Van Gