Twee projecten bij De Bossche Hoeve gestart met bijdrage vanuit jongerenregeling Het Groene Woud

Publicatiedatum: 19-10-2016

Op het park van De Bossche Hoeve in ’s-Hertogenbosch zijn twee nieuwe projecten opgestart met financiële bijdrage vanuit de jongerenregeling van Het Groene Woud. Het eerste project is de uitbreiding van een vlindertuin met planten die voedsel bieden aan vlinders en rupsen. Het tweede project is de aanplant van vijf hoogstamfruitbomen. De fruitbomen bieden schaduw voor de dieren op het park en worden ingezet om kinderen te betrekken bij de productie van fruit. De projecten worden uitgevoerd door jonge vrijwilligers van De Bossche Hoeve.

 Bij De Bossche Hoeve zijn de laatste periode veel nieuwe projecten opgepakt. Door al deze ontwikkelingen verandert de kinderboerderij steeds meer in een natuureducatief ontmoetingscentrum. Op het park ligt onder meer een kleine vlindertuin. De jonge initiatiefnemers willen deze vlindertuin uitbreiden met een variatie aan planten en voldoende warme, beschutte ruimten tegen wind en regen. Hierdoor hebben vlinders een veilige plek om te overwinteren. De uitbreiding van de vlindertuin zorgt ervoor dat deze naast de grote eendenvijver komt te liggen. Dit brengt de eendenvijver beter in het zicht. Om het geheel te verfraaien, komt langs de eendenvijver en dwars door de vlindertuin een houten brug waar bezoekers overheen kunnen wandelen. Onder de houten brug is er ruimte voor insecten om te overwinteren. De jongeren zijn eind september samen met een begeleider gestart met de aanleg.

Planten van hoogstamfruitbomen

De jongeren starten ook met een tweede project. Op het park van De Bossche Hoeve liggen nog veel plaatsen waar behoefte is aan schaduw voor de dieren. Hier worden in totaal vijf hoogstamfruitbomen geplant. Naast een schaduwplek voor dieren, bieden ze ook mogelijkheden om kinderen te betrekken. Ze kunnen daadwerkelijk zien hoe appels, peren en andere fruitsoorten groeien en daarnaast mogen ze het fruit in de oogsttijd ook plukken. Ze kunnen opeten of gebruiken voor het maken van taarten of jam. Voor dit project werken de initiatiefnemers van De Bossche Hoeve samen met leraren van Helicon VMBO. Zij adviseren onder meer over welke fruitbomen het beste passen en hoe ze deze het beste kunnen planten. Daarnaast gaan de leraren met hun leerlingen de komende jaren de bomen snoeien als praktijkles.

Jongerenregeling

Om de projecten tot uitvoering te brengen, hebben de jongeren een bijdrage ontvangen vanuit de regeling ‘Stimulering jongerenprojecten’. Met deze speciale jongerenregeling wil Het Groene Woud jongeren betrekken bij het versterken van landschap en economie. Het Groene Woud geeft maximaal duizend euro per project om het tot uitvoering te brengen. De verslaglegging gebeurt in de vorm van blogs en een YouTube-filmpje. De blogs van De Bossche Hoeve zijn te vinden op Werkplaats Het Groene Woud.

Nieuwsbrief 39 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Natuurbeheerder Sjors de Kort: "Wij zijn de spreekbuis van de natuur"
Grond kopen en natuur ontwikkelen? Het kan, ook als particulier! Ad en Ine de Kort zijn trotse eigenaren van een eigen leembos
LEADER-subsidieregeling voor projecten in Het Groene Woud opent tweede helft april
Eerste boom geplant aan Everse Zoom - Een project met steun van Landschapsfonds Het Groene Woud
Nieuwsbrief 38 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Naar de Geelders met Ger van den Oetelaar in een filmpje van Groen Ontwikkelfonds Brabant
2024: Jaar van de Zonnebloem, ook in Het Groene Woud
Nieuwsbrief 37 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
... in Het Groene Woud