Vervolg project ‘Wonen voor jongeren’ in Boxtel

Publicatiedatum: 26-11-2016

In februari 2016 zijn studenten van de opleiding Urban Design van het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch gestart met het jongerenprogramma  You(th) Challenge HGW. Eén van de projecten waaraan zij hebben gewerkt is ‘Wonen voor jongeren’. Uit hun onderzoek blijkt dat er in Het Groene Woud, en met name in Boxtel en Eindhoven, behoefte is aan woningbouw voor jongeren. Het jongerenprogramma is inmiddels afgerond, maar in navolg van de resultaten werkt een van de studenten in opdracht van de gemeente Boxtel het plan verder uit. Op dit moment wordt gekeken naar een geschikte locatie en wat voor woningen het meest passend zijn. Het project zit nog in de beginfase, maar voor You(th) Challenge HGW is het een positief vervolg.

You(th) Challenge HGW, uitgevoerd en begeleid door Streeklab Het Groene Woud, is een programma voor en door jongeren met als doel om hen meer te betrekken bij Het Groene Woud en beter in te spelen op hun wensen en behoeften. De studenten gingen aan de slag met vier projecten, waaronder ‘Wonen voor Jongeren’. De woonbehoeften van jongeren zijn middels een enquête in kaart gebracht. Op basis van de resultaten hebben de studenten een selectie gemaakt van nieuwe, moderne soort woningen. De woningen zijn gebaseerd op het concept Tiny Houses, betaalbare en compacte huisjes met een kleinere ecologische voetafdruk. Onderwerpen als duurzaamheid, verplaatsbaarheid en prijs speelden een belangrijke rol bij de selectie.

Streeklab als vliegwiel

Gemeente Boxtel werkt op dit moment het plan verder uit en brengt de mogelijkheden voor de locatie en het ontwerp in kaart. Een mooi resultaat van You(th) Challenge HGW. De studenten gaan samen met professionals vanuit Streeklab Het Groene Woud aan de slag met opgaven die niet door de reguliere markt worden opgepakt en waarvoor de capaciteit, creativiteit en vernieuwing van de studenten als vliegwiel kan dienen. Met dit vervolg heeft het project de functie als vliegwiel daadwerkelijk bewezen.

Enquête

Om te zorgen het ontwerp voor de gemeente Boxtel zo goed mogelijk aansluit op de wensen en behoeften van jongeren, wil de gemeente graag jouw mening horen. Hiervoor is een online enquête opgezet. Ben jij tussen de 18 en 25 jaar en kom je uit Boxtel? Klik dan op deze link om de enquête in te vullen.

Foto: Een voorbeeld van een Tiny House.

 

Graaf mee naar de Gemondse dorpshistorie
Wandel- en fietsapp met belevingsroutes gelanceerd in Nationaal Landschap Het Groene Woud
Nieuwe veldcoördinator voor STIKA-regeling in Het Groene Woud
Gravers en wassers gezocht! Grootschalig archeologisch onderzoek in Liempde op 6 en 7 juli
Food Festival de Es in Haaren pakt uit op zondag 30 juni
Een CO2-fonds? Vastlegging van CO2 in de bodem: bijeenkomst op ma 24 juni
Het Groene Woud steunt het boek en de expositie 'Brabant Wereldwijd'
Word Vriend, win een boek! - Exclusieve actie voor Vrienden van Nationaal Landschap Het Groene Woud
Mooie prestatie van Het Groene Woud-wielerteam tijdens Ploegentijdrit Groene Corridor
... in Het Groene Woud