Vrienden van HGW

Nationaal Landschap Het Groene Woud kan rekenen op een grote kring van Vrienden: bedrijven, organisaties en particulieren. Allen dragen ze Het Groene Woud een warm hart toe. Dat uit zich in waardevolle, financiële steun die wordt benut om het landschap nog mooier te maken.

Dit zijn de organisaties en bedrijven die Vrienden zijn van Het Groene Woud:

 

ANJA VERWEIJ PROJECTMANAGEMENT

Anja Verweij geeft als programmamanager leiding aan het ontwikkelen en uitvoeren van duurzaamheidsprojecten die bijdragen aan mens en maatschappij. Van projecten rond regionale ontwikkeling en leefbaarheid tot projecten op het gebied van sociaaleconomische ontwikkeling en milieu, sponsoring of de financiering hiervoor. Meer informatie: www.anjaverweij-pm.nl.

 

ARCHITECTENBUREAU SNIJDERS EN VAN STEKELENBURG

Het Boxtelse Architectenbureau Snijders en Van Stekelenburg is landelijk actief en werkt in opdracht van particulieren, bedrijven en andere organisaties. Naast het ontwerpen van nieuwbouw buigen de architecten zich ook over restauratie-opdrachten van bestaande (historische) gebouwen. Meer informatie: www.absvs.nl.

 

ARK NATUURONTWIKKELING

ARK realiseert in heel Nederland, waaronder in Het Groene Woud, robuuste natuurgebieden waar de natuur zoveel mogelijk haar gang mag gaan. Dat levert een grote rijkdom aan landschappen, planten en dieren op. ARK ziet natuurontwikkeling in de context van maatschappelijke belangen als recreatie, delfstoffenwinning en klimaatadaptatie, en streeft naar vrij toegankelijke natuur. Kijk voor meer informatie op www.ark.eu

 

BOEK DESIGN/PICTURES PUBLISHERS

Boek Design uit Woudrichem is een grafisch ontwerpbureau dat is gespecialiseerd in het maken van boeken en tijdschriften. Ook jaarverslagen, brochures en catalogi behoren tot de ‘werken’ van de ontwerpers. De distributie van boeken en tijdschriften doet het bureau vanuit de aan Boek Design gelieerde uitgeverij Pictures Publishers, sinds veertig jaar gespecialiseerd in kunst- , streek-, jubileum- en cultuurboeken. Kijk voor meer informatie op www.boekdesign.nl of www.picturespublishers.nl

 

BOERDERIJTERRAS JACOBUSHOF

‘Het mooiste plekje in Het Groene Woud’, zo omschrijft Boerderijterras Jacobushof de locatie van haar sfeervolle café met terras in het buitengebied van Boxtel. Jacobushof toverde hiervoor een oude rundveestal om in een gezellige accommodatie waarin de karakteristieke kenmerken van de stal bewaard zijn gebleven. Naast lunchen, brunchen of borrelen is Jacobushof ook hét adres voor stijlvolle decoratieve woonaccessoires. Kijk voor meer informatie op www.jacobushof.com.

 

BOUWKUNST architecten

BOUWKUNST architecten uit Oirschot ontwerpt gezonde gebouwen waar met vakmanschap de juiste sfeer is gebouwd. Het zijn allemaal gebouwen die verrassen en tegelijkertijd vanzelfsprekend zijn. Panden waarin natuurlijke materialen en het gebruik van natuurlijke energiebronnen een belangrijke rol spelen. Kijk voor meer informatie op http://www.bouwkunst.eu/

 

BRABANTSE MILIEUFEDERATIE

Onder de noemer ‘Samen voor een mooi Brabant’ spant de Stichting Brabantse Milieufederatie zich in om de overgang naar een duurzaam Brabant te realiseren en te versnellen. Dit doet ze door haar achterban (zo’n honderd aangesloten groepen, waaronder vrijwilligersorganisaties) op het gebied van natuur, milieu en landschap te ondersteunen,  beleidsmakers te adviseren en oplossingen te bedenken voor duurzaamheidsvraagstukken. Kijk voor meer informatie op www.brabantsemilieufederatie.nl.

 

BRABANTSE POPULIEREN VERENIGING

De Brabantse Populieren Vereniging is opgericht in 1964 om kennis en ervaringen uit te wisselen over populieren. De ambitie van de vereniging is om de populier te behouden voor het Brabantse platteland. Klik hier voor enkele impressies en filmpjes van de vereniging.

 

CARE (CREATIVE ARCHAEOLOGY IN RURAL ENVIRONMENTS)

Creative archaeology in rural environments (CARE) is een grootschalig gemeenschapsarcheologie-initiatief in Het Groene Woud. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, Erfgoed Brabant en bewoners van Het Groene Woud gaan samen op zoek naar de geschiedenis van enkele dorpen in het Nationaal Landschap. CARE in Het Groene Woud maakt deel uit van een internationaal programma. Kijk voor meer informatie: https://gemeenschapsarcheologie.nl/

 

CUIJPERS ADVIES

Cuijpers Advies/Projectbureau Ruimtelijke Ontwikkeling uit ’s-Hertogenbosch is actief op het gebied van erfgoed, cultuurhistorie, stedenbouw, ruimtelijke ordening en deltatechnologie. In binnen- én buitenland is het bureau bij projecten rond onder meer het behoud van erfgoed en de ruimtelijke planning bij de ontwikkeling van erfgoedtoerisme. Kijk voor meer informatie op www.posd.eu.

