's-Hertogenbosch

Nostalgie en gezelligheid zijn voelbaar in ’s-Hertogenbosch, de historische vestingstad die zijn middeleeuwse karakter heeft behouden. De stad, in de volksmond Den Bosch genoemd, ligt daar waar de Aa, de Dommel en de Zuid-Willemsvaart samenkomen en de Dieze vormen. Natuurgebied Het Bossche Broek grenst direct aan de Bossche stadswallen. Nergens in Nederland ligt een natuurgebied zo dicht bij het centrum van een stad. Onder andere natuurgebieden de Moerputten, de Hooge Heide en Eikenburg liggen ook nabij Den Bosch.

Het bekendste bouwwerk van de stad is de gotische Sint Janskathedraal, waarin het beeld van Onze Lieve Vrouwe van Den Bosch staat. De Binnendieze die door de stad stroomt is volledig gerestaureerd en een tochtje met een rondvaartboot geeft een uniek aanblik op het ondergrondse gedeelte van de stad. De binnenstad van Den Bosch vormt het grootste omwalde gebied van Nederland.

Den Bosch is een rijke stad op cultureel en culinair gebied. De stad van schilder Jheronimus Bosch heeft talrijk musea en theaters, waaronder het Noordbrabants Museum, het Zwanenbroedershuis, Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch, Theater aan de Parade, het Koningstheater en theater en filmhuis De Verkadefabriek. Jaarlijkse terugkerende evenementen zijn onder meer Jazz in Duketown, Theaterfestival Boulevard, Bourgondisch ’s-Hertogenbosch en paardensportwedstrijd Indoor Brabant in de Brabanthallen. Onder het genot van een drankje en een Bossche Bol is het goed toeven bij een van de vele horecagelegenheden in Den Bosch, dat in 2010 werd verkozen tot ‘Meest Gastvrije Stad’.

www.denbosch.nl

... in Het Groene Woud