Streekfonds ondersteunt archeologisch onderzoek naar Den Eijngel in Lennisheuvel

Publicatiedatum: 05-02-2014

Den Eijngel is een markant pand en Rijksmonument in Lennisheuvel. De eerste bewoning gaat terug tot 1494 en eeuwenlang was Den Eijngel bierbrouwerij, herberg en boerderij. In 2013 is met de restauratie van Den Eijngel gestart, die in 2015 wordt afgerond. Stichting Streekrekenig Het Groene Woud heeft besloten om vanuit het Streekfonds een financiële bijdrage te leveren aan het archeologisch onderzoek naar Den Eijngel in Lennisheuvel en aan de totstandkoming van een publicatie.

Den Eijnghel was aan de handelsroute naar Turnhout gelegen. Vele generaties hebben de herberg als pleisterplaats gebruikt. De geschiedenis als brouwerij tot 1716, is onlosmakend verbonden met de brouwcultuur in de streek tot die tijd. Vanaf 1716 werd bier brouwen op het plattenland verboden.

Archeologisch onderzoek

In 2013 is de restauratie van Den Eijngel gestart en de afronding zal in 2015 plaatsvinden. Een goed moment om meer onderzoek te doen in en om het pand, aldus Stichting Streekrekening Het Groene Woud. Al eerder gaf Gemeente Boxtel een financiële bijdrage voor de eerste fase van het archeologisch onderzoek in de stal. Daarbij zijn door archeologen opmerkelijke vondsten gedaan. Bijvoorbeeld de overgang, eeuwen geleden, van houtbouw naar steenbouw. Voor 1500 waren de meeste gebouwen nog van hout. Ook vindt er op dit moment bouwhistorisch- en archiefonderzoek plaats. Dit laatste in samenwerking met de Heemkundekring Boxtel. De bijdrage van het Streekfonds richt zich op de tweede fase, het archeologisch onderzoek in het woonhuis waarbij onder meer de eeuwenoude kelders zullen worden ontsloten.

Publicatie

In samenwerking met Stichting Streekrekening Het Groene Woud, Stichting de Brabantse Boerderij, bouwhistoricus Dick Zweers, archeologen en de eigenaren zullen alle onderzoeksresultaten leiden tot een boek over de rijke geschiedenis van Den Eijngel, de brouwerij, herberg, boerderij, haar bewoners, de ontwikkeling door de eeuwen heen en de historische waarde van Den Eijngel voor Het Groene Woud. Door de gedeeltelijke publieke functie van het monument voor workshops, exposities en als B&B, zal een breed publiek na restauratie kennis kunnen maken met Den Eijngel. 

Foto-expositie 'Het Groene Woud' van De Hippe Fotoclub
Nieuwsbrief 40 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Nieuwsbrief 39 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Natuurbeheerder Sjors de Kort: "Wij zijn de spreekbuis van de natuur"
Grond kopen en natuur ontwikkelen? Het kan, ook als particulier! Ad en Ine de Kort zijn trotse eigenaren van een eigen leembos
LEADER-subsidieregeling voor projecten in Het Groene Woud opent tweede helft april
Eerste boom geplant aan Everse Zoom - Een project met steun van Landschapsfonds Het Groene Woud
Nieuwsbrief 38 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Naar de Geelders met Ger van den Oetelaar in een filmpje van Groen Ontwikkelfonds Brabant
... in Het Groene Woud