STEMMEN KAN TOT 18 OKTOBER, 12.00 UUR - Boom van het Jaar 2021-verkiezing: Stem op de boom in Het Groene Woud!

Publicatiedatum: 29-09-2021

Op dit moment loopt landelijk de verkiezing voor de boom van het jaar 2021. Er kan worden gestemd tot 18 oktober, 12.00 uur. Per provincie is één boom genomineerd. Voor Noord-Brabant is dat de ‘Kloosterboom van Eikendonk’ in Den Dungen. In Het Groene Woud dus!

BRENG HIER JE STEM UIT!

Stem op boom nummer 7: de Kloosterboom in Den Dungen en zet daarmee Het Groene Woud op de bomenkaart!

De Kloosterboom van Eikendonk in Den Dungen

Langs de 211 km lange route van de A2 staat geen oudere en historisch belangrijkere bomengroep dan deze. Voor de aanleg van de snelweg stonden midden op de nog onaangetaste Eikendonk dominant en trots 5 lindebomen. Dicht bij elkaar en door minstens drie eeuwen lang met hun wortelstelsel vergroeid tot een zogeheten stoof met een enorme omvang. Ze vormen een onverbrekelijk geheel. Inmiddels markeren de lindebomen de plaats van de bijna geheel verdwenen 10 hectare grote Eikendonk met daarop het klooster Barbaradael (1467-1650): de laatste van de vele donken rondom ‘s-Hertogenbosch. Tijdens de belegeringen van de stad door Maurits en Frederik Hendrik gebruikt als uitvalbasis, plaats van Kartuizers en later bewoond door Tertiarissen. Over de Eikendonk liep het Bossche Pad, eeuwenlang de enige verbindingsweg tussen stad en Den Dungen, waarover vele boerenfamilies trokken met groenten en fruit om op de Bossche markt te verkopen. Ondanks protesten verdwenen de Eikendonk en de resten van het klooster onder het asfalt. Vanwege de verbreding van de snelweg werd in 2004 besloten de bomen ongeveer 15 meter te verplaatsen. Tegenwoordig staan ze, nog altijd fier, op een talud langs de A2. Welhaast vergeten hebben zij tot op de dag van vandaag de tand des tijds doorstaan.

Nieuwsbrief 35 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Leuk filmpje! Voedselbos d'Ekkers in Berlicum
Nieuwsbrief 34 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Landelijke Nacht van de Nacht op 28 oktober: volop activiteiten in Het Groene Woud
Nieuwsbrief 33 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Bijzondere grondoverdracht in Het Groene Woud: ARK Rewilding Nederland draagt natuurgebied De Hemel over aan eigenaren Velder
Drie initiatieven uit Het Groene Woud bekroond als 'Gouden Zaaier 2023'
Zo 10 september: Fruitpersdag in Best
Word Vriend, win een boek! Winnaars januari - juni 2023
... in Het Groene Woud