Van Gogh National Park en Den Bosch, Eindhoven en Tilburg hóren bij elkaar

Publicatiedatum: 21-10-2016

Talrijke landelijke en regionale media (van De Wereld Draait Door, RTL Late Night, de Volkskrant en Elsevier tot Omroep Brabant) besteedden er al aandacht aan: Van Gogh National Park, in het hart van Brabant. Het landschapspark is in de race voor de titel ‘Het mooiste natuurgebied van Nederland’. En ’s-Hertogenbosch, Eindhoven, Tilburg en dorpen van Het Groene Woud liggen er middenin. Het Van Gogh National Park is daardoor onlosmakelijk met het gehele gebied verbonden. Als ‘mooiste natuurgebied van Nederland’ kan Van Gogh National Park nog beter worden gevonden door liefhebbers van kunst, cultuur en natuur. Het publiek heeft hierin een beslissende stem: het mag tot en met 31 oktober stemmen via www.mooistenatuurgebied.nl.

Van Gogh National Park strekt zich uit van de Oostelijke Langstraat bij Waalwijk en de Loonse en Drunense Duinen tot Het Groene Woud met onder meer de Oisterwijkse Vennen, de Kampina en De Mortelen.

Organisaties bundelen krachten

Zes organisaties in deze gebieden, waaronder Het Groene Woud en Brabants Landschap, bundelen voor Van Gogh National Park hun krachten. Doel: de natuur en het landschap aantrekkelijker maken voor bezoekers, mensen meer betrekken bij wat de natuur te bieden heeft en de gebieden in Midden-Brabant ontwikkelen tot nationaal icoon. Bijzonder aan Van Gogh National Park is, dat het inwoners en bezoekers uit binnen- en buitenland een inkijkje geeft in hoe meesterschilder Van Gogh ‘zijn’ Brabant in de 19e eeuw zag. Want veel van toen is bewaard gebleven: bossen, heide, vennen en zandverstuivingen, maar ook authentieke dorpen, levendige pleinen en het Brabantse landleven.

Inspiratie voor Van Gogh

Veel plaatsen in Brabant zijn verbonden met Vincent van Gogh. Neem Tilburg, waar hij een kosthuis vond aan het Sint-Annaplein en er leerde ‘tekenen naar waarneming’ op de HBS. Of kijk naar de zuidoostelijke randen van het Van Gogh National Park, in Nuenen. Daar schilderde Van Gogh een kwart van zijn totale oeuvre, waaronder zijn eerste meesterwerk: De aardappeleters. Bezoekers uit binnen- en buitenland weten Nuenen inmiddels te vinden. Ze ervaren hier de natuur en het landschap dat de meesterschilder inspireerde tot talrijke kunstwerken.

Dat Van Gogh zich  hierdoor liet inspireren, is te zien in Den Bosch, in  het Noordbrabants Museum. Dit is de enige locatie in Brabant waar je originele werken van Van Gogh kunt zien. Brabantse taferelen zijn ook ‘in het echt’ nog te bewonderen, omdat de organisaties achter Van Gogh National Park zich al jaren sterk maken voor het behouden en het beleefbaar maken van het landschap. Ger van den Oetelaar van Nationaal Landschap Het Groene Woud: “Het Van Gogh National Park heeft veel te bieden, zoals vele uren genieten van robuuste natuur en van een rijk cultureel erfgoed. Het landschapspark kan dankzij haar grote schaal de karakteristieke Brabantse identiteit voor toekomstige generaties bewaren.”

Stemmen op Van Gogh National Park

De publieksverkiezing ‘Het mooiste natuurgebied van Nederland’ is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken. Wie trots is op Den Bosch, Eindhoven, Tilburg en Het Groene Woud stemt op Van Gogh National Park. Stemmen kan tot en met 31 oktober 2016 op www.mooistenatuurgebied.nl/vangoghnp of door het sturen van een sms met natuur <spatie> 10 naar 1008.

Driehonderdduizend euro in de prijzenpot

Met het predicaat ‘Het mooiste natuurgebied van Nederland’ zullen nog meer mensen van het gebied kunnen genieten. In de prijzenpot zit namelijk driehonderdduizend euro om de natuur, het landschap en de toegankelijkheid van het gebied te verbeteren. En daar profiteren alle steden en gemeenten in Het Groene Woud van. Jan Baan, directeur van Brabants Landschap: “Met Van Gogh National Park ontstaat één nationaal park van allure waar de natuur dichtbij is voor elke bewoner, waar het Brabantse landschap verder kan worden verbeterd en waar het voor toeristen aangenaam toeven is.”

Nieuwsbrief 39 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Natuurbeheerder Sjors de Kort: "Wij zijn de spreekbuis van de natuur"
Grond kopen en natuur ontwikkelen? Het kan, ook als particulier! Ad en Ine de Kort zijn trotse eigenaren van een eigen leembos
LEADER-subsidieregeling voor projecten in Het Groene Woud opent tweede helft april
Eerste boom geplant aan Everse Zoom - Een project met steun van Landschapsfonds Het Groene Woud
Nieuwsbrief 38 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Naar de Geelders met Ger van den Oetelaar in een filmpje van Groen Ontwikkelfonds Brabant
2024: Jaar van de Zonnebloem, ook in Het Groene Woud
Nieuwsbrief 37 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
... in Het Groene Woud