Informatiebijeenkomst project: 'Bier als Bourgondische basis' - LOKALE ORGANISATIE GEZOCHT

Publicatiedatum: 20-07-2016

Elk jaar initieert het Streekfonds Het Groene Woud een zogenaamd ‘eigen project’. Dit jaar is gekozen voor het project ‘Bier als Bourgondische basis’. Hierbij wordt aangesloten op de vele kleinschalige initiatieven rondom en de grote belangstelling voor het bierambacht en alles wat daarmee te maken heeft. Streekfonds Het Groene Woud is hiervoor op zoek naar één organisatie (bijvoorbeeld bierkamer of lokaal initiatief) die dit project verder wil oppakken en regelen. Om meer uitleg te geven over het project wordt op 14 september een informatieavond gehouden.

In Het Groene Woud zijn in het verleden zeer veel brouwerijen geweest en het lijkt nu ook weer die kant op te gaan. Gedeelten van Het Groene Woud stonden bekend vanwege de hopteelt. Het project past verder goed bij het bijzonder hoog aantal horecalocaties dat in Het Groene Woud aanwezig is (meeste van alle Nationale Landschappen in Nederland). Dit ‘eigen project’ wil graag breed inzetten ten behoeve van kleinschalige netwerken. Dus zowel grondstofvoorziening (hop, gagel, e.d.), inventarisatie historische bierbrouwerijen, Het Groene Woud bier-label, uitwisseling met andere kleinschalige bierproducenten, expositie, etc.

Organisatie

Streekfonds Het Groene Woud zoekt één organisatie binnen Het Groene Woud (bijvoorbeeld bierkamer of lokaal initiatief) die het project ‘Bier als Bourgondische basis’ verder gaat oppakken en regelen. Daarmee is het volledig vergelijkbaar met het eigen project heggenvlechten dat destijds succesvol is opgepakt door Stichting de Brabantse Boerderij in samenwerking met Het Roois Landschap of het bijenproject dat opgepakt is door Food4Bees. Het Streekfonds is dus op zoek naar één organisatie die het project oppakt en dan een oproep doet voor projectideeën. Dan zullen kleinschalige netwerken worden uitgenodigd om een uitgewerkt projectidee in te dienen. Ambachtelijk bier maken en/of (specifieke) grondstofvoorziening ten behoeve van bierproductie moet dan het hoofdthema van het project vormen. Verder moeten de projecten een duidelijke link leggen tussen het historische en het hedendaagse Het Groene Woud, een breed bereik hebben en een verbinding leggen met andere projecten/initiatieven die aan dit thema gelieerd zijn.

Op dezelfde manier als bij vorige ‘eigen projecten’ van het Streekfonds worden de (in euro’s gekwantificeerde) vrijwilligersuren ten dienste van de organiserende groep beschikbaar gesteld (tot een maximum van vijfduizend euro). Er is in totaal maximaal vijftienduizend euro voor het project beschikbaar.

Informatiebijeenkomst

Graag wil het Streekfonds in contact komen met lokale organisaties die geïnteresseerd zijn om dit project op te pakken. Daarom is een informatiebijeenkomst georganiseerd op 14 september. Aanvang 19.30 uur, locatie Streekhuis Het Groene Woud, Keefheuvel 1A in Liempde. Graag vooraf aanmelden via dvlaarhoven@hetgroenewoud.com.
 

Word Vriend, win een boek! - Exclusieve actie voor Vrienden van Nationaal Landschap Het Groene Woud
Paul Hazenberg eerste BodemTopper van Carbon Valley - Klinkende cijfers voor opbouw organisch stofgehalte en stikstofleverend vermogen
16 maart: start ambassadeurscursus in Nationaal Landschap Het Groene Woud
Kartuizer heggenvlechtdag in Het Groene Woud
Filmpje over het project Kloppend Hart van Het Groene Woud, gepresenteerd tijdens de slotmanifestatie Landschappen van Allure
Jaarthema Landschapsfonds onderstreept unieke kenmerken Van Gogh National Park: Ruim baan voor kleine landschapsprojecten in Het Groene Woud
Studenten KW1College houden Open Keuken met historische fruitrassen
Bodemonderzoek met een onderbroek - Project Carbon Valley op de radio!
Winnaars boeken bekend! - Word Vriend, win een boek en ontvang communicatiesteun vanuit Het Groene Woud
... in Het Groene Woud