Omvorming MOB-complexProjecteigenaar: Landgoed Rosephoeve, Ing. A.S. (Arend) Dijkstra, rentmeester

Projectbeschrijving

Sinds oktober 2017 graast er permanent een schaapskudde op Landgoed Rozephoeve. De kudde heeft een vaste verblijfsplaats gekregen in een voormalige opslagloods van defensie op het mobilisatiecomplex Spoordonk. De schapen zorgen voor een duurzaam beheer van het terrein.

Met de inzet van de kudde slaat het landgoed twee vliegen in één klap. De provincie Noord-Brabant wilde graag schaapskuddes terug in het landschap. Ook moest er een oplossing komen om de bomen en struiken onder de hoogspanningsverbinding die over het landgoed loopt, te snoeien. De schapen houden de strook nu vrij van begroeiing. 

Educatie en recreatie 

Het landgoed start een langdurige samenwerking met herder Maarten Pijnenburg van Schaapskudde Liempde. Ook wordt de schaapskudde ingezet voor educatieve en toeristisch-recreatieve activiteiten. De kudde van ongeveer 70 dieren loopt rond binnen een gebied van dertig hectare. 

Gebiedsvisie De Logt

De omvorming van de loods naar een schaapskooi is onderdeel van de nieuwe gebiedsvisie De Logt voor het landgoed. Daarin staat de natuur centraal. De realisatie van de schaapskooi kwam tot stand met steun van de provincie, TenneT en Streekfonds Het Groene Woud.

 

Planning

Contactgegevens

Ing. A.S. (Arend) Dijkstra, rentmeester
Landgoed Rozephoeve
Postbus 1475
3430 MT Nieuwegein

T: 030-2311377
E: rentmeesterij@lbpsight.nl

Betrokken partijen

... in Het Groene Woud