Eerste lichting ambassadeurs Het Groene Woud zwaait af

Publicatiedatum: 17-05-2019

De eerste ambassadeurscursus van Het Groene Woud wordt op zaterdag 18 mei 2019 afgerond. Dan staat de vierde en tevens laatste cursusdag op de agenda. Deelnemers – allemaal inwoners van Het Groene Woud – zijn vanaf dat moment waardevolle ambassadeurs die op hun beurt hun buren, vrienden en familieleden kunnen enthousiasmeren voor dit Nationaal Landschap.

Aan deelnemer Heleen Willems (40) uit Olland zal het niet liggen: ze houdt ervan om de natuur in te gaan, is leergierig genoeg om meer over haar eigen omgeving te willen leren en zal het niet nalaten haar familie- en kenniskring daarover te gaan vertellen.

Verrassende informatie

“Meer weten over de omgeving waar ik zelf vandaan kom, is precies de reden dat ik me voor deze cursus opgaf”, vertelt ze. En dat is gelukt: “Tijdens de wandelingen en presentaties kreeg ik veel nieuwe, soms verrassende, informatie. Over de historie van bepaalde bossen en andere natuurgebieden in Het Groene Woud bijvoorbeeld. Of over projecten die ik wel kende, maar waarvan ik niet wist dat ze mede mogelijk zijn gemaakt door de organisatie áchter Het Groene Woud.” Ze doelt onder meer op De Armenhoef in Best, de oudste boerderij van Europa die behouden is gebleven en op Waterkrachtcentrale Dommelstroom in Sint-Michielsgestel.

Een bezoek aan deze projecten – maar bijvoorbeeld ook aan Streekpark Kienehoef – maakte deel uit van de cursus. Verder stonden er wandelingen op het programma door de natuurgebieden Velder, Heerbeek, Dommeldal en Zegenwerp, alle onder leiding van een gids.

‘Mensen verbinden’

Rob Maessen (68) uit Rosmalen nam ook deel aan de cursus. Hij werkte jarenlang bij de provincie Noord-Brabant waar hij via Europese projecten regelmatig met Het Groene Woud te maken had. “Nu ik gepensioneerd ben, voel ik me nog steeds betrokken, ook al woon ik er niet middenin.” Het is niet alleen de natuur of de cultuurhistorie die hij koestert, “het is vooral de potentie van het landschap om mensen samen te brengen. Ik zie een ambassadeur van Het Groene Woud dan ook als iemand die de lokale gemeenschap weet te betrekken bij het gebied. Vooral ook jongeren. Bijvoorbeeld door verhalen te verzamelen en door te geven. Zo gaan mensen Het Groene Woud steeds meer beschouwen als iets ‘eigens’.” Of de ambassadeurs dit zo gaan aanpakken of dat ze hun rol op een andere manier gaan vervullen? “Daar gaan we het op de laatste cursusdag vast nog over hebben.”

Speldje

Die laatste cursusdag vindt plaats op zaterdagochtend 18 mei a.s. Het wordt een dag met een feestelijk tintje; alle deelnemers ontvangen onder meer een exclusief ambassadeursspeldje van Het Groene Woud.

Deelnemers aan de ambassadeurscursus tijdens de rondleiding over Landgoed Velder.

 

Word Vriend, win een boek! - Winnaars jul-dec 2021
Nieuwsbrief 15 van ARK Natuurontwikkeling over De Geelders en Het Dommeldal
Nieuw boek 'De Voorste Stroom' over dit onbekende maar prachtige beekdal gepresenteerd
Nieuwsbrief 14 van ARK Natuurontwikkeling over De Geelders en Het Dommeldal
Het Groene Woud zoekt bestuursleden!
IVN start digitale training voor groepscoördinatoren van groene organisaties
Gemeenschapsarcheologie in Het Groene Woud: opgravingsweekend op 30 en 31 oktober in Liempde
STEMMEN KAN TOT 18 OKTOBER, 12.00 UUR - Boom van het Jaar 2021-verkiezing: Stem op de boom in Het Groene Woud!
Nieuwsbrief 13 van ARK Natuurontwikkeling over De Geelders en Het Dommeldal
... in Het Groene Woud