Aanleg hopveld SchijndelProjecteigenaar: Stichting Schaapskooi Schijndel

Projectbeschrijving

Schijndel kent al een rijke hopcultuur vanaf 1400. In 1716 waren er zeven bierbrouwerijen in Schijndel actief. Bij de oprichting van Stichting Schaapskooi Schijndel in 2003 aan de Martemanshurk is een hopveld aangelegd aan de Dinthersedijk. De reden daarvan was dat de hopteelt in het verleden een belangrijke plaats innam in de Schijndelse cultuur. Hop werd en wordt ingezet bij de productie van bier. In 2018 werd bijvoorbeeld de hop geleverd voor het bierproject dat gentameerd was door Stichting Streekfonds Het Groene Woud. In Schijndel waren diverse brouwerijen actief. Ook nu is er nog de bierbrouwer Sint Servattumus en is er een actieve hobbybierbrouwclub ’t Hopbelleke, die gebruik maken van de Schijndelse natuurlijke hop. Op de locatie Schaapskooi is met medefinanciering van Het Groene Woud een hop-est verrezen waarin de geoogste hop gedroogd kan worden. Dit is eveneens een educatief centrum voor hop en bier geworden.

Het indertijd opgerichte hopveld aan de Dinthersedijk grenst direct aan de terreinen van de Schaapskooi. Het terrein wordt gehuurd van een private persoon woonachtig in Wijbosch. De teelt van de hop aldaar geschiedt op natuurlijke wijze, dat wil zeggen zonder gebruik te maken van kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen. Wel wordt er gebruik gemaakt van stalmest en handmatige grondbewerking door een ploeg van enthousiaste vrijwilligers.

Stichting Schaapskooi Schijndel heeft in overleg met haar hopvrijwilligers en de hobbybierbrouwclub ’t Hopbelleke het plan opgepakt om een nieuw perceel in te richten met een hopveld van ca. 1500 m2. Dit perceel van 25m x 60m is gelegen achter de bijentuin en in eigendom van de Stichting Schaapskooi Schijndel. Het plan is om het perceel voor vijftig procent te beplanten met 250 hopplanten. Het zullen verschillende rassen worden, zodanig dat er aroma hop en bitter hop beschikbaar komt voor onze gebruikers. Na twee tot drie jaar zullen deze hopplanten weer geschikte hopbellen produceren. Dat impliceert dat er tijdelijk twee hopvelden moeten worden onderhouden en geoogst, waarvoor extra capaciteit aan vrijwilligers nodig is.

Planning

Contactgegevens

Bart Claassen
Martemanshurk 12
5482 WP Schijndel

T: 06-57667378
E: info@schaapskooischijndel.nl
W: www.schaapskooischijndel.nl

Betrokken partijen

Stichting Schaapskooi Schijndel

Fotoalbum

... in Het Groene Woud