Eendenboerderij HelvoirtProjecteigenaar: Eendenboerderij Helvoirt

Projectbeschrijving

Aan de Udenhoutseweg in Helvoirt ligt de karakteristieke boerderij ‘de eendenboerderij Helvoirt’. Een boerderij waar opgefokte eenden worden verkocht onder de naam ‘Brabantse eend’. Het eendenvlees staat bij veel restaurants in de omgeving op de kaart als streekproduct. De eigenaren van de boerderij hebben een project opgestart om de Vlaamse schuur bij de boerderij te restaureren. Het rieten dak was namelijk sterk aan vervanging toe waardoor er gaten in het riet kwamen. Er moest nodig iets gedaan worden om dit pand in goede waarde te herstellen.

De bestaande schuur staat op de eerste kaarten van 1832 ingetekend op de huidige locatie. De exacte leeftijd is veel ouder, maar niet bekend. De huidige bijbehorende boerderij is van latere datum en werd halfweg vorige eeuw gebouwd als vervanging van een verder naar achter gelegen voorganger. De Vlaamse schuur heeft altijd onderdeel uitgemaakt van een bebouwingscluster van boerderijen en schuren. De huidige situatie is nog steeds een ensemble van diverse boerderijen en schuren, waaronder diverse historische Vlaamse schuren.

De Vlaamse Schuur heeft een sterk karakteristiek en historisch karakter en het is belangrijk om dit te behouden. De restauratie heeft de locatie aanzienlijk versterkt. Een tweede doelstelling van de eigenaren was om de locatie een nieuwe bestemming te geven. De Vlaamse Schuur dient nu als boerderijwinkel voor de verkoop van eendenvlees aan particulieren. Daarnaast is het ook de ontvangstruimte voor rondleidingen en excursies.  Door het bedrijf open te stellen voor het publiek komen bezoekers meer te weten over het voedsel dat duurzaam geproduceerd wordt. Kijk voor meer informatie op www.eendenboerderijhelvoirt.nl. Om de restauratie te realiseren hebben de eigenaren een financiële bijdrage gekregen van Streekfonds Het Groene Woud.

Planning

Datum aanvang project: 01-04-2014

Datum afronding project: 01-10-2015

Contactgegevens

Robbert van Tuijl
Eendenboerderij Helvoirt
Udenhoutseweg 8
5268 CG Helvoirt

T: 0411 64 41 40 of 06 51 51 07 11
E: info@eendenboerderijhelvoirt.nl
W: www.eendenboerderijhelvoirt.nl

Betrokken partijen

... in Het Groene Woud