Sapverpakkingen Het Groene WoudProjecteigenaar: Stichting de Brabantse Boerderij

Projectbeschrijving

Stichting de Brabantse Boerderij heeft de afgelopen jaren een impuls gegeven aan de organisatie van sapdagen. Dit zijn dagen waarop particulieren hun overschot aan (hoogstam)fruit kunnen omzetten in vruchtensap dat voor een langere periode bewaard kan blijven. Het project heeft tot doel om extra waarde te creëren door de inzet van HetGroene Woud-verpakkingen. Dit jaar worden er driesap dagen georganiseerd in Het Groene Woud (3 oktober Oirschot: 't Zand aan de Bestseweg, 4 oktober Boxtel: oude fruitboomgaard, 11 oktober Schijndel: de Schaapskooi). Het volume voor 2015 wordt ingeschat op ruim tweeduizend pakken sap binnen Het Groene Woud. Standaard worden verpakkingen ingezet die de mobiele sapperser promoten. Hier ligt een kans om tweeduizend keer de verbinding met de streek Het Groene Woud te promoten. Deze opvallende Het Groene Woud-doos herinnert telkens de streek als er kennissen op bezoek zijn, of vriendjes van de kinderen komen spelen.

Activiteiten

Er wordt een eigen verpakking ontworpen, volledig in de look en feel van Het Groene Woud. Daarnaast biedt de verpakking ruimte voor initiatieven/ondernemers om hun eigen verhaal te vertellen: Storytelling met een streekproduct.

Stichting de Brabantse Boerderij coördineert de sapdagen die in 2015 in Het Groene Woud georganiseerd worden. Daarnaast worden er inspanningen geleverd om het sap te verkopen aan particulieren (tijdens sapdagen zelf en op bestelling). Tevens wordt een verpakking op maat gecreëerd voor ondernemers en een statiegeldsysteem opgezet. Mensen kunnen hun gebruikte verpakking inzetten voor een tweede leven. De gebruikte verpakkingen hebben duidelijke gebruikssporen (doordrukkarton voor handvatten en tap). De mobiele persers zijn bereid om gebruikte verpakkingen in te zetten. Zij geven een korting, ter indicatie van € 0,25 per gebruikte verpakkingen.

Stel je eens voor: sap van appels en peren van de Hagelaar waarop je het waarom van je Landschappen van Allure project vertelt. Of gewoon je eigen Jeroen Bosch sap verkoopt in 2016! Of B&B’s die met een eigen etiket ‘eigen’ sap kunnen inzetten. Dit is beleving op en top voor toeristen in Het Groene Woud. Bovendien zit er een verdienmodel op voor Het Groene Woud en zorgt het voor branding van onze streek. Met de inspanningen wordt beoogd om de sap dagen structureel rendabel te maken en om de afzet van gebiedseigen sap te vergroten. Op den duur is het mogelijk om een eigen pers dag te organiseren voor de afzet van sap naar ondernemers in het gebied .

Planning

- Datum aanvang project:  1 juli 2015

- Datum afronding project:  1 november 2019

Contactgegevens

Erik van den Oord
P/a. Secretariaat Stichting de Brabantse Boerderij
Markt 9
4931 BR Geertruidenberg

E: info@debrabantseboerderij.nl
W: www.debrabantseboerderij.nl

... in Het Groene Woud