 

DE VRESSELSE HUT

De Vresselse Hut in Sint-Oedenrode is al bijna vijftig jaar dé locatie voor feesten, partijen, vergaderingen of het ‘pakken’ van een terrasje. Ook kegelen behoort tot de mogelijkheden van dit gastvrije zalencentrum. De Vresselse Hut maakt onderdeel uit van het Brabantse netwerk van Natuurpoorten. Daarmee is deze accommodatie een aantrekkelijk startpunt om de natuur te ontdekken, te ontspannen en lekker buiten te zijn. Meer informatie: www.devresselsehut.nl.

 

DUNUIT

Dunuit BV is actief in begeleiding bij verkoop, aankoop en financiering van bedrijven als partner van Blacktrace M&A én investeert in ondernemingen: Het Groene Genoegen (Tuin en Landschapsdiensten), Exasun (hoogwaardige esthetische zonnepanelen uit NL), Present Time (distributeur van huis decoratie artikelen), Unipak (kunststof verpakkingen voor de levensmiddelenindustrie) en JointSphere (innovatief bedrijf in kraakbeenherstel). wimvanacht@dunuit.nl

 

ERFGOEDVERENIGING DYE VAN BEST

Erfgoedvereniging Dye van Best (uit te spreken als ‘Die van Bèst’) zet zich in voor het behoud van het culturele erfgoed in de gemeente Best. Doel: de belangstelling voor en de kennis van de lokale geschiedenis en cultuur vergroten en verspreiden. Meer informatie: www.dyevanbest.nl.

 

HEEMKUNDE BOXTEL

De heemkundevereniging van Boxtel, de oudste heemkundekring van Noord-Brabant, zet zich actief in om de Boxtelse geschiedenis over de volle breedte onder de aandacht te brengen. Meer informatie: www.heemkundeboxtel.nl.

 

HEEMKUNDEKRING ERTHEPE

Erthepe is sinds 1980 de heemkundekring van Boerdonk, Erp en Keldonk. De vereniging – waarin diverse werkgroepen actief zijn – koestert alles wat met de historie van deze dorpen te maken heeft. Ze houdt de herinneringen onder meer levend met het opbouwen van document- en voorwerpcollecties en het ontwikkelen van materialen en spellen voor het onderwijs. Kijk voor meer informatie op www.erthepe.nl.

 

HEEMKUNDEKRING SCHIJNDEL

De Heemkundekring Schijndel verzamelt, bestudeert en documenteert het verleden van Schijndel. Ze wil haar kennis over het verleden van Schijndel vergroten én doorgeven. Dat doet ze onder meer door het verzorgen van lezingen, het beschikbaar stellen van (foto)collecties op internet en het samenstellen van filmpjes die ze deelt op Youtube. Meer informatie: www.heemkundekringschijndel.nl.

 

HEEMKUNDIGE KRING DE OUDE VRIJHEID

‘De Oude Vrijheid’ is de Heemkundige Kring van Sint-Oedenrode. Ze koestert de historie van Sint-Oedenrode en aangrenzende gemeenten in de breedste zin van het woord en spant zich in om de kennis daarover (van archeologie en volkskunde tot genealogie, geografie en ecologie) te verzamelen, te documenteren en door te geven. Meer informatie: www.oudevrijheid.nl.

 

HELDEN VAN KIEN

De Helden van Kien is een stijlvol horecapaviljoen in Sint-Oedenrode. Gasten zijn van harte welkom om in het restaurant of op het grote terras (met uitzicht op Streekpark de Kienehoef) te lunchen, te borrelen of te dineren. Meer informatie: www.deheldenvankien.nl.

 

HET WAPEN VAN LIEMPDE

Op een markante plek in het hart van het dorp Liempde staat café ‘Het Wapen van Liempde’. Het is hier lekker toeven in de taverne, in de gildekamer met open haard of op het royale terras. Met een uitgebreide lunch- en drankkaart bieden de uitbaters voor elk wat wils. Het Wapen van Liempde is een uitstekende halteplaats tijdens fiets-, wandel- of motortochten. Als folderservicepunt van de VVV is hier ook informatie uit de directe omgeving verkrijgbaar, net zoals vele wandel- en fietsroutes. Meer informatie: http://www.wapenvanliempde.nl/home/

 

HUTJE OP DE HEIDE

De kleinschalige vergaderlocatie Hutje Op De Heide is de perfecte, inspirerende plek voor heisessies, zakelijke meetings, vergaderingen, trainingen en workshops. Hutje Op De Heide is gevestigd in het buitengebied van Boxtel, aan de rand van natuurgebied De Kampina. De voormalige stierenstal is in 2018 omgebouwd tot een moderne, sfeervolle én multifunctionele ruimte waar alle faciliteiten – inclusief catering en gastvrouw – voor je klaar staan. Kijk voor meer informatie op www.hutjeopdeheide.nl

 

IVN BEST

Natuurvereniging IVN Best wil jong en oud op inspirerende manieren de natuur laten beleven. IVN Best organiseert wandelingen, excursies en lezingen over natuur en duurzaamheid. Haar werkgebied omvat de natuurgebieden Mortelen, Pailjaart, Scheeken, Nieuwe Heide en Sonse Heide. Meer informatie: www.ivn.nl/afdeling/best.

