SPPiLL en Natuurwerkgroep Liempde werken samen aan meer fruitboomgaarden

Publicatiedatum: 19-12-2016

Aan de Vrilkhovenseweg 2 in Liempde heeft Jan Zandbergen van Zandbergen Fruitbomen Advies samen met leerlingen van het Baanderherencollege in Boxtel hoogstamfruitbomen aangeplant. De werkzaamheden vormen onderdeel van een project om op verschillende locaties in Liempde fruitboomgaarden te realiseren. Het project is opgezet door SPPiLL in samenwerking met Natuurwerkgroep Liempde. Het is in het leven geroepen om de overgang van het dorp naar het buitengebied te versterken en de hoogstamfruitbomen, die tegenwoordig nagenoeg in het landschap verdwenen zijn, weer terug te brengen in het landschap. Het erf aan de Vrilkhovenseweg vormt een van de voorlopig zes locaties.

De boomgaard aan de Vrilkhovenseweg bestaat uit twee kersenbomen, drie perenbomen en drie appelbomen. Daarnaast is er ook een beukenhaag van zestig meter geplant en een vogelbosje. Jan Zandbergen begeleidt de beplantingswerkzaamheden van dit project. Bij de locatie aan de Vrilkhovenseweg waren ook leerlingen van het Baanderherencollege betrokken. Als fruitbomenspecialist ondersteunt Jan deze school met het geven van praktijklessen op het gebied van groenwerkzaamheden. “Met dit soort projecten komen de leerlingen echt bij de opdrachtgever. Daar leren ze veel van. Het is een praktijksituatie en dat is anders dan wanneer de leerlingen op school bijvoorbeeld een haag planten. Zo’n klus is voor de leerlingen belangrijk om ervaring op te doen”, vertelt Jan.

Beoogde resultaten

De hoogstamfruitbomen zorgen voor een verfraaiing van het landschap, versterken de biodiversiteit en brengen daarnaast een mooi stukje cultuurhistorie terug. De fruitbomen zijn dan ook bijna allemaal oude rassen. Een ander mooi voordeel is dat het project een leersituatie voor jongeren kan zijn. Leerlingen Marco Gubbels (vijfde schooljaar) en Luuk Mulders (vierde schooljaar) zijn enthousiast over de klus. “Het is leuk om te doen”, zegt Marco. “We werken buiten en leren van de werkzaamheden in het groen.” Beiden willen later ook verder in dit vak. Luuk: “We werken het liefst met onze handen. Je ziet wat je doet en de resultaten zijn meteen zichtbaar.” Andere locaties die onderdeel zijn van het project liggen aan de Boxtelseweg 42, Gemondesestraat 10, Kerkheiseweg 5, Roderweg 39 en Vrilkhovenseweg 4.

Kloppend Hart van Het Groene Woud

Het planten van de hoogstamfruitbomen is een van de projecten binnen ‘Liempde, gastvrij en cultuurhistorische toegangspoort tot het hart van Het Groene Woud’. De projecten die hier onderdeel van zijn lopen uiteen van investeringen in natuur, cultuurhistorie, recreatie tot aan investeringen in de openbare ruimte. De SPPiLL-projecten  samen vormen onderdeel van ‘Kloppend Hart van Het Groene Woud’, een uitvoeringsprogramma van de gemeenten Best, Boxtel en Sint-Oedenrode. De projecten worden mede gefinancierd door de provincie Noord-Brabant.

Luuk Mulders (links), Marco Gubbels (midden) en Jan Zandbergen planten een hoogstamfruitboom aan de Vrilkhovenseweg 2.

Lezing CARE-project: Gemeenschapsarcheologie over de grens - woe 18 december
Route-app ‘Routes in Het Groene Woud’: de app die actief met je meewandelt of -fietst
Certificaat ‘Groene WoudLoper’ én het Doeboek uitgereikt aan 18 kinderen door IVN Best
Informatieavond over fondsen op 19 november - Stel al je vragen over fondsenverving!
Omgeving Opwettense Watermolen landschappelijk versterkt tijdens plantdag - Molenstichting Noord-Brabant benadrukt de waarde van watermolenlandschappen in Het Groene Woud
Programma Landschapstriënnale 2020 bekend - Veel locaties in Het Groene Woud
Nationaal Landschap Het Groene Woud wordt onderdeel van Van Gogh Nationaal Park
Op natuurexpeditie in Het Groene Woud - Nieuwe serie veldlessen van start
Winnaars van de boekenactie Vrienden van Nationaal Landschap Het Groene Woud (kwartaal 3) bekend
... in Het Groene Woud