Streekfonds Het Groene Woud steunt schooltuin Noorderlicht Tilburg

Publicatiedatum: 10-03-2015

SBO Noorderlicht in Tilburg vergroot met subsidie van Streekfonds Het Groene Woud de kwaliteit van de schooltuin. Een leerkracht van de school ontwikkelt en realiseert een tuin voor, door en met de kinderen van de Speciale Basisschool.

SBO Noorderlicht is een school in Tilburg-Noord. De school bestaat in maart 2015 zeven jaar. Voorafgaand aan de fusie van twee scholen is de school deels gerenoveerd en daarnaast uitgebreid. Gelegen aan de zijkant van een vleugel heeft de leerkracht van de groep Jonge Kinderen een start gemaakt met een schooltuin. Daar het grond betreft die braak lag en die ten tijde van de bouw verslechterde en vaster werd van samenstelling door het inklinken, is er veel aandacht nodig voor de verbetering van de basis. Op deze SBO-school zitten kinderen in de leeftijd van vier tot en met dertien jaar, met speciale onderwijs- en/of begeleidingsbehoeften.

Leren en experimenteren

De bedoeling is dat met de subsidie de tuin wordt verbeterd. De grond is erg arm en onbewerkt. Voorheen was dit bouwgrond. Inmiddels is er een gazon gelegd en scheidt een eenvoudig buxushaagje de siertuin van de moestuin. Met de aanschaf van geschikte materialen kunnen de kinderen onder begeleiding aan de slag.
Doel van de tuin is kinderen bewust te maken van groeiprocessen, te leren van en in de tuin. Het zaaien, uitplanten, verzorgen, oogsten en soms eten van de producten uit eigen moestuin. Op het moment dat het kind een broccolizaadje zaait, het plantje verzorgt en de broccoli oogst, kookt en eet is het proces voltooid. Dat doen we met en in de klas. Kinderen leren waar eten vandaan kan komen. Het groeit. Veel kinderen hebben nog weinig tot geen idee waar eten vandaan komt en velen denken dat alles in een fabriek gemaakt wordt. Leren door doen. Leren door experimenteren. Leren door ervaren. Leren door bewegen. Het gebruik van alle zintuigen helpt: zien, voelen, ruiken, horen en proeven. De leerkracht kan praten over cijfers en getallen. Maar op het moment dat een boon erwten geoogst en geopend wordt, er geteld wordt hoeveel erwten er zijn en of het er genoeg zijn voor allen in de groep, dan hebben ze een goede les rekenen gehad. In de klas kan men praten over de kleuren, maar als de kinderen een witte, rode, gele, paarse en oranje tulp mogen plukken, beklijven de kleuren veel beter. Leren is doen. Leren is ervaren. Leren is leuk!

Sociale samenhang

Hoewel met name de leerkracht van de Jonge Kinderen zich in en met de tuin bezighoudt, en daarmee die betreffende doelgroep, profiteren ook leerlingen van de overige groepen. Zij wandelen dagelijks over het pad naast de tuin en verbazen en verwonderen zich over wat ze zien. Zij genieten van het kijken naar de kinderen die vol enthousiasme in de tuin leren. De kinderen die het gras maaien en er vervolgens hun maaltijd nuttigen. Samen ontspannen alvorens weer aan de slag te gaan. Op het kleine gazon wordt wel eens een boek voorgelezen aan de kinderen of een spel gespeeld, genietend van het heerlijke weer dat vast snel weer komen gaat.

 

Nieuwsbrief 14 van ARK Natuurontwikkeling over De Geelders en Het Dommeldal
Het Groene Woud zoekt bestuursleden!
IVN start digitale training voor groepscoördinatoren van groene organisaties
Gemeenschapsarcheologie in Het Groene Woud: opgravingsweekend op 30 en 31 oktober in Liempde
STEMMEN KAN TOT 18 OKTOBER, 12.00 UUR - Boom van het Jaar 2021-verkiezing: Stem op de boom in Het Groene Woud!
Nieuwsbrief 13 van ARK Natuurontwikkeling over De Geelders en Het Dommeldal
Vorderingen bij restauratie dwarsdeelschuur in Boxtel met een bijdrage van Stichting Landschap Het Groene Woud
Word Vriend, win een boek! - Winnaars jan-jun 2021
Nieuw maar toch vertrouwd: 'Stichting Landschap Het Groene Woud'
... in Het Groene Woud