Oud is springlevendProjecteigenaar: Stichting Roois Cultureel Erfgoed

Projectbeschrijving

Het project ‘Oud is springlevend’ is opgezet om de huidige samenleving een impresse te geven van de sociaal historische aspecten van Brabantse dorpen. Om dit te realiseren heeft Stichting Roois Cultureel Erfgoed Sint-Oedenrode een boekje en een DVD ontwikkeld. Het project is opgezet met financiële bijdrage van de de gemeente Sint-Oedenrode en Stichting Streekrekening Het Groene Woud.

Stichting Roois Cultureel Erfgoed heeft voor dit project diverse interviews gehouden met inwoners uit Sint-Oedenrode. Deze inwoners deden vroeger allemaal een beroep dat in de loop der jaren verdwenen is of een heel andere invulling heeft gekregen. In de eerste fase van het project zijn de interviews opgenomen en vastgelegd op video. In de tweede fase van het project zijn de interviews bewerkt. De verhalen zijn omschreven in een boekje en worden ondersteund met een bijbehorende DVD.

Het boekje en de DVD geven een beeld over hoe ambachten vroeger werden uitgeoefend. Het zijn allemaal beroepen die karakteristiek zijn voor deze regio. Het is een schets van de samenleving van de afgelopen vijftig jaar. De uitgaven zijn op 6 november 2013 gepresenteerd tijdens de afsluiting van het tweede lustrum van de stichting Roois Cultureel Erfgoed. Om het project mede te bekostigen heeft Stichting Streekrekening Het Groene Woud een bijdrage geleverd van €1.500,-. De totale projectkosten zijn begroot op €14.000,-.  

Planning

Datum aanvang project: 11- 2013

Presentatie van het boek en de DVD: 06-11-2013

Datum afronding project: 30-11-2014

Contactgegevens

Gloria van der Staak-Reijkens en Ad van der Aa
Stichting Roois Cultureel Erfgoed
Ollandseweg 122
5491 XC Sint-Oedenrode

T: 0413 47 36 26 of 06 22 38 27 32
E: info@vanderaajuristen.nl
W: www.rooiscultureelerfgoed.nl

Betrokken partijen

-Onderwijsorganisaties binnen Het Groene Woud

-VVV

-Gemeente Sint-Oedenrode

-Stichting Streekrekening Het Groene Woud

-Drs. Marijke Trienekens, historicus

-Drs. Henk Buijks, regiohistoricus

-Corrie Bekkers, journalist en tekstschrijver

-Martien de Greef, TV De Meijerij uit Sint-Oedenrode

... in Het Groene Woud