 

IVN OIRSCHOT

De IVN afdeling-Oirschot is een onderdeel van de landelijke IVN-vereniging. Diverse werkgroepen van de Oirschotse ‘tak’ gaan er het hele jaar door op uit om de natuur te onderzoeken en te bewonderen. Activiteiten variëren van een boomkikkertelling tot een planten-ontdekkingstocht. Er is ook een Werkgroep Jeugd die activiteiten voor kinderen organiseert waarin ‘natuurbeleving’ centraal staat. Verder verzorgt IVN Oirschot cursussen waaraan belangstellenden mee kunnen doen. Kijk voor meer informatie op https://www.ivn.nl/afdeling/oirschot.

 

IVN OISTERWIJK

IVN Oisterwijk werkt aan een samenleving waarin natuur en duurzaamheid centraal staan. Het hele jaar door organiseert ze activiteiten voor leden en het publiek, jong en oud. De vele excursies, lezingen, cursussen en workshops draaien om natuurbeleving en maatschappelijke thema's als voeding, gezondheid en duurzaamheid. Meer informatie: www.ivnoisterwijk.nl

 

IVN 'S-HERTOGENBOSCH

IVN ’s-Hertogenbosch verzorgt met toegewijde vrijwilligers voor activiteiten op het gebied van natuur- en milieu-educatie. De vereniging organiseert onder meer wandelingen en excursies in natuurgebieden rondom ’s-Hertogenbosch, verzorgt cursussen over planten, dieren en landschappen en doet aan landschapsbeheer. Daarnaast heeft de vereniging een jeugdnatuurgroep die met kinderen van 7 tot 12 jaar op pad gaat, de natuur in. Meer informatie: https://www.ivn-s-hertogenbosch.nl/.

 

IVN SINT-OEDENRODE

De IVN-afdeling Sint-Oedenrode, kortweg IVN Rooi, draagt met allerlei activiteiten bij aan een duurzame samenleving. Ze betrekt inwoners nadrukkelijk bij natuur, milieu en landschap, niet alleen om hen de schoonheid van de natuur te laten ervaren maar ook om het natuur- en milieubesef te bevorderen. Dat doet ze onder meer via diverse werkgroepen en de organisatie van wandelingen, cursussen en lezingen. Meer informatie: www.ivnrooi.nl.

 

IVN SON EN BREUGEL

IVN Son en Breugel zet zich met ruim honderd leden in voor de natuur in en om het dorp. Diverse werkgroepen buigen zich enthousiast over een variatie aan onderwerpen, van de organisatie van de jaarlijkse Boomfeestdag tot het verzorgen van publiekswandelingen en van het beschermen van de steenuil tot het onderzoeken van planten en hun families. IVN Son en Breugel beschikt over een eigen IVN-gebouw waar veel activiteiten worden georganiseerd. Kijk voor meer informatie op www.ivn.nl/afdeling/son-en-breugel

 

IVN TILBURG

De afdeling Tilburg van IVN laat geïnteresseerden de natuur van Tilburg en omstreken zien én beleven aan de hand van onder meer wandelexcursies, lezingen, cursussen en een werkgroep Natuurfotografie. Meer informatie: www.ivn.nl/afdeling/tilburg.

 

KANO- EN SLOEPVERHUUR STRIK RECREATIE

Kano en Sloepverhuur Strik Recreatie organiseert een scala aan kanotochten in Brabant, geschikt voor familie- of teambuildings-uitjes, kinderfeestjes en bedrijfsuitstapjes. De onderneming organiseert ook sloeptochten met haar elektrische fluisterboot waarmee passagiers vanaf het water de natuur en monumenten van Boxtel kan bekijken. Meer informatie:  www.strikautos.nl/strikrecreatie.

 

KYBYS

Adviesbureau Kybys buigt zich over de ontwikkeling van een aantrekkelijke en bovenal duurzame openbare ruimte. Dat doet ze met inrichtings- en beheerprojecten in opdracht van onder meer gemeenten, waterschappen en architecten. Het bureau bouwde naam op met sportvoorzieningen en begraafplaatsen maar doet ook ‘in’ ontwikkeling van natuur, stadsranden en dorpsvernieuwingsplannen. Kijk voor meer informatie op http://kybys.nl/.

 

LANDGOED ROZEPHOEVE

Landgoed Rozephoeve in Oisterwijk is in ontwikkeling. De rentmeesters van LBP|SIGHT (adviseurs in milieu en ruimtelijke ordening) creëerden in samenwerking met diverse partners een gebiedsvisie waarbij het landgoed wordt omgevormd tot een gebied met enkele bouwkavels, nieuwe economische dragers en veel aandacht voor natuur. Meer informatie: https://www.lbpsight.nl/projecten/landgoed-rozephoeve

 

LANDGOED VELDER

Landgoed Velder, ten zuiden van Liempde, is 180 hectare groot en het best bewaarde jachtlandschap van Nederland. Sinds 1852 is het landgoed in particulier bezit en eigendom van de familie Van Boeckel. Deze spant zich in om de karakteristieke kenmerken van het eeuwenoude bos in stand te houden. Veel mensen kennen Landgoed Velder ook van de evenementen die er worden gehouden. Want ook dat is hier mogelijk. Het evenemententerrein op deze bijzondere locatie is circa 26 hectare groot. Kijk voor meer informatie op www.landgoedvelder.nl.

