Wedstrijd landschapsprojecten in Midden-Brabant

Publicatiedatum: 14-10-2014

Het karakteristieke Midden-Brabantse park- en polderlandschap is van iedereen. Mensen met ideeën voor de verdere verfraaiing ervan met lokale landschapsprojecten, kunnen nu hun slag slaan in de prijsvraag 'Vitaal Leisure Landschap' van de Regio Hart van Brabant. Die looft stevige opstartbijdragen uit voor plannen van bewoners, bedrijven en overige natuurliefhebbers in de gemeenten Tilburg, Oisterwijk, Heusden, Waalwijk, Loon op Zand, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle en Hilvarenbeek.

Die gemeenten vormen samen de Regio Hart van Brabant. Vitaal Leisure Landschap (VLL) is daaraan verbonden als netwerk van allerlei betrokkenen, die de mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding in de natuur willen vergroten. Niet met drukke buitenattracties maar door de schoonheid van het natuurlijke landschap beter bereikbaar te maken, met respect voor de kwetsbaarheid en het behoud ervan.

 

Voorbeeldprojecten VLL

Zo draaien inmiddels ruim vijftig projecten waar VLL bij betrokken is. Die lopen uiteen van de transformatie van het Bels Lijntje tussen Tilburg en Turnhout, 'La Trappe-fietsroutes' rond Trappistenklooster Koningshoeven bij Berkel Enschot tot Kempische fiets- en wandelroutes nabij Oisterwijk. Met zijn prijsvraag daagt het netwerk de Midden-Brabanders nu uit om ook in hun eigen omgeving verbeterprojecten te bedenken.

Vitaal Leisure Landschap mikt op zulke creatieve projecten. Er zijn geen beperkingen aan de inzendingen, mits deze verfraaiing van het landschap binnen of buiten de bebouwde kom opleveren, bedoeld zijn om van dat landschap te genieten en van een realiseerbare omvang zijn. De projecten hoeven niet op punt en komma uitgewerkt te zijn; idee, initiatief en betrokkenheid van 'burgers, boeren en buitenlui' staan voorop.

 

Inzenden tot 1 december 2014

De inzendingstermijn duurt tot en met maandag 1 december. Daarna stelt een vakjury de voorselectie van tien inzendingen vast. Daaruit worden vijf nominaties gekozen voor de eindronde. De genomineerde inzenders wordt gevraagd om donderdag 18 december hun project te komen  verdedigen met een korte, publieke presentatie. Deze vijf projecten zijn dan al zeker van een aanmoedigingsprijs van 5.000 euro. Uit de presentaties kiest de jury ter plekke één winnaar, die er dan nog eens 5.000 euro bij krijgt voor de realisering van zijn of haar project. De jury heeft dus 30.000 euro te verdelen en bestaat uit provinciaal gedeputeerde mevrouw Brigite van Haaften (cultuur & samenleving), de Tilburgse wethouder Mario Jacobs als voorzitter van de stichting Vitaal Leisure Landschap en de 'twitterende boswachter' Frans Kapteijns van Natuurmonumenten in Midden-Brabant.

Inzenders kunnen zowel (gelegenheids-)clubs, verenigingen, bedrijven als ook individuen zijn. Het prijzengeld moet, naar eigen inzicht, aan de realisering van het project worden besteed. De vorm van de inzendingen staat vrij. Maar er moet tenminste een bondige beschrijving van het project- en bestedingsvoorstel bij zijn. Informatie, wedstrijdvoorwaarden en aanmeldingen zijn te vinden op www.leisurelandschap-hartvanbrabant.nl/prijsvraag.

Boekje 'Op ontdekking naar bijzondere bomen in Sint-Oedenrode' gepresenteerd
Nieuwsbrief 31 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Unieke expositie: De Hippe Fotoclub brengt de magie van Het Groene Woud in beeld
Heb je een goed idee? Maak dan gebruik van onze stimuleringsregeling projectinitiatieven!
In beeld: projectbegeleider John Vermeer, vriendelijke aanjager in Het Groene Woud
Dommelbiografie als basis voor inrichting van het landschap: ‘Het stroomgebied van de Dommel’ belicht de rivier van alle kanten
Groene Handdruk van Het Groene Woud besteed aan insectenhotel bij Kinderboerderij Kienehoeve
Uniek boek is voltooid: ‘Het stroomgebied van de Dommel’ belicht de rivier van alle kanten
Nieuwsbrief 30 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
... in Het Groene Woud