Vervolg project ‘Wonen voor jongeren’ in Boxtel

Publicatiedatum: 26-11-2016

In februari 2016 zijn studenten van de opleiding Urban Design van het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch gestart met het jongerenprogramma  You(th) Challenge HGW. Eén van de projecten waaraan zij hebben gewerkt is ‘Wonen voor jongeren’. Uit hun onderzoek blijkt dat er in Het Groene Woud, en met name in Boxtel en Eindhoven, behoefte is aan woningbouw voor jongeren. Het jongerenprogramma is inmiddels afgerond, maar in navolg van de resultaten werkt een van de studenten in opdracht van de gemeente Boxtel het plan verder uit. Op dit moment wordt gekeken naar een geschikte locatie en wat voor woningen het meest passend zijn. Het project zit nog in de beginfase, maar voor You(th) Challenge HGW is het een positief vervolg.

You(th) Challenge HGW, uitgevoerd en begeleid door Streeklab Het Groene Woud, is een programma voor en door jongeren met als doel om hen meer te betrekken bij Het Groene Woud en beter in te spelen op hun wensen en behoeften. De studenten gingen aan de slag met vier projecten, waaronder ‘Wonen voor Jongeren’. De woonbehoeften van jongeren zijn middels een enquête in kaart gebracht. Op basis van de resultaten hebben de studenten een selectie gemaakt van nieuwe, moderne soort woningen. De woningen zijn gebaseerd op het concept Tiny Houses, betaalbare en compacte huisjes met een kleinere ecologische voetafdruk. Onderwerpen als duurzaamheid, verplaatsbaarheid en prijs speelden een belangrijke rol bij de selectie.

Streeklab als vliegwiel

Gemeente Boxtel werkt op dit moment het plan verder uit en brengt de mogelijkheden voor de locatie en het ontwerp in kaart. Een mooi resultaat van You(th) Challenge HGW. De studenten gaan samen met professionals vanuit Streeklab Het Groene Woud aan de slag met opgaven die niet door de reguliere markt worden opgepakt en waarvoor de capaciteit, creativiteit en vernieuwing van de studenten als vliegwiel kan dienen. Met dit vervolg heeft het project de functie als vliegwiel daadwerkelijk bewezen.

Enquête

Om te zorgen het ontwerp voor de gemeente Boxtel zo goed mogelijk aansluit op de wensen en behoeften van jongeren, wil de gemeente graag jouw mening horen. Hiervoor is een online enquête opgezet. Ben jij tussen de 18 en 25 jaar en kom je uit Boxtel? Klik dan op deze link om de enquête in te vullen.

Foto: Een voorbeeld van een Tiny House.

 

Lezing CARE-project: Gemeenschapsarcheologie over de grens - woe 18 december
Route-app ‘Routes in Het Groene Woud’: de app die actief met je meewandelt of -fietst
Certificaat ‘Groene WoudLoper’ én het Doeboek uitgereikt aan 18 kinderen door IVN Best
Informatieavond over fondsen op 19 november - Stel al je vragen over fondsenverving!
Omgeving Opwettense Watermolen landschappelijk versterkt tijdens plantdag - Molenstichting Noord-Brabant benadrukt de waarde van watermolenlandschappen in Het Groene Woud
Programma Landschapstriënnale 2020 bekend - Veel locaties in Het Groene Woud
Nationaal Landschap Het Groene Woud wordt onderdeel van Van Gogh Nationaal Park
Op natuurexpeditie in Het Groene Woud - Nieuwe serie veldlessen van start
Winnaars van de boekenactie Vrienden van Nationaal Landschap Het Groene Woud (kwartaal 3) bekend
... in Het Groene Woud