 

LENTEKRACHT

Lentekracht werkt met innovaties met een duidelijk maatschappelijk verantwoord doel aan een duurzame wereld. Op het snijvlak van mens, markt en technologie ontwikkelt ze bijvoorbeeld concepten om burgerparticipatie in ‘groene’ initiatieven te bevorderen of jongeren te betrekken bij hun leefomgeving. Kijk voor meer informatie op www.lentekracht.com

 

MAR10 MEUBELS

Martien Roestenburg, voormalig eigenaar van Meubelmakerij Den Berg in Liempde, bleef zich na de overdracht ervan onder de naam Mar10 Meubels bezighouden met zijn ambacht: meubels maken. 

 

MEIJS RENTMEESTERSKANTOOR

Vastgoedprofessional Dirk Meijs is beëdigd rentmeester en gespecialiseerd in grondzaken in het buitengebied. In opdracht van overheden, organisaties en particulieren buigt hij zich over onder meer grondverwerving, vestiging van zakelijk rechten, onteigeningen en beheer van gronden en landerijen. Meer informatie: www.meijs-rentmeesterskantoor.nl

 

MLG GEBIEDSONTWIKKELING 

MLG Gebiedsontwikkeling BV richt zich met advies en gedetacheerde specialisten op het project- en procesmanagement van integrale gebiedsprocessen, vooral in landelijk gebied. Zo zijn onder meer verkaveling, natuurontwikkeling en wateropgaven ‘dagelijkse kost’ voor MLG. Kijk voor meer informatie op www.ml-g.nl.

 

MUSEUM HOEVE STROBOL

Hoeve Strobol in Sint-Oedenrode neemt jong en oud mee op een zwerftocht langs herinneringen. Het museum toont een arsenaal aan zeldzame, nostalgische aandenkens uit het dagelijkse leven van weleer en organiseert themadagen over onder meer de manier van oogsten door vorige generaties, hoe ze brood bakten of koffie brandden. Meer informatie: www.hoevestrobol.nl.

 

NATUUR- EN MILIEUCENTRUM SCHIJNDEL

Natuur- en Milieucentrum (NMC) Schijndel is een vereniging van vrijwilligers die zich inzet voor landschapsontwikkeling, cultuurhistorie, natuurbeheer en natuureducatie in Schijndel. Doel: het bevorderen van biodiversiteit, duurzaamheid en bewustwording. Meer informatie:  www.nmcschijndel.nl.

 

NATUUR- EN MILIEUVERENIGING GEMEENTE HEUSDEN

Al tientallen jaren werken vrijwilligers van Natuur- en Milieuvereniging Heusden in het Heusdense landschap. Daar doen ze onder meer aan landschapsbeheer. De vereniging heeft ook diverse werkgroepen die de flora- en faunastand inventariseren, de landschapskwaliteit bewaken, wandelingen organiseren of acties voor inwoners op touw zetten om bijvoorbeeld ‘duurzaamheid’ te stimuleren. Meer informatie: www.natuurenmilieuheusden.nl.

 

NATUURGROEP GESTEL

Natuurgroep Gestel organiseert talrijke activiteiten in de natuur voor leden en niet-leden. Tot het activiteitenpalet behoren wandelingen, diapresentaties en lezingen. Ook kinderen worden actief bij de natuur betrokken, onder meer met Kindermoestuin Haanwijk waar kinderen zelf mogen tuinieren. De natuurgroep adviseert ook de gemeente, onder meer over landschapsbeleid en natuurbescherming. Meer informatie: www.natuurgroepgestel.nl.

 

NATUURWERKGROEP LIEMPDE

Natuurwerkgroep Liempde bevordert onder leden en niet-leden het natuurbewustzijn en behartigt het belang van natuur en landschap in Liempde. Dat doet ze onder meer met wandelingen en excursies, het gidsen van groepen en het ondersteunen bij het onderhoud en behoud van beeldbepalende landschapselementen zoals bomen, heggen en poelen. Meer informatie: www.natuurwerkgroepliempde.nl.

 

NEDERLANDSE VERENIGING VAN KLOMPENMAKERS

De Nederlandse Vereniging van Klompenmakers vervult een koepelfunctie voor de aangesloten leden. Doel van de vereniging is om actief bij te dragen aan de promotie en instandhouding van de klompenmakerij in Nederland. Meer informatie: www.nederlandseverenigingvanklompenmakers.nl.

 

OVERLAND

Bureau Overland van Hans Bleumink en Jan Neefjes adviseert over ontwikkelingen in landelijk gebied. Doel: bijdragen aan een duurzaam platteland met ruimte voor landbouw en natuur. Dit doen de adviseurs door cultuurhistorisch en beleidsmatig onderzoek te verrichten, te adviseren over communicatie en planvorming te begeleiden. Kijk voor meer informatie op www.overland.nl

 

PAROCHIE ST. ANTONIUS ABT BOKHOVEN

In het kerkdorp Bokhoven aan de Maas spant de parochie St. Antonius Abt zich in voor het levend houden van ‘de vrije Heerlijkheid’. Meer informatie: www.parochiebokhoven.nl.

