Liempde met aankoop boerderij meer en meer de toegangspoort tot het hart van Het Groene Woud

Publicatiedatum: 25-05-2014

Op vrijdag 23 mei heeft Stichting Promotieprojecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) bij de notaris de aankoop van de boerderij aan de Barrierweg 4 officieel gemaakt. Het plan is om in de boerderij, gelegen in het centrum van Liempde, een cultuur- en landschapshistorisch informatiecentrum te realiseren. Het project vormt onderdeel van het project ‘Liempde, gastvrije en cultuurhistorische toegangspoort tot het hart van Het Groene Woud’, onderdeel van het overkoepelende uitvoeringsprogramma 'Kloppend Hart van Het Groene Woud' . Hiermee ontwikkelt Liempde zich meer en meer tot centrale uitvalsbasis voor recreatie en toerisme in Het Groene Woud. De speciaal voor het informatiecentrum opgerichte projectgroep heeft de afgelopen maanden al plannen uitgewerkt voor de restauratie, functiemogelijkheden en de exploitatie van de boerderij. Nu de aankoop rond is, kan dit verder uitgewerkt worden om vervolgens over te gaan op de uitvoering.

De langgevelboerderij aan Barrierweg 4 is gebouwd in 1850 en heeft de status van een rijksmonument. De boerderij is grotendeels nog in originele staat. Het unieke van het project zit in de combinatie van behoud en versterking van het oude, 19e-eeuwse karakter en tegelijkertijd de realisatie van 21e-eeuwse innovatie. Rob Dito, bestuurslid van SPPiLL en tevens projectleider: “De boerderij blijft haar authentieke karakter behouden en de stijlvolle elementen blijven ook herkenbaar. Tegelijkertijd moeten moderne technische, presentatievormen en interactieve educatie het voor de jeugd aantrekkelijk maken om het centrum te bezoeken.”

Multifunctioneel informatiecentrum
Het informatiecentrum krijgt verschillende functies. Dito: “In het informatiecentrum kunnen bezoekers in een interactieve vorm zien wat Het Groene Woud te bieden heeft. Door de ligging van Liempde binnen Nationaal Landschap Het Groene Woud en de inrichting van het informatiecentrum heeft het centrum de potentie om veel bezoekers naar het gebied trekken. Het informatiecentrum is daarbij een prima uitvalsbasis om Liempde en omgeving op gebied van cultuurhistorie en natuur te verkennen. Daarnaast is de boerderij, in verbouwde staat, een welkome aanvulling voor het dorpsbeeld en past het perfect in het mooie historische centrum. Naast het informatiecentrum biedt de boerderij veel meer voor de Liempdse gemeenschap; het wordt een multifunctioneel gebouw waar Liempdse thema-activiteiten worden georganiseerd. Het gedachtegoed voor de boerderij is dan ook: 'voor de Liempdse gemeenschap, door de Liempdse gemeenschap’.”

Vervolgproces
Voordat het informatiecentrum gerealiseerd wordt, wacht er eerst een vervolgproces. “Om de boerderij ook in de toekomst betaalbaar te houden, moeten de activiteiten geld in het laatje brengen. Hoe maak je het zo aantrekkelijk mogelijk dat je voldoende bezoekers krijgt? Daar ligt voor ons de grote uitdaging”, zegt Dito. “De projectgroep heeft zich hierover voor de aankoop al gebogen en een exploitatieplan opgesteld. Nu volgt de uitwerkingsfase hiervan samen met de Liempdse gemeenschap.”

Restauratie
Projectleider Dito: “In de komende maanden krijgen de conceptplannen meer vorm en gaat een architect tekenen en ontwerpen. Daarna volgt de vergunningprocedure. Als dat allemaal rond is, kan de restauratie en verbouwing van start gaan. Een proces dat wordt uitgevoerd door professionals en vrijwilligers; in combinatie met een ‘meester-gezel’ project. Hierbij wordt het vakmanschap doorgegeven van ouderen naar jongeren. Dit onderdeel wordt in samenwerking met de WSD opgezet. De realisering van het informatiecentrum dient voor 1 januari 2017 gereed te zijn.”

Foto: De leden van de projectgroep voor de aangekochte boerderij aan de Liempdse Barrierweg.

 

Lezing CARE-project: Gemeenschapsarcheologie over de grens - woe 18 december
Route-app ‘Routes in Het Groene Woud’: de app die actief met je meewandelt of -fietst
Certificaat ‘Groene WoudLoper’ én het Doeboek uitgereikt aan 18 kinderen door IVN Best
Informatieavond over fondsen op 19 november - Stel al je vragen over fondsenverving!
Omgeving Opwettense Watermolen landschappelijk versterkt tijdens plantdag - Molenstichting Noord-Brabant benadrukt de waarde van watermolenlandschappen in Het Groene Woud
Programma Landschapstriënnale 2020 bekend - Veel locaties in Het Groene Woud
Nationaal Landschap Het Groene Woud wordt onderdeel van Van Gogh Nationaal Park
Op natuurexpeditie in Het Groene Woud - Nieuwe serie veldlessen van start
Winnaars van de boekenactie Vrienden van Nationaal Landschap Het Groene Woud (kwartaal 3) bekend
... in Het Groene Woud