Het Groene Woud helpt Voedseltuin Villanueva vooruit

Publicatiedatum: 02-10-2014

Op 11 oktober 2014 openen Dominique Villanueva en de Bossche wethouder Huib van Olden Voedseltuin Villanueva aan de Vlijmenseweg in ‘s Hertogenbosch. In deze tuin verbouwen vrijwilligers verse groenten en klein fruit voor cliënten van de Voedselbank. Het initiatief is mede mogelijk gemaakt door Het Groene Woud.

“Met de oogst uit de Voedseltuin voorzien we de Voedselbank structureel van verse, gezonde producten”, vertelt Ton Verhaeg, tuincoördinator en bestuurder van de Voedselbank. De eerste driehonderd kroppen sla zijn inmiddels geoogst en hebben hun weg gevonden naar de keukens van Voedselbank-cliënten. De startkosten voor deze grote voedseltuin bedragen circa 35.000 euro. Diverse sponsoren steunen dit prachtige project. Het is een initiatief van de Stichting CCC in ’s-Hertogenbosch, naar het idee van Dominique Villanueva. Naar haar is de tuin ook vernoemd.” Streekhuis Het Groene Woud vergoedt ongeveer de helft van de kosten die moeten worden gemaakt voor het ontwikkelen van een bedrijfsplan voor de voedseltuin.

Kansen voor mens en natuur

Naast gezonde voeding levert de tuin ook op andere vlakken winst op. Mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt (bijvoorbeeld via Weener XL) zijn nauw bij de teelt betrokken en ook landschappelijk is de tuin waardevol: grenzend aan de ecologische hoofdstructuur neemt de biodiversiteit in het gebied aanzienlijk toe. Daarmee is Voedseltuin Villanueva een waardevolle schakel tussen stad en platteland.

Verhaeg: “Samenwerking is een must bij dit initiatief. De Voedseltuin zou niet kunnen functioneren zonder de steun van tal van organisaties in stad en regio.” Naast Het Groene Woud hebben zich diverse onderwijsinstellingen, Bossche Boeren, Vincentius-vereniging, gemeente, Imkerij Stad & Streek, ZLTO en andere partijen aan de Voedseltuin verbonden.

Extra inkomsten

Samen maken ze de 8.000 vierkante meter tellende, voormalige paardenwei naast het Jeroen Bosch Ziekenhuis geschikt voor het verbouwen van allerhande groenten en klein fruit. Verhaeg: “Er is veel nodig: een schaftkeet, een opslagplaats, waterbron, elektriciteit, een hekwerk rondom de tuin, apparatuur en gereedschap… “ De onlangs opgerichte Stichting Voedseltuin Villanueva is steeds op zoek naar fondsen om alles te bekostigen. In de toekomst wil de Voedseltuin met hulp van de partners extra inkomsten genereren. “Bijvoorbeeld door excursies aan te bieden of te dienen als accommodatie voor een personeelsuitje. De eerste klant heeft zich al aangemeld!”

Maar eerst staat de officiële opening voor de deur. Die vindt op zaterdag 11 oktober plaats om 12.00 uur. Daarna is de tuin tot 16.00 uur geopend voor iedereen die een kijkje wil komen nemen. 

Foto: Henk van Esch

 

Het Groene Woud zoekt bestuursleden!
IVN start digitale training voor groepscoördinatoren van groene organisaties
Gemeenschapsarcheologie in Het Groene Woud: opgravingsweekend op 30 en 31 oktober in Liempde
STEMMEN KAN TOT 18 OKTOBER, 12.00 UUR - Boom van het Jaar 2021-verkiezing: Stem op de boom in Het Groene Woud!
Nieuwsbrief 13 van ARK Natuurontwikkeling over De Geelders en Het Dommeldal
Vorderingen bij restauratie dwarsdeelschuur in Boxtel met een bijdrage van Stichting Landschap Het Groene Woud
Word Vriend, win een boek! - Winnaars jan-jun 2021
Nieuw maar toch vertrouwd: 'Stichting Landschap Het Groene Woud'
Gewapende Strijd in Het Groene Woud. En jij kunt meedoen!
... in Het Groene Woud