Nieuwjaarsreceptie Het Groene Woud: lofzang op Brabantse gastvrijheid

Publicatiedatum: 23-01-2018

Brabantse gastvrijheid is niet het imago van Brabant, het ís Brabant. Dat hield Gerard Rooijakkers (cultuurhistoricus en etnoloog) de gasten voor van de nieuwjaarsreceptie van Nationaal Landschap Het Groene Woud. Die vond op 18 januari 2018 plaats in Hotel & Brasserie Guldenberg in Helvoirt en stond in het teken van gastvrijheid.

Volgens Rooijakkers is gastvrijheid onderdeel van de Brabantse identiteit. De gastvrije inslag van Het Groene Woud en de gemeenschapszin die Brabanders van nature hebben, bieden veel potentie om bij toeristen een onuitwisbare indruk achter te laten. En dat is precies waar het de komende jaren om draait in het Gastvrijheidsprogramma voor ‘duurzaam toerisme’ dat Het Groene Woud momenteel ontwikkelt.

Toeristen uit binnen- en buitenland

Grote motor achter het optuigen van een programma voor duurzaam toerisme is de ontwikkeling van Van Gogh National Park, waar Het Groene Woud de komende drie jaar samen met andere partners aan werkt. Daarnaast staat de organisatie van de Landschapstriënnale 2020 op de agenda. Gebeurtenissen die tijdens de nieuwjaarsreceptie volop aandacht kregen. Volgens Piet Machielsen, wethouder van de gemeente Oirschot, zullen beide veel bezoekers uit binnen- en buitenland gaan trekken en voor beide geldt dat het uitgelezen kansen zijn om mensen de Brabantse gastvrijheid te laten zien en te laten voelen.

Gastheer Jan Witmer (directeur van Hotel & Brasserie Guldenburg) onderschreef dat. Nu al wijst hij veel touroperators op het unieke aanbod van cultuur, natuur en gastvrijheid dat hij in Helvoirt te bieden heeft, zo vertelde hij. Daardoor weten toeristen hem in toenemende mate te vinden voor een verblijf. Met een icoon als Van Gogh National Park voorziet hij de aantallen alleen maar verder toenemen.

Dragende erfgoedgemeenschap

Cultuurhistoricus Rooijakkers benadrukte dat de succesfactor hem zit in gemeenschapszin. “Het Groene Woud heeft een dragende erfgoedgemeenschap. Een ijzersterke troef, omdat je hier mensen hebt die het landschap koesteren, die zich oprecht voor de leefomgeving interesseren, zich daar actief voor inzetten en daardoor als natuurlijke ambassadeurs kunnen optreden. Door burgers de komende jaren aan het culturele en landschappelijke aanbod te verbinden, ontstaat een gebied met hoge cultuur- en natuurwaarden én een gemeenschap die daar pal achter staat. Die combinatie is ijzersterk.”

‘inZicht’ nieuwe dienstenpartner Het Groene Woud

De nieuwjaarsreceptie werd ook aangegrepen om het dienstenpartnernetwerk van Het Groene Woud uit te breiden. Met de ondertekening van een overeenkomst mag inZicht maakt inhoud zichtbaar, bureau voor strategie, creatie en communicatie zich nu officieel dienstenpartner van Nationaal Landschap Het Groene Woud noemen. De receptie werd afgesloten met de uitreiking van een gratis overnachting in Hotel Guldenberg. Gloria van der Staak (Roois Cultureel Erfgoed) was de gelukkige, nadat ze een prijsvraag over Het Groene Woud en gastvrijheid juist had beantwoord.

Spreker Gerard Rooijakkers

inZicht maakt inhoud zichtbaar, bureau voor strategie, creatie en communicatie is de nieuwe dienstenpartner van Het Groene Woud

 

Di 23 april: Onthulling Bestse Klomp bij Klompenfabriek Van der Velden
Paul Hazenberg eerste BodemTopper van Carbon Valley
Onderzoek: doet stikstof de opbrengst van sorghum goed?
SPPiLL verkent mogelijkheden voor dorpswindmolen in Liempde - Succesverhaal Coöperatie Zuidenwind in Midden-Limburg inspiratiebron voor Het Groene Woud
Feestelijke start gemeenschapsarcheologie-project in Het Groene Woud
Melkveehouder Martijn Muskens: 'Kijk, frisgroene gewassen. Daar word ik blij van'
Melkveehouder Martijn Muskens: 'Kijk, frisgroene gewassen. Daar word ik blij van'
Klompenmakerij Van Kaathoven viert 100ste verjaardag met open dag op 13 april a.s.
Oude technieken en nieuwe verdienmodellen vinden elkaar in de Klompenwerkplaats van de Toekomst
... in Het Groene Woud