Het Groene Woud Onderneemt brengt bedrijven bij elkaar

Publicatiedatum: 09-07-2014

Bij de bedrijfsvoering terug kunnen vallen op ervaren collega's. De succesvolle ondernemer helpt de starter. Dat is de filosofie achter het project Het Groene Woud Onderneemt dat onlangs is begonnen. Het Groene Woud, het Nationaal Landschap tussen de steden 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg, is een prachtig gebied vol met kansen. Starters die er hun bedrijf willen ontwikkelen, hoeven daarbij het wiel niet opnieuw uit te vinden. Het Groene Woud Onderneemt biedt hen de ondersteuning vanuit andere bedrijven door middel van coaching en advies, bijvoorbeeld op het gebied van financiering of vergunningsvraagstukken.

Financiering geregeld

Een goed voorbeeld van ondersteuning vanuit dit project is De Koning-Inn in Oostelbeers van startende ondernemer Gemma de Koning (56). Dit zorgpension voor ouderen die hulpbehoevend zijn, maar daarvoor niet langer in een verzorgingshuis terecht kunnen, heeft bij de financiering Het Groene Woud Onderneemt ingeschakeld. De organisatie heeft geprobeerd diverse geldbronnen aan te boren en heeft geholpen bij het opstellen van de financieringsaanvraag. Inmiddels is via de Rabobank een financiering geregeld.

De Koning volgt workshops op het gebied van ondernemerschap, aangeboden door Het Groene Woud Onderneemt, waarbij ze wordt gecoacht door een ervaren ondernemer. "Ik ben hartstikke tevreden over Het Groene Woud Onderneemt", zegt De Koning, die haar zorgpension eind oktober aanstaande opent. "Het financieringsplaatje is toch heel ingewikkeld. Ook als ik nu nog met vragen zit, kan ik die altijd stellen."

Coöperatie Het Groene Woud

Voorwaarde voor ondersteuning vanuit Het Groene Woud Onderneemt is dat deelnemers lid zijn of worden van Coöperatie Het Groene Woud. Dit is e Een sterk netwerk met inmiddels ruim honderd ondernemers, die elkaar ondersteunen en versterken. De coöperatie is samen met de Stichting Brabantse Ondernemers voor Ondernemers (BOVO) gestart met Het Groene Woud Onderneemt. "En Lid worden van de coöperatie is altijd nog goedkoper dan een adviseur inschakelen", zegt De Koning desgevraagd.

Peter Princen, directeur van Stichting BOVO en initiatiefnemer van Het Groene Woud Onderneemt, is overtuigd van de meerwaarde die het project heeft: "Ik denk dat er in Het Groene Woud veel bedrijven zijn die, zonder dat ze het weten, veel aan elkaar kunnen hebben. Met dit project kun je ze bij elkaar brengen".

Ook ondernemers die vastlopen met hun bedrijf of die een goed idee hebben, kunnen terecht bij Het Groene Woud Onderneemt. Op deze wijze wordt bedrijven de mogelijkheid geboden om vernieuwend bezig te zijn in Het Groene Woud en bezoekers naar het gebied te trekken. Samenwerken kan bovendien leiden tot samen zaken doen.

Toonaangevende partners

Het Groene Woud Onderneemt heeft in dit project de steun van toonaangevende partners als de provincie Noord-Brabant, Kamer van Koophandel, Rabobank en ABAB Accountants. Deze verzorgen onder meer workshops voor ondernemers. Ook de Stichting Streekhuis Het Groene Woud in Liempde heeft hierin een aandeel.

Het Brabantse Onderwijs is eveneens nadrukkelijk betrokken bij Het Groene Woud Onderneemt. Studenten van opleidingen van AVANS Hogeschool, NHTV Breda, HAS Den Bosch en Helicon kunnen bijvoorbeeld stagelopen bij een deelnemend bedrijf. Zij helpen mee bij het opstellen van een ondernemersplan en het realiseren van projecten.

Nieuwsbrief 35 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Leuk filmpje! Voedselbos d'Ekkers in Berlicum
Nieuwsbrief 34 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Landelijke Nacht van de Nacht op 28 oktober: volop activiteiten in Het Groene Woud
Nieuwsbrief 33 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Bijzondere grondoverdracht in Het Groene Woud: ARK Rewilding Nederland draagt natuurgebied De Hemel over aan eigenaren Velder
Drie initiatieven uit Het Groene Woud bekroond als 'Gouden Zaaier 2023'
Zo 10 september: Fruitpersdag in Best
Word Vriend, win een boek! Winnaars januari - juni 2023
... in Het Groene Woud