Dommelbiografie

De landschapsbiografie over de Dommel is gerealiseerd, en daarmee is een unieke bron van informatie over het stroomgebied van de Dommel voor iedereen toegabkelijk. Twaalfhonderd pagina’s aansprekende teksten, foto’s en illustraties liggen klaar om u als betrokkene en/of geïnteresseerde een compleet en boeiend beeld te schetsen van het stroomgebied van ‘onze’ Dommel. Maar liefst 22 auteurs, vele tekenaars en fotografen en Pictures Publishers bundelden onder leiding van het redactieteam - Ger van den Oetelaar, Jan van der Straaten en Jan Timmers - de afgelopen twee jaar kracht, kennis en energie. Het resultaat is daar: een toegankelijke én diepgaande totaaluitgave over de Dommel, een rivier die ons lief is en die stroomt en stroomt.De Dommel. Een eeuwenoude maar nog altijd vitale landschapsader die door Het Groene Woud, het midden van de provincie Noord-Brabant en de Vlaamse Kempen stroomt. Het gehele Dommelgebied bestaat uit natuur, boerenland en stedelijk gebied. De Dommel met zijn zijbeken geeft en daagt uit. Vroeger, nu en zeker ook in de toekomst. Het stroomgebied van de Dommel is een groene biografie in twee delen waarin de waarden en betekenis van de rivier voor het landschap vanuit historisch-geografisch en ecologisch perspectief worden belicht. De landschapsbiografie is bedoeld als inspiratiebron en naslagwerk
voor beleidsmakers, beheerders en ontwikkelaars maar zeker ook vooriedereen die in het stroomgebied van de Dommel woont of er geïnteresseerd in is.

Bestellen?

De tweeledige uitgave van in totaal ruim 1100 pagina's is te bestellen via de website van uitgever Pictures Publishers.

Preview

Wilt u een indruk krijgen van het boek? Via onderstaande link kunt u het eerste hoofdstuk van de landschapsbiografie alvast bekijken:

Het stroomgebied van de Dommel - Hoofdstuk 1.

Index

Ook is er een uitgebreide, alfabetische index gemaakt, waarmee snel gezocht kan worden naar een bepaald onderwerp in de lijvige uitgave. Deze INDEX is als Worddocument te downloaden.

Presentaties symposium

Aansluitend op de boekpresentatie vond op 21 april 2023 het symposium 'Het stroomgebied van de Dommel plaats'. De presentaties van de vele sprekers tijdens dit symposium zijn via deze pagina te downloaden.

Kaarten

Onderstaande kaarten van het stroomgebied van de Dommel zijn ook als pdf te downloaden.

Op korte termijn zijn op deze webpagina nog meer documenten en foto's gerelateerd aan de landschapsbiografie van de Dommel te vinden.

Fysieke projecten

Vanaf het allereerste begin in 2016 is het de bedoeling geweest dat er behalve het op 21 april 2023 gepresenteerde boek 'Het stroomgebied van de Dommel. Een landschapsbiografie' ook fysieke projecten gerealiseerd zouden worden. Dat zijn projecten die de biografie in het landschap zichtbaar maken of projecten die helpen om de biografie van de Dommel in de toekomst nog beter te beschrijven. Een tweetal gerealiseerde projecten zijn via deze website beschikbaar voor gebruik in de toekomst.

 

... in Het Groene Woud