Brabants mooiste boerderijProjecteigenaar: Stichting de Brabantse Boerderij (SdBB)

Projectbeschrijving

In 2011 werd de boerderij aan de Nassaudwarsstraat 5 in Vlijmen uitgeroepen tot de mooiste boerderij van Noord-Brabant. De boerderij is gekozen door lezers van het Brabants Dagblad, het Eindhovens Dagblad en BN/De Stem. Stichting de Brabantse Boerderij is samen met Marja Kivits, de eigenaresse van de boerderij, een crowdfunding gestart voor het behoud van Brabants Mooiste Boerderij. Stichting Streekfonds Het Groene Woud heeft een financiële bijdrage geleverd om dit project te ondersteunen.

De boerderij heeft de status als rijksmonument en is daardoor een belangrijke cultuurhistorische waarde in Het Groene Woud. In de boerderij zijn nog mooie kenmerken uit de geschiedenis zichtbaar. Binnen bevinden zich de originele bedsteden, een hoekkast, een pomp en een  hardstenen gootsteen in de keuken. Daarnaast wordt de woonkamer niet alleen gebruikt om in te wonen, maar fungeert het ook als minitheater. Hier treedt Marja Kivits op als Marie van de Middelhaai met liedjes en verhalen in Brabants dialect. De locatie is doordeweeks beschikbaar voor scholieren om te laten zien hoe Brabanders vroeger leefden zonder elektriciteit, stromend water en internet.

Helaas was de boerderij niet meer in goede staat. De boerderij had een lekkend dak waardoor het haar functie dreigde te verliezen. Om de boerderij te behouden was het belangrijk dat het dak hersteld werd.  Om dit te bekostigen heeft de eigenaresse een flink bedrag bij elkaar gespaard. Helaas kwam ze nog €16.000,- te kort om het totale bedrag van €45.000,- te bekostigen. Met de crowdfunding heeft Stichting de Brabantse Boederij en Marja Kivits het geld voor een nieuw rieten dak toch nog bij elkaar gekregen. De boerderij heeft nu een nieuw rieten dak en is hiermee gered en behouden voor de toekomst! Om het initiatief te ondersteunen heeft Stichting Streekhuis Het Groene Woud een bedrag van €5.000,- beschikbaar gesteld.

Planning

Datum aanvang project: 01-06-2013

Datum afronding project: 31-10-2013

Contactgegevens

Pieter Jacobs
Stichting De Brabantse Boerderij(SdBB)
Pieter Jacobs
Berewoutstraat 69
5211 DJ 's-Hertogenbosch

T: 06 51 48 52 71
E: pieter.jacobs@home.nl
W: www.debrabantseboerderij.nl

Betrokken partijen

... in Het Groene Woud