Het Groene Woud helpt Voedseltuin Villanueva vooruit

Publicatiedatum: 02-10-2014

Op 11 oktober 2014 openen Dominique Villanueva en de Bossche wethouder Huib van Olden Voedseltuin Villanueva aan de Vlijmenseweg in ‘s Hertogenbosch. In deze tuin verbouwen vrijwilligers verse groenten en klein fruit voor cliënten van de Voedselbank. Het initiatief is mede mogelijk gemaakt door Het Groene Woud.

“Met de oogst uit de Voedseltuin voorzien we de Voedselbank structureel van verse, gezonde producten”, vertelt Ton Verhaeg, tuincoördinator en bestuurder van de Voedselbank. De eerste driehonderd kroppen sla zijn inmiddels geoogst en hebben hun weg gevonden naar de keukens van Voedselbank-cliënten. De startkosten voor deze grote voedseltuin bedragen circa 35.000 euro. Diverse sponsoren steunen dit prachtige project. Het is een initiatief van de Stichting CCC in ’s-Hertogenbosch, naar het idee van Dominique Villanueva. Naar haar is de tuin ook vernoemd.” Streekhuis Het Groene Woud vergoedt ongeveer de helft van de kosten die moeten worden gemaakt voor het ontwikkelen van een bedrijfsplan voor de voedseltuin.

Kansen voor mens en natuur

Naast gezonde voeding levert de tuin ook op andere vlakken winst op. Mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt (bijvoorbeeld via Weener XL) zijn nauw bij de teelt betrokken en ook landschappelijk is de tuin waardevol: grenzend aan de ecologische hoofdstructuur neemt de biodiversiteit in het gebied aanzienlijk toe. Daarmee is Voedseltuin Villanueva een waardevolle schakel tussen stad en platteland.

Verhaeg: “Samenwerking is een must bij dit initiatief. De Voedseltuin zou niet kunnen functioneren zonder de steun van tal van organisaties in stad en regio.” Naast Het Groene Woud hebben zich diverse onderwijsinstellingen, Bossche Boeren, Vincentius-vereniging, gemeente, Imkerij Stad & Streek, ZLTO en andere partijen aan de Voedseltuin verbonden.

Extra inkomsten

Samen maken ze de 8.000 vierkante meter tellende, voormalige paardenwei naast het Jeroen Bosch Ziekenhuis geschikt voor het verbouwen van allerhande groenten en klein fruit. Verhaeg: “Er is veel nodig: een schaftkeet, een opslagplaats, waterbron, elektriciteit, een hekwerk rondom de tuin, apparatuur en gereedschap… “ De onlangs opgerichte Stichting Voedseltuin Villanueva is steeds op zoek naar fondsen om alles te bekostigen. In de toekomst wil de Voedseltuin met hulp van de partners extra inkomsten genereren. “Bijvoorbeeld door excursies aan te bieden of te dienen als accommodatie voor een personeelsuitje. De eerste klant heeft zich al aangemeld!”

Maar eerst staat de officiële opening voor de deur. Die vindt op zaterdag 11 oktober plaats om 12.00 uur. Daarna is de tuin tot 16.00 uur geopend voor iedereen die een kijkje wil komen nemen. 

Foto: Henk van Esch

 

Wandel- en fietsapp met belevingsroutes gelanceerd in Nationaal Landschap Het Groene Woud
Nieuwe veldcoördinator Agrarische Natuurvereniging Het Groene Woud
Gravers en wassers gezocht! Grootschalig archeologisch onderzoek in Liempde op 6 en 7 juli
Food Festival de Es in Haaren pakt uit op zondag 30 juni
Een CO2-fonds? Vastlegging van CO2 in de bodem: bijeenkomst op ma 24 juni
Het Groene Woud steunt het boek en de expositie 'Brabant Wereldwijd'
Word Vriend, win een boek! - Exclusieve actie voor Vrienden van Nationaal Landschap Het Groene Woud
Mooie prestatie van Het Groene Woud-wielerteam tijdens Ploegentijdrit Groene Corridor
Verborgen schatten gevonden in Woensel! Mooie resultaten binnen het project CARE - Gemeenschapsarcheologie in Het Groene Woud
... in Het Groene Woud