 

ROOIS CULTUREEL ERFGOED

De Stichting Roois Cultureel Erfgoed draagt actief bij aan het beheren en in stand houden van het erfgoed in Sint-Oedenrode. Dat doet ze door projecten en symposia te organiseren en activiteiten te ondersteunen die in het belang zijn van de cultuurhistorie van de gemeente. Meer informatie: www.rooiscultureelerfgoed.nl.

 

SEGON

Segon in Berkel-Enschot is een onafhankelijk energetisch en financieel adviesbureau. Het begeleidt publiek-private samenwerkingsverbanden van bedrijven, particulieren en overheden in hun streven naar energiebesparing en duurzaamheid. Meer informatie: www.segon.nl.

 

SKOSO

SKOSO is de Stichting voor Katholiek Onderwijs Sint-Oedenrode met zeven katholieke basisscholen. Deze zijn allemaal zelfstandig en hebben allemaal hun geheel eigen sfeer en karakter. Met ongeveer 125 medewerkers is SKOSO één van de grotere werkgevers in de gemeente Sint-Oedenrode. Meer informatie: www.skoso.nl.

 

SPPiLL

SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) is een semiprofessionele vrijwilligersorganisatie die de leefbaarheid en de lokale economie in het dorp Liempde versterkt. Dat doet ze door samenwerking te stimuleren tussen ondernemers, inwoners en verenigingen, resulterend in investeringen en verbeteringen in natuur, cultuurhistorie, recreatie en de openbare ruimte. Meer informatie: www.sppill.nl.

 

STADSBROUWERIJ EINDHOVEN

Stadsbrouwerij Eindhoven is in 2014 opgericht door een kleine groep enthousiaste bierliefhebbers. In de brouwerij in het pand van de Schellensfabriek brouwen ze hippe speciaalbieren voor het eigen Proeflokaal (Café 100 Watt) en voor diverse Eindhovense horecagelegenheden. Om belangstellenden te laten zien hoe het brouwproces van de verschillende bieren verloopt, verzorgt de Stadsbrouwerij ook rondleidingen. Die eindigen standaard in het Proeflokaal, mét een hapje en twee eigen gebrouwen bieren. Meer informatie: www.stadsbrouwerijeindhoven.com

 

STICHTING BEHOUD JOODSE BEGRAAFPLAATS OISTERWIJK

De Stichting Behoud Joodse Begraafplaats Oisterwijk restaureert en onderhoudt de Joodse begraafplaats in het dorp. De begraafplaats, een Rijksmonument dat dateert van 1748, heeft grote cultuurhistorische waarde. Naast het onderhouden van de begraafplaats en het verwerven van de benodigde financiële middelen verzorgt de Stichting er ook rondleidingen. Hierbij krijgen deelnemers onder meer uitleg over de historie van het monument, over de wijze van begraven en over de opschriften op diverse grafstenen. Meer informatie: www.jb-oisterwijk.nl

 

STICHTING BEHOUD MONUMENTEN BRABANT

Stichting Behoud Monumenten Brabant is onderdeel van Stichting Monumentenhuis Brabant. Ze ondersteunt gemeenten en particuliere eigenaren van monumenten bij hun (gemeentelijke) monumentenzorg. Daarmee wil ze de kwaliteit van de integrale monumentenzorg in Noord-Brabant bevorderen en  versterken. Kijk voor meer informatie op www.monumentenzorgbrabant.nl.

 

STICHTING BRABANTSE BRONNEN

De Stichting Brabantse Bronnen bevordert de toename van de kennis van de cultuurgeschiedenis en de culturele identiteit van Brabant en zijn regio’s. Dat doet ze onder meer door Brabants bronnenmateriaal digitaal beschikbaar te maken, door educatieve projecten uit te voeren en voorlichting te geven. Meer informatie: www.donb.nl/project.

 

STICHTING BRABANTSE KLOMP

De Stichting Brabantse Klomp bevordert de kennis over de Brabantse klomp, het Brabantse klompenambacht en de historische en eigentijdse populierenteelt in Nationaal Landschap Het Groene Woud en daarbuiten. Meer informatie: www.hetgroenewoud.com/initiatieven/ projecten-overig/klompen-in-het-groene-woud/stichting-brabantse-klomp.

 

STICHTING BRABIEK

Stichting Brabiek brouwt het bier ‘Brabiek’. Dit bier van spontane gisting is op initiatief van De Bierkamer uit Boxtel en Stichting Streekfonds Het Groene Woud ontwikkeld en gebrouwen. Karakteristiek aan ‘Brabiek’ (een samenvoeging van ‘Brabant’ en ‘Lambiek’) is dat het wordt gebrouwen op traditionele wijze, met water, gerst, spelt en wilde hop dat afkomstig is uit Nationaal Landschap Het Groene Woud en wilde gist uit de open lucht.

