Boek: 'Natuur, landschap en bewoning van de Bodem van Elde'Projecteigenaar: Stichting Natuurprojecten Liempde

Projectbeschrijving

De historische naam Elde komt op vele manier terug in het dagelijks gebruik (Zorggroep Elde, Elde College etc.), vaak om een grensoverschrijdende activiteit aan te duiden. Toch is er tot op heden bijna niets gepubliceerd over de eeuwenoude Bodem van Elde, een gemeijnt die gedeeltelijk lag in de (voormalige) gemeenten Liempde, Schijndel, Boxtel, Sint-Oedenrode en Sint-Michielsgestel.

Op 11 juni 1314 gaf Hertog Jan III van Brabant het gebruiksrecht van dit gebied gemeenschappelijk uit aan de inwoners van alle vier de omringende dorpen: Boxtel, Sint-Michielsgestel, Schijndel, Sint-Oedenrode en Kasteren onder Liempde. Van tevoren was het ook al een wildernis met ook woudachtige onderdelen. Toponiemen uit de periode voor 1312 geven de indicatie van de vroegere aanwezigheid van dit woud duidelijk weer. Er was het Woud van Oirschot dat gesitueerd was in het huidige noorden van Oirschot en Best en in het zuiden van Liempde, Boxtel en Sint-Oedenrode. Dit woud was weer onderdeel van een veel groter woud dat via Liemderwalt en het Woud van Elde via het Woud tussen Schijndel en Middelrode richting Vught liep. In 1293 werd de Bodem van Elde (waarin De Geelders liggen) nog als het Bos van Elde aangeduid. Op diverse plaatsen werden ook delen van de Bodem van Elde ontgonnen.

De Geelders ontleent zijn naam aan een deelgebied van de Bodem van Elde én deelgebied van (huidige) De Geelders: het goed Gheerlaer. De oudste vermelding van deze naam dateert uit 1386. Binnen elke gemeente (Liempde, Boxtel, Sint-Oedenrode, Sint-Michielsgestel zijn er aparte archieven van de Bodem van Elde. De belangrijkste plek is Sint-Michielsgestel. De Bodem van Elde heeft bestaan tot begin 19e eeuw. Later zijn de gemeijntgronden terecht gekomen bij de gemeenten. Schrijven over de Bodem van Elde is schrijven over de wildernis, natuur, ontginnings- en lokale geschiedenis.

Planning

Contactgegevens

Ad de Kort
Dennendreef 9
5298 WH Liempde

T: 0411-635220 / 06-18763331
E: addekort@home.nl
W: www.natuurwerkgroepliempde.nl

Betrokken partijen

Stichting Natuurprojecten Liempde

... in Het Groene Woud