Stichting Fruitcultuur Brabant organiseert Dag van het Fruit

Publicatiedatum: 08-10-2015

Ben je altijd al geïnteresseerd geweest in groot fruit en wil je daar meer over te weten komen? Of heb je thuis een oude appel- of perenboom in de tuin waarvan je graag wilt weten welk ras het is? Kom dan op zondag 18 oktober naar de Dag van het Fruit bij de Philips Fruittuin in Eindhoven. De dag is bedoeld voor geïnteresseerden in en liefhebbers van groot fruit en is gratis toegankelijk. Het wordt georganiseerd door de onlangs opgerichte Stichting Fruitcultuur Brabant. Deze stichting zal zich tijdens deze dag ook presenteren. De Dag van het Fruit is van 11.00 tot 17.00 uur.

Fruitteelt in Brabant

Fruitbomen waren vroeger bij elke boerderij en bij bijna elk woonhuis aanwezig. Na de Tweede Wereldoorlog werd dit geleidelijk aan steeds minder. Stichting Fruitcultuur Brabant wil hier verandering in brengen. De stichting wil kennis verzamelen en uitdragen over de fruitteelt in Noord-Brabant. Ook vragen zij aandacht voor het onderhoud en de nieuwe aanplant van fruitbomen. Ze zijn daarbij voorstander van zowel de aanplant van historische rassen als van bomen in de hoogstamvorm. Het zorgt voor een verfraaiing van het landschap, het verhoogt de rassendiversiteit en het brengt een mooi stukje cultuurhistorie terug. De eerste activiteit die deze stichting organiseert is de Dag van het Fruit op zondag 18 oktober.

De Dag van het Fruit

De Dag van het Fruit wordt gehouden bij de Philips Fruittuin (Oirschotsedijk 14a) in Eindhoven. Frans van Beerendonk, voorzitter van stichting Fruitcultuur Brabant: “De bedoeling is te laten zien dat er op het gebied van het grootfruit meer is dan je wellicht denkt en dan wat er in de supermarkt verkrijgbaar is. We hopen dat bezoekers van ons evenement anders naar appels en peren gaan kijken en zich gestimuleerd voelen om zelf ook vruchtbomen aan te planten.”

Gevarieerd programma

De Dag van het Fruit kent een gevarieerd programma. Er is een tentoonstelling van diverse appel- en perenrassen, waarvan er vele in de vergetelheid zijn geraakt. Er zijn halfstambomen in pot te koop, evenals fruit en fruithapjes. Verder zijn er stands met voorlichting over fruit en fruitgebruik, met boeken over de fruitteelt en met gereedschappen en materialen. Daarnaast zijn er op gezette tijden demonstraties en is er uitleg over het snoeien van fruitbomen. Heb je zelf een appel- of perenboom in de tuin staan? Neem dan wat vruchten mee! Pomologen Hennie Rossel (bekend van Landleven) en Vincent Turkelboom helpen je op weg met bepaling van het ras. Daarnaast wordt ook voor muziek gezorgd en de kleinsten kunnen terecht bij het poppentheater. De toegang voor de Dag van het Fruit is gratis. 

 

ARK Natuurontwikkeling op stoom in het Dommeldal
Di 30 maart: RUIM VIJFTIG PARTIJEN STARTEN UNIEKE AANPAK MET VAN GOGH NATIONAAL PARK i.o. - Volg de livestream en ben erbij!
Landschapstriënnale 2021 van start in Van Gogh NP Thema: High Green, Innovating the Landscape
Nieuwsbrief 5 van ARK Natuurontwikkeling over De Geelders staat online
Online mini-symposium: "Breng water tot leven in jouw buurt!"
Nieuwsbrief 4 van ARK Natuurontwikkeling over De Geelders staat online
Het Groene Woud richt vizier op natuur, landschap en erfgoed
Amsterdam doneert bomen aan Het Groene Woud
De bottom-up aanpak van Mozaïek Dommelvallei
... in Het Groene Woud