 

STICHTING DE BRABANTSE BOERDERIJ

De Stichting De Brabantse Boerderij zet zich in voor het behoud van cultuurhistorisch waardevolle boerderijen in Noord-Brabant. Ook het beschermen van de omgeving van deze boerderijen – erven, bijgebouwen, landschap – is onderdeel van die missie. Kijk voor meer informatie op https://www.debrabantseboerderij.nl

 

STICHTING CR HERMANS

De Stichting Cornelius Rudolphus (CR) Hermans is genoemd naar de eerste bibliothecaris van het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant. De stichting wil – binnen en buiten Brabant – de belangstelling bevorderen voor het Brabants cultureel erfgoed. Dat doet ze door representatieve fotocollecties bijeen te brengen, te beheren en in stand te houden. Meer informatie: www.crhermans.nl

 

STICHTING DE GÈSSELSE KIOSK

Onder aanvoering van Stichting De Gèsselse Kiosk kreeg Sint-Michielsgestel in 2014 haar kiosk ‘terug’. De nieuwe kiosk, in 2014 geopend, staat op park De Kleine Ruwenberg en biedt een podium aan bestaande en nieuwe culturele activiteiten. Meer informatie: henkvanhemmen@hetnet.nl.

 

STICHTING DE OVERSTEEK

De Oversteek is een bureau voor project- en procesmanagement bij de ontwikkeling van de leefomgeving. Thema’s waarin specialisten Wout Janssen en Ivo de Groot zich vastbijten: natuur en landschap, water, klimaat en stad-land relaties. Ze slaan hierbij een brug tussen de leefwereld van burgers en ondernemers en de systeemwereld van de overheid. Hun missie: projecten en processen in de leefomgeving sneller, leuker en transparanter maken. Meer informatie: www.deoversteek.nl

 

STICHTING DE VLAAMSE SCHUUR IN KASTEREN

De Stichting De Vlaamse Schuur in Kasteren heeft, met behoud van de cultuurhistorische waarden, een monumentale boerderij nieuw leven ingeblazen. De bijbehorende Vlaamse schuur van de boerderij is te huren voor evenementen en andere activiteiten. De stichting zelf organiseert ook activiteiten in de omgeving om mensen kennis te laten maken met de natuur in Nationaal Landschap Het Groene Woud. Meer informatie: www.devlaamseschuurinkasteren.nl.

 

STICHTING DOMMELBIMD

Stichting Dommelbimd is ontstaan uit een burgerinitiatief om een deel van het authentieke Boxtelse Dommeldal in stand te houden, te beheren en de natuurwaarden en beleving ervan verder te ontwikkelen. Meer informatie: www.hetgroenewoud.com/initiatieven/ projecten-overig/dommelbimd.

 

STICHTING DUURZAAMHEIDSVALLEI

De Stichting Duurzaamheidsvallei verbetert de balans tussen de landschappelijke, cultuurhistorische, natuurlijke, agrarische en toeristisch-recreatieve waarden in en rondom Oisterwijk. Doel: de lokale economie en de sociale cohesie duurzaam verankeren. Ze ontwikkelt daartoe cultuurhistorische projecten en verzorgt educatie, onder meer aan het onderwijs. Meer informatie: www.duurzaamheidsvallei.nl.

 

STICHTING E-FANS

Stichting E-Fans in Boxtel is (mede-)organisator van diverse kunst- en cultuurevenementen die de gemeente Boxtel rijk is. Zo was de stichting betrokken bij het initiatief ‘Voetstap voor Vrede 2019-2020’ (dat ontmoeting tussen culturen stimuleerde) en was ze een van de drijvende krachten achter de plaatselijke opvoeringen van rockopera Jesus Christ Superstar waar duizenden belangstellenden op af kwamen.

 

STICHTING FOOD4BEES

Food4Bees is een burgerinitiatief dat organisaties, partijen en burgers op een constructieve manier met elkaar verbindt. Doel: het voedselaanbod verbeteren voor honingbijen en andere bestuivers. Meer informatie: www.food4bees.com.

 

STICHTING GELUK ZAAIEN

De Stichting Geluk Zaaien werft fondsen om sociaal-maatschappelijke activiteiten te organiseren voor sociaal geïsoleerde inwoners van Best én voor het organiseren van activiteiten voor het behoud, onderhoud en uitbreiden van natuur en landschap. Meer informatie: www.gelukzaaien.nl.

 

STICHTING HET ROOIS LANDSCHAP

Stichting Het Roois Landschap wil het waardevolle cultuur- en natuurlandschap van (de voormalige gemeente) Sint-Oedenrode herstellen en behouden. Ze ontwikkelt en bundelt daarvoor belangeloos activiteiten en initiatieven. In het bestuur van de stichting zitten vertegenwoordigers van landbouw (ZLTO), wildbeheer (WBE Midden Brabant) en natuurbescherming (IVN). Kijk voor meer informatie op www.rooislandschap.nl.

 

STICHTING KARTUIZERKLOOSTER SINTE SOPHIA VAN CONSTANTINOPEL

De Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel onthult de raadselen van het gelijknamige klooster, dat zo'n 550 jaar geleden tussen Olland en Liempde aan de Dommel stond. Meer informatie: www.kartuizerklooster.nl.

