Boek: 'Noud Aartsen'Projecteigenaar: Brabant-Collectie Tilburg University i.s.m. de Stichting Cornelis Rudolphus Hermans

Projectbeschrijving

In 2011 schonk de weduwe van de fotograaf Noud Aartsen [Best 4 februari 1932 – Mollans sur Ouvèze (Frankrijk) 27 maart 2010] zijn omvangrijke fotocollectie van voornamelijk vrij werk aan de Brabant-Collectie. Het gaat om meer dan 6500 opnamen (inclusief een groot aantal door hem zelf vervaardigde vergrotingen), zeker 25.000 negatieven en enige documentatie. Veel afdrukken en vergrotingen zijn door hem voorzien van commentaar.

Van zijn Brabantse werk verschenen in de loop der jaren diverse fotoboeken. Deze schenking was aanleiding om via een fotoboek meer bekendheid te geven aan de fotografische erfenis en het gedachtegoed van Noud Aartsen.

Noud Aartsen is vóór alles een landschapsfotograaf. De collectie Noud Aartsen vormt een krachtige visuele bron voor de veranderingen in het Brabantse landschap in de tweede helft van de twintigste eeuw. In Brabant was hij werkzaam in Het Groene Woud en de Kempen. Vooral het spanningsveld tussen het behoud van het traditionele Brabant en de ontwikkeling van het moderne Brabant, zowel in de menselijke leefomgeving als het landschap, staan centraal in zijn werk. Zijn buitenlandse foto’s, vooral gemaakt in Ierland (omstreeks 1980) en Frankrijk (sinds het midden van de jaren ’90 tot aan zijn dood), maken vergelijking met ontwikkelingen elders mogelijk.

In 2005 schonk Aartsen ruim zevenhonderd foto’s aan het Brabants Landschap.

Een fototentoonstelling in het gemeentehuis van Best (2004) was de aanleiding voor de gemeente om ruim duizend foto’s aan te kopen. Het betreft foto’s van de veranderingen in Best, gemaakt in de jaren vijftig tot negentig waarop de afbraak van ‘het oude’ en de aanleg van nieuwbouwwijken, kruispunten en snelwegen centraal staat.

In 2012 gaven beide instellingen hun collecties in bruikleen aan de Brabant-Collectie om ze goed en verantwoord te conserveren en om het werk toegankelijk te maken voor een groot publiek.

p. 19: De Paljaart, circa 1974. C Noud Aartsen | Brabant-Collectie, Tilburg University

p. 67: Best (De Scheeken), 1968. C Noud Aartsen | Brabant-Collectie, Tilburg University

 

p. 77 (linksboven): De Beerze, Oostelbeers, 1985. C Noud Aartsen | Brabant-Collectie, Tilburg University

Planning

Aanvang project: januari 2014

Afronding project: 4 februari 2016 (met de boekpresentatie in Natuurmuseum Brabant)

Contactgegevens

Jos Kuijlen, Stichting Cornelis Rudolphus Hermans
P.a. Tilburg University, Brabant-Collectie
Postbus 90153
5000 LE Tilburg

T: 024-3235122
E: josendo@zonnet.nl
W: www.crhermans.nl

Betrokken partijen

Fotoalbum

... in Het Groene Woud