Wereldbomen als landmarks in Het Groene WoudProjecteigenaar: Stichting Wereldboom

Projectbeschrijving

In Nederland zijn we ze bijna vergeten: bomen die honderden jaren oud kunnen worden. Stichting Wereldboom zet de kanshebbers van nu weer in het zonnetje om ook over tien, honderd of duizend jaar te kunnen genieten van deze wonderen der natuur. Stichting Wereldboom is het project ‘Wereldbomen als Landmarks’ opgestart om (potentieel) oude bomen oer- en oeroud te laten worden.

Binnen het project ‘Wereldbomen als Landmarks’ wordt er gezocht naar bomen die het waard zijn oer- en oeroud te worden en die beeldbepalend zijn voor het bomenlandschap van Het Groene Woud. Hiertoe behoren bijvoorbeeld de 150-jarige 'Ollandse Beuk en Omstanders' (Olland) en de 250-jarige 'Gevlekte Zuiderling' (Groendomein Wasven). De 'Anneborchboom' (Rosmalen), de 'Eik van het Sparrenrijk' en de 'Beuk van het Loonsche Land' zijn hier ook mooie voorbeelden van. Door ervoor te zorgen dat deze bomen onderdeel uitmaken van fietsroutes en culturele activiteiten zorgen ze er niet alleen voor dat lokale bewoners van de bomen kunnen genieten, maar ook bezoekers uit andere plaatsen in de regio.

Streekfonds Het Groene Woud erkent het belang van de aanwezigheid van dergelijke oude bomen in Het Groene Woud en steunt daarom het initiatief met een bijdrage van drieduizend euro. De bijdrage is bedoeld voor het beheer, het onderhoud en het realiseren van recreatiemogelijkheden rondom 'D’n Ollandse Beuk' en de 'Gevlekte Zuiderling'. Uit het project zijn inmiddels al een aantal mooie initiatieven gekomen, zoals Het Wereldboomfestival in Olland op 10 november 2013. Er kwamen ruim vijfhonderd bezoekers op af! De kinderen konden diverse activiteiten ondernemen in en rondom de beuken. Kijk voor meer informatie over het project op  www.wereldboom.org

Planning

Datum aanvang project: 01-10-2013  

Datum afronding project: 01-07-2014

Contactgegevens

Stichting Wereldboom
Stichting Wereldboom
Hoogeinde 22
5142 GC Waalwijk

T: 06 53 35 15 57
E: info@wereldboom.org
W: www.wereldboom.org

Betrokken partijen

-Stichting Wereldboom

-Stichting Behoud Ollandse bomen

-Kerkbestuur Sint-Oedenrode

-Groendomein Wasven

-Stichting Brabantse Landschap

-Diverse plaatselijke ondernemers

-Streekfonds Het Groene Woud

... in Het Groene Woud