Kansen, middelen en bevlogenheid in Het Groene Woud: Goedbezochte Inspiratiedag is een succes

Publicatiedatum: 01-02-2025

Geïnspireerd raken en kennis opdoen over de kansen die er in Het Groene Woud liggen om natuur, erfgoed en landschap glans te geven. Dat stond centraal tijdens de Inspiratiedag op 24 januari 2025 in Sint-Michielsgestel. Maar liefst 120 vrijwilligers, professionals en vrijwillige professionals waren erbij. Zij kregen niet alleen een inkijkje in de cultuurhistorische en natuurwaarden van Het Groene Woud maar zagen ook hoe inzet, bevlogenheid en een ‘doen-mentaliteit’ tot prachtige (project)resultaten leiden.

Kennis delen is één van de manieren waarop Het Groene Woud mensen wil verbinden met natuur, landschap en erfgoed. Daarbij maakt het geen onderscheid tussen vrijwilligers en mensen die zich professioneel met deze thema’s bezig houden. Vandaar dat de 120 gasten van de Inspiratiedag een gemêleerd gezelschap vormden. Een gezelschap ook, waarin veel vrijwillige professionals hun opwachting maakten. Daarmee kan elk project in Het Groene Woud in potentie rekenen op een mix van bevlogenheid én expertise. 

Lezingenreeks

Onder dagvoorzitterschap van Désiré van Laarhoven (wethouder gemeente Boxtel, bestuurslid Het Groene Woud) werden beide aspecten op deze middag blootgelegd. Onder meer via een reeks onderhoudende lezingen over natuur, landschap en erfgoed in de regio. Deze werden verzorgd door professionals die hun kennis en expertise met grote regelmaat vrijwillig inzetten voor projecten in Het Groene Woud. 

Erfgoed en natuur

Zo verhaalde Jan Sanders (gepensioneerd historicus) over historische kloosters in het stroomgebied van de Dommel. Rolf Vonk (medewerker Erfgoed Brabant) bood zijn publiek een inkijkje in de agrarische geschiedenis van Veghel. Jan Timmers (cultuurhistoricus) hield een vurig pleidooi voor het beschermen van cultuurhistorisch erfgoed “op de manier waarop ook archeologisch erfgoed al integrale bescherming geniet”. Ger van den Oetelaar (programmaleider ARK Rewilding Nederland) sloot het rijtje sprekers af door de natuur van Het Groene Woud ‘in the spotlight’ te zetten en te belichten hoe particulieren en organisaties zelf nieuwe natuur kunnen realiseren. 

Ruimte voor dialoog

Het programma bood ook ruimte aan het publiek om tussen de lezingen door vragen te stellen, niet alleen aan de sprekers maar ook aan elkaar. De dialogen die hierdoor ontstonden, gaven de  middag  een extra levendig, interactief en informatief karakter. Plenair kregen ze van Johan van Cuyck (projectmedewerker Het Groene Woud) nog aanvullende informatie over de subsidies die er voor projecten klaarliggen, zoals bij het Landschapsfonds en via het LEADER-programma. De Inspiratiedag werd afgesloten met een korte presentatie van de kersverse directeur van Van Gogh Nationaal Park, Twan Tiebosch (voormalig bestuurslid van Het Groene Woud). Daarmee kwam er een einde aan een dag vol kennisdeling over aspecten die Het Groene Woud op meerdere vlakken uniek maken. 

 

 


 

Aanplant nieuwe natuur op de Everse Zoom in Sint-Oedenrode voltooid
Staatsbosbeheer en Populierenwerkgroep Het Groene Woud vinden elkaar
Nieuwsbrief 48 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over de Geelders, het Dommeldal en de Beerze
Eerste LEADER-subsidie Het Groene Woud voor stilteruimte dagbestedingscliënten van Tuin de Es
28 maart: Werkatelier Mozaïek Dommelvallei - Een goed idee over water, natuur, landschap? Meld je nu aan!
Nieuwsbrief 47 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over de Geelders, het Dommeldal en de Beerze
Word Vriend, win een boek! Winnaars juli - december 2024
Samen zorgen voor nóg meer bomen in Het Groene Woud - Populierenwerkgroep start met plantactie winter 2024-2025
Eerste LEADER-subsidie onderweg naar initiatiefnemers - Tuin De Es bouwt koolstof-positieve en biobased stilteruimte voor dagbestedingscliënten
... in Het Groene Woud