Voortgang in het veld: Tevreden geiten onder het groen

Publicatiedatum: 20-07-2018

Sinds het voorjaar van 2018 grazen de melkgeiten van Gerrit Verhoeven onder de bomen op het perceel van de overbuurman: Van Iersel Compost in Biezenmortel. “Zie ze lopen, ze hebben het hartstikke naar hun zin”, zo stelt een enthousiaste Verhoeven. “Mijn gras is nog opmerkelijk groen. Dit is echt dankzij de bomen: de schaduw, de grondkwaliteit en natuurlijk de mineralen die hier in de bodem zitten en die de geiten ook binnen krijgen.”

Verhoeven benadrukt dat het grazen onder de bomen de geiten goed doet. “Dat is gewoon zichtbaar. Daarbij is het een heel fraai gezicht. Binnenkort plaats ik er weer twintig tot dertig geiten bij.”

Opnieuw opvoeden

Een probleem heeft Verhoeven wel: de geiten zitten aan de bomen. “Die hebben we daarom nu in jute gestoken, in de hoop dat ze er dan vanaf blijven. Natuurlijk mogen mijn beesten de bomen niet beschadigen, dus de komende tijd ga ik ze een beetje opnieuw opvoeden.” Mits dit lukt, verwacht Verhoeven dat zijn geiten in de toekomst een groter terrein met bomen gaan beweiden.

Geiten én bomen functioneren

De aanwezigheid van de geiten van Verhoeven op het perceel van Van Iersel Compost maakt deel uit van het project Laanboomteelt op het melkveebedrijf. De geiten grazen op het gras onder de bomen. Door het onttrekken van water uit diepere lagen kunnen bomen ook functioneren.

Beweiding door bokken

Deel dit bericht

Reageer op dit bericht

Naam
E-mailadres
Schrijf uw bericht...

 

Overige berichten

Voortgang in het veld: Het eerste gras onder de laanbomen is gemaaid
Enten met mycorrhizaschimmels: toegevoegde stikstof maakt het verschil
Verbeterd landgebruik levert euro's op, ook bij hoge intensiteit
Onderzoek: Hoe voedzaam zíjn bomen eigenlijk?
Wat is de stijging van organische stof onder blijvend grasland?
Laanbomen gecombineerd met grasland
Twee projecten, één doel: een vitale bodem
Carbon Valley-brochure nu beschikbaar!
Binnenkort onder de bomen: de geiten van Verhoeven
... in Het Groene Woud