Land van Bosch

Projecteigenaar: De Hagelaar VOF

Projectomschrijving: 

Ontmoeten middenin de Tuin der Lusten van Jeroen Bosch – Welkom op het Land van Bosch

Uit historische stukken blijkt dat Jheronimus Bosch en zijn vrouw Aleid van de Meervenne een deel van de gronden bezaten tegenover de zorgboerderij van Jan van den Boom in Best. Nadat Jan dit ontdekte, begon hij 10 jaar geleden aan het idee om iets van die historie op deze plek weer beleefbaar te maken. Dankzij Landschap van Allure kwam de realisatie van dit idee in een sneltreinvaart.

Jan runt samen met zijn vrouw een zorgboerderij voor dementerende ouderen. Voor hen is structuur, een vertrouwde plek en ontmoeten erg belangrijk.  “En buiten zijn, want dan krijgen ze weer een blos op hun gezicht”, aldus Jan. Tegenover de zorgboerderij stond voorheen de boerenhoeve ‘Goed ten Rodeke’, die eigendom was van Aleid van de Meervenne. Nu is op deze plek weer een hoeve neergezet, een verplaatste oude Vlaamsche Schuur. De hoeve wordt omringd door een tuin die de zeven hoofzonden van Jheronimus Bosch uitbeeldt. Mensen kunnen buiten genieten van de tuin, op bankjes zitten en elkaar ontmoeten. Het is een dwaaltuin met rolstoelvriendelijke paden en in het midden de schuur met een koffiebar. De deuren van de schuur staan altijd open voor een gastvrij onthaal én om te voorkomen dat de ouderen zich verdwaald voelen. De koffiebar is een vertrouwde ontmoetingsplek voor hen. Aanleiding voor Jan om op deze manier de tuin in te richten, is de grote groep ouderen in onze maatschappij: “Met minder mensen moeten we op meer ouderen passen. Deze tuin is daarop ingericht.”

Om de tuin en schuur te onderhouden, is er een klein fietscafé aan verbonden. Voorbijgangers zijn welkom voor een kop thee, koffie of wat fris. En uiteraard om van de tuin te genieten. “Een bezoeker vertelde me een WWW gevoel te krijgen hier, wat voor hem stond voor Werkelijk, Waar, Wonderbaar. Dat vond ik echt een compliment. De ouderen genieten hier in het voorjaar van een Keukenhof in het klein. In de zomer is het voor hen een klein paradijs” vertelt Jan.   

Een paar keer per jaar organiseert Jan mantelzorgdagen, met als doel de mantelzorgers op de been te houden. “Door hen te ondersteunen, kunnen ouderen langer thuis blijven wonen”. Op 1 mei start jaarlijks vanuit de hoeve de Pelgrimstocht naar de stad Den Bosch. Dat koppelen we dan aan een Middeleeuwse markt. Deelnemers betalen een bescheiden bijdrage waarvan een deel naar een goed doel gaat. “Zo houden we het charitatieve van Jheronimus Bosch en zijn Aleid in stand.” 

Jan en zijn vrouw zijn er trots op het is gelukt om samen met de gemeente Best een stukje historie van Jheronimus Bosch te laten zien, passend bij de zorg voor dementerende ouderen.  Het Land van Bosch laat ouderen en bezoekers de Middeleeuwen weer even herbeleven.

Meer informatie over dit project

... in Het Groene Woud