 

STICHTING KÈK LIEMT

De Liempdse heemkundestichting Kèk Liemt spant zich in om de historie van Liempde te bewaren. Ze houdt zich onder meer bezig met archeologie, genealogie en archiefonderzoek en verzorgt wandel- en fietstochten langs beeldbepalende plaatsen. Ook houdt ze exposities en draagt ze bij aan het uitgeven van historische boeken en andere publicaties. Meer informatie: www.kekliemt.nl.

 

STICHTING KINDERBOERDERIJ BOXTEL

‘Een ontmoetingsplaats voor iedereen.’ Dat is de missie van Stichting Kinderboerderij Boxtel. Deze geeft ze vorm door kinderen (en hun ouders) uit te nodigen op de kinderboerderij waar ze spelenderwijs kunnen leren omgaan met het dragen van verantwoordelijkheid en zorg voor dieren en natuur. Kijk voor meer informatie op www.kinderboerderijboxtel.nl

 

STICHTING LICHT OP GROEN VOOR KWETSBAARHEID

De Stichting Licht op Groen voor Kwetsbaarheid richt samen met bewoners, leerlingen van onderwijsinstellingen en andere vrijwilligers mensvriendelijke tuinen in waar jong en oud kan vertoeven. Actief, door zelf in de tuin mee te werken, of door er gewoon van te genieten. Meer informatie: www.lichtopgroenvoorkwetsbaarheid.nl.

 

STICHTING MOLEN TER STEEN

Stichting Molen ter Steen is in 2015 opgericht door Theo Danen van de Heemkundekring in Berlicum. Deze stichting wil het oude molenhuis van molen Ter Steen bij Middelrode (nabij Kasteel Heeswijk) opknappen én weer laten draaien.

 

STICHTING MOOI STRATEN

De Oirschotse Stichting Mooi Straten is een lokaal initiatief dat bewoners van Buurtschap Straten  helpt de leefbaarheid van het buurtschap te behouden en te vergroten. Projectgroepen en tal van vrijwilligers voeren projecten uit op het gebied van verkeer, veiligheid, verbinding en omgeving. Daarmee werken ze samen aan een fijne en veilige buurt om in te wonen. Kijk voor meer informatie op www.mooi-straten.nl.

 

STICHTING MUSEUM VEKEMANS

Het Boxtelse Museum Vekemans werpt licht op 350 jaar geschiedenis rond verschillende thema’s. Zo toont de themacollectie ‘Wasschen & Strijken’ de tradities van doodgewone bezigheden als wassen en strijken.  De themacollectie ‘Brabant Goedgemutst’ legt de levensverhalen bloot achter poffers, mutsen en ‘boerendracht’. Het museum blijft in beweging met diverse andere themacollecties die ze samenstelt. Ook draagt Museum Vekemans actief bij aan historische lesprogramma’s voor kinderen. Kijk voor meer informatie op www.museumvekemans.nl

 

STICHTING NATUUR EN MILIEUGROEP VUGHT

De Stichting Natuur- en Milieugroep Vught (NMV) behartigt de belangen van natuur, landschap en milieu in Vught en omstreken. Diverse werkgroepen binnen de stichting houden zich bezig met het organiseren van de activiteiten die de natuur ten goede komen. Meer informatie: www.nmvught.nl.

 

STICHTING NATUURPROJECTEN LIEMPDE

Stichting Natuurprojecten Liempde voert concrete projecten uit die de natuur ten goede komen. Ze is nauw verbonden aan de Natuurwerkgroep Liempde. Meer informatie: www.natuurwerkgroepliempde.nl.

 

STICHTING NATUURSPEELTUIN HELVOIRT

Stichting Natuurspeeltuin Helvoirt wil een veilige, nette natuurspeeltuin in Helvoirt realiseren, op het terrein van ‘t oude crossbaantje aan de Biestakkerstraat. De stichting beschikt al over een projectplan en een ontwerp. Voor de benodigde financiën (voor aanleg, onderhoud en beheer) vergaart ze nu gelden via sponsoring, acties, fondsen en subsidies. Kijk voor meer informatie op https://www.facebook.com/natuurspeeltuinhelvoirt/

 

STICHTING SCHAAPSKOOI SCHIJNDEL

Aan de rand van het natuurgebied het Wijboschbroek in Schijndel is de Schaapskooi herbouwd, een gezellige pleisterplaats voor bezoekers, fietsers en wandelaars maar ook een locatie voor workshops en educatieve projecten voor jong en oud. De Schaapskooi is de habitat van enkele oude inheemse schapenrassen en een aantal runderen en kippen. Verder zijn bij de Schaapskooi ook de groenten-, kruiden- en wilde bloementuin, de boomgaard, de bijenkassen en het hopveld te bezoeken. Meer informatie: www.schaapskooischijndel.nl.

 

STICHTING STADSBOERDERIJ EYGHENTIJDS

Stadsboerderij Eygentijds in Rosmalen is een biologische varkenshouderij die elke dag haar deuren openzet om fietsers, wandelaars, natuur- en dierliefhebbers, scholen, instellingen, verenigingen, kunstenaars en ondernemers te ontvangen. Eigenaren Frank en Yolanda bieden met hun boerderij een ontmoetingsplaats voor jong en oud waar beleving van de natuur met haar elementen centraal staat. Kijk voor meer informatie op www.stadsboerderijeyghentijds.nl

 

STICHTING STADSHOUT DEN BOSCH

Stichting Stadshout Den Bosch wil bomen behouden. Lukt dit niet, dan benut ze het hout voor hergebruik in de stad. Meer informatie: www.facebook.com/StadshoutDenBosch.

 

STICHTING STREEKPARK KIENEHOEF

Stichting Streekpark Kienehoef bundelt krachten in en rond het gebied Kienehoef in Sint-Oedenrode om het park voor bezoekers zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Of het nu gaat om een van de sportfaciliteiten, het park zelf met de kinderboerderij, speeltuin en vijvers, de camping of horecapaviljoen De Helden van Kien. Meer informatie: www.streekparkkienehoef.nl.

 

STICHTING TOT BEHOUD VAN CULTUURHISTORISCH ERFGOED

De Stichting tot Behoud van Cultuurhistorisch Erfgoed in Liempde draagt bij aan het herstellen en in stand houden van het historische cultuurlandschap in en om het dorp Liempde. Zo was ze betrokken bij het herstel van het St. Janspontje over de Dommel en bij de restauratie van Vlaamse schuren en bakhuizen. 

 

STICHTING TOT BEHOUD VAN HET TREKPAARD IN DE MEIERIJ

Trekpaarden behoren tot het levend cultureel erfgoed van de Brabantse Meierij. De Stichting tot Behoud van het Trekpaard spant zich in om met trekpaardenshows en fokdagen de pracht van deze dieren te tonen. Met eigenaren en gebruikers zoekt de stichting bovendien naar nieuwe gebruiksmogelijkheden voor deze karakteristieke paarden.

 

STICHTING VOEDSELBOSBOUW NEDERLAND

Stichting Voedselbosbouw Nederland (VBNL) werft en ondersteunt mensen en middelen die nodig zijn voor een duurzame ontwikkeling en exploitatie van voedselbossen in Nederland. Ze ontwerpt, legt aan, beheert en exploiteert vitale voedselbossen en verspreidt de kennis die nodig is om eetbare natuur in gematigde klimaatzones te realiseren. Meer informatie: www.voedselbosbouw.org.

 

STICHTING WIEKENTKUNST

Stichting WieKentKunst (WKK) in Moergestel organiseert jaarlijks een evenement dat steeds een ander thema belicht uit het erfgoed van Moergestel (en omgeving). Een vast onderdeel van WKK is dat er over elk thema een boek verschijnt. In de loop der jaren is zo een unieke Moergestelse 'bibliotheek' ontstaan. Meer informatie: http://wiekentkunst.inoisterwijk.nl/ 

 

STREEKPARK KLEIN OISTERWIJK

Streekpark Klein Oisterwijk is een vakantiepark midden in de Oisterwijkse bossen en vennen. Het park biedt gasten pure natuur- en streekbeleving en is geschikt voor dagrecreatie en meerdaagse verblijven. Hiervoor beschikt het park over chalets, kampeerplaatsen en een vakantievilla. Er kan ook worden gegeten: gasten zijn van harte welkom in het sfeervolle Streekrestaurant De Drie Vennen of het gezellige familierestaurant Het Klauterwoud, mét speeltuin.  Meer informatie: www.kleinoisterwijk.nl/.

 

TILBURGSE STADSIMKERIJ BEEZZZZ

De Tilburgse Stadsimkerij heeft alles in huis om mensen voor te lichten over bijen en honing De imkerij verzorgt cursussen en rondleidingen en beschikt over een bijenhuis met een speciale educatieve ruimte. Deze accommodatie leent zich uitstekend voor de ontvangst van groepen. Meer informatie: www.beezzzz.nl.

 

TUINDERIJ DE GUIT

De Guit is een biologisch dynamische tuinderij bij Landgoed Bleijendijk in Vught. De tuinders telen hier seizoensgroenten die ze verkopen in de eigen winkel (elke zaterdag geopend) en als afhaal-groentepakketten. Wie graag zelf oogst, kan een oogstaandeel nemen bij De Guit en elke week zelf gevarieerde, verse en gezonde producten oogsten. De Guit is tevens een zorgboerderij en biedt mensen met een zorgvraag graag een plaats om mee te helpen in de tuinderij. Meer informatie: www.tuinderijdeguit.nl.

 

VAN ROOY VAN KESSEL ADVOCATEN

Van Rooy Van Kessel Advocaten heeft kantoren in Boxtel (hoofdkantoor) en Schijndel en voert een algemene rechtspraktijk voor ondernemers en particulieren. De advocaten hebben zich gespecialiseerd in onder meer arbeidsrecht, onroerend goed, bestuursrecht en personen- en familierecht. Meer informatie: www.vanrooyvankessel.nl.

 

VAN ’T LAAR HOF

Buitengebiedspecialist Van ’t Laar Hof in Liempde begeleidt processen en voert het management over projecten die buitengebieden van steden en dorpen vitaal houden. Doel: een platteland creëren waarin het goed wonen, werken en recreëren is én blijft. Meer informatie: www.vantlaarhof.nl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

... in Het Groene Woud