WieKentKunst 2015 - HuisdierenProjecteigenaar: Stichting WieKentKunst

Projectbeschrijving

Stichting WieKentKunst (WKK) in Moergestel organiseert jaarlijks een evenement dat steeds een ander thema uit het erfgoed van Moergestel (en omgeving) als uitgangspunt heeft. In 2015 organiseert WKK voor de achttiende keer het evenement, dit keer met als thema huisdieren. Het evenement krijgt de naam: 'Wiekent Gèèselse Dieren'.

De afgelopen zeventien jaar zijn tal van onderwerpen aan bod gekomen, zoals muziek, architectuur, kinderspelen en (groente)tuinen. Voor 2015 is het thema huisdieren gekozen, een thema dat veel mogelijkheden biedt. Veel mensen hebben huisdieren, zowel burgers als boeren. Wat het erfgoed betreft is de paardenhandel tot op de dag van vandaag bijvoorbeeld een kenmerkende Moergestelse kwaliteit. Tijdens het evenement wordt onder meer aandacht besteed aan uitstervende volkssporten als vogels houden, duiven melken en het houden van konijnen en bijen. 

Als altijd betrekt WWK jong en oud bij het thema. Zo komt er bijvoorbeeld het programmaonderdeel: 'De verkiezing van het mooiste/liefste huisdier'. Ouderen vertellen aan kinderen het verschil in de beleving van huisdieren vroeger en nu. Zo waren er vroeger bijvoorbeeld nog trekhonden. Er komt een expositie van honden- en geitenkarren en expo's over het houden van geiten en het fokken van varkens.

Een vast onderdeel van WKK is dat er over het thema een boek wordt uitgebracht. In de loop der jaren is zo een unieke Moergestelse 'bibliotheek' ontstaan. In 2015 verschijnt er een boek over het erfgoed van de huisdieren van de Moergestelnaren. 

Planning

Aanvang project: januari 2015.

Het evenement 'Wiekent Gèèselse Dieren' vindt plaats op 25, 26 en 27 september 2015.

Afronding project: november 2015.

Contactgegevens

Hennie van Schooten
Voorzitter Stichting WieKentKunst
D'n Duyp 41
5066 GA Moergestel

T: 013 513 3072 of 06 573 423 71
E: hennievanschooten@home.nl
W: http://wiekentkunst.inoisterwijk.nl/

Betrokken partijen

... in Het Groene Woud