Brede Bossche Scholen met stapstenen verbonden met Het Groene Woud

Publicatiedatum: 22-01-2013

Brede Bossche School (BBS) De Kruiskamp start een project om samen met de gemeente ’s-Hertogenbosch het Beatrixpark te herinrichten en routes voor natuur- en milieu-educatie te ontwikkelen. Er komen stapstenen in het Beatrixpark die door educatie, activiteiten en werkzaamheden verbonden worden met de natuur in de wijk, de stadsrand en de natuur van Nationaal Landschap Het Groene Woud.

Samen met de gemeente wordt de biodiversiteit in het Beatrixpark vergroot met de aanleg van een kruidentuin, vlindertuin, vogelbosjes en plekken voor zoogdieren. Hierdoor wordt het een aantrekkelijk park om onderzoek te doen, planten te verzorgen, de natuur te ontdekken en te spelen. Samen met de vier scholen van de BBS De Kruiskamp worden voor alle klassen acht NatuurMilieuEducatie-routes (NME-routes) ontwikkeld. De NME-coördinatoren van de scholen, lokale natuurgroepen en natuurorganisaties zoals Staatsbosbeheer, worden bij de ontwikkelingen betrokken. Bij de routes wordt de relatie gelegd met het verhaal van het gebied, opdrachten voor de leerlingen, een rugzak met educatief materiaal en doe-activiteiten. De kinderen van deze school krijgen dus na afronding van het project buiten biologieles en kunnen met de rugzak op pad.

Doeboek voor Groene Woudlopers
René Dullaart, manager van BBS De Kruiskamp, streeft ernaar dat bij de opening van BBS De Kruiskamp er een mooi Beatrixpark is en de eerste NME-routes klaar zijn. “Dan kunnen we gelijk laten zien wat de bedoeling van het project is en een mooi ingericht NME-lokaal een goede plek geven in het geheel. Het is de bedoeling dat leerlingen kennis krijgen over de natuur in en om de stad. De bijzondere plekken in de eigen omgeving leren kennen en zich kunnen verwonderen van al het moois in de natuur.” Vanuit het project wordt de koppeling gemaakt met het Doeboek voor Groene Woudlopers. Daarin staan allerlei natuuractiviteiten beschreven en leuke dingen om te doen in de natuur. De opbrengst van het boek komen ten goede aan het Streekfonds Het Groene Woud.

Bijdrage Streekfonds en Rabo coöperatiefonds ’s-Hertogenbosch en omstreken
Het project ‘Van Kruiskamp naar Het Groene Woud’ is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Rabo Coöperatiefonds en het Streekfonds Het Groene Woud. Stichting Streekrekening Het Groene Woud beheert het Streekfonds Het Groene Woud. Jaarlijks is vanuit het Streekfonds circa € 200.000,- beschikbaar voor projecten die de kwaliteit van Het Groene Woud versterken. Zie www.hetgroenewoud.com/streekrekening.

Lees hier een artikel van de Bossche Omroep over dit onderwerp.

Unieke expositie: De Hippe Fotoclub brengt de magie van Het Groene Woud in beeld
Heb je een goed idee? Maak dan gebruik van onze stimuleringsregeling projectinitiatieven!
In beeld: projectbegeleider John Vermeer, vriendelijke aanjager in Het Groene Woud
Dommelbiografie als basis voor inrichting van het landschap: ‘Het stroomgebied van de Dommel’ belicht de rivier van alle kanten
Groene Handdruk van Het Groene Woud besteed aan insectenhotel bij Kinderboerderij Kienehoeve
Uniek boek is voltooid: ‘Het stroomgebied van de Dommel’ belicht de rivier van alle kanten
Nieuwsbrief 30 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Project PlantenNu in Het Groene Woud van start
Paul Rüpp overleden, voormalig voorzitter Van Gogh Nationaal Park
... in Het Groene Woud