebben met de Brabantse klomp en/of het populierenlandschap. Op dinsdag 23 april werd bij Klompenfabriek van der Velden in Best een enorme ‘Bestse Klomp’ onthuld, om daarmee aandacht te vragen voor de klompenhistorie van de gemeente. Beide initiatieven zijn gerealiseerd in samenwerking met Stichting Brabantse Klomp, die aandacht vraagt voor de klomp, de populier en het klompenproductielandschap, waarvan de kern in Nationaal Landschap Het Groene Woud ligt.

Klompenbeleefroute in Schijndel

Op donderdag 25 april is de Klompenbeleefroute in Schijndel officieel geopend. Dit gebeurde door middel van het aansnijden van een klompencake door wethouder Coby van der Pas in de het VVV-kantoor, gevestigd in het Jan Heestershuis in Schijndel. Ook Hen Verhoeven, contactpersoon van Stichting Brabantse Klomp in Schijndel en Rinus van de Heijden, voorzitter van Stichting Brabantse Klomp waren hierbij aanwezig.  Laatstgenoemde gaf uitleg over de route: een fietsroute van 23 km door het buitengebied en het centrum van Schijndel. Aan de route liggen veel locaties die een relatie hebben met de klomp en het populierenlandschap. De route is te downloaden via de app Routes in Het Groene Woud (te vinden in de appstore/market van je mobiele telefoon). Met een heuse fietsbel en een fietstocht over een deel van de route werd de Klompenbeleefroute ook daadwerkelijk door de wethouder verkend.

Foto: Met het aansnijden van een klompencake werd de Klompenbeleefroute in Schijndel door wethouder Coby van der Pas (midden) geopend.

Meerder Klompenbeleefroutes via de app Routes in Het Groene Woud

In de loop van 2019 zullen ook de andere klompendorpen – Best, Liempde en Sint-Oedenrode – hun eigen Klompenbeleefroute ontwikkelen. Ook deze routes worden geplaatst in de app Routes in Het Groene Woud. De verschillende dorpenroutes zullen vervolgens verbonden worden tot één grote Klompenbeleefroute.

Onthulling De Bestse Klomp

Op dinsdag 23 april is een grote Bestse Klomp onthuld op een unieke locatie: bij Klompenfabriek Van der Velden in Best. Met de klomp wordt de historie van de klomp binnen de gemeente extra onder de aandacht gebracht. Na presentaties van Harrie van der Velden (Klompenfabriek Van der Velden) en initiatiefnemer Harrie van Vroenhoven (Erfgoedvereniging Dye van Best) werd met het verwijderen van een Brabantse vlag de Bestse Klomp  onthuld door de  kleinkinderen van familie Van der Velden. Aansluitend werd door de wethouders Marc van Schuppen en Stan van der Heijden een informatiebord onthuld.

 

Stichting Brabantse Klomp

Gemeente Best was van oudsher een klompendorp. In het verleden stond in Best de grootste klomp van Nederland. In 1914 werd er een klompenvakschool geopend. Vorig jaar is Stichting Brabantse Klomp opgericht. Het doel van de stichting is het bevorderen van kennis over de Brabantse klomp, het Brabantse klompenambacht en het populierenlandschap. Daarmee wordt de cultuurhistorie van de klompenmakerij en de daarmee verband houdende populierenteelt in de klompendorpen Best, Liempde, Sint-Oedenrode en Schijndel - in Nationaal Landschap Het Groene Woud - versterkt. De stichting verbindt nieuwe ontwikkelingen - van be- en verwerking van populierenhout tot duurzame producten - aan het erfgoed van de klomp en populierenteelt.

April Klompenmaand 2019

Voor het tweede jaar op rij is april door Stichting Brabantse Klomp gebombardeerd tot April Klompenmaand in Het Groene Woud, met als thema Brabantse Klomp & Brabants Populierenlandschap. Tijdens de hele maand worden er in de dorpen Best, Sint-Oedenrode, Liempde en Schijndel verschillende activiteiten georganiseerd die in relatie staan met de klomp. Meer informatie over alle activiteiten vindt u op de website van Stichting Brabantse Klomp.

Nieuwsbrief 39 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Natuurbeheerder Sjors de Kort: "Wij zijn de spreekbuis van de natuur"
Grond kopen en natuur ontwikkelen? Het kan, ook als particulier! Ad en Ine de Kort zijn trotse eigenaren van een eigen leembos
LEADER-subsidieregeling voor projecten in Het Groene Woud opent tweede helft april
Eerste boom geplant aan Everse Zoom - Een project met steun van Landschapsfonds Het Groene Woud
Nieuwsbrief 38 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Naar de Geelders met Ger van den Oetelaar in een filmpje van Groen Ontwikkelfonds Brabant
2024: Jaar van de Zonnebloem, ook in Het Groene Woud
Nieuwsbrief 37 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
... in Het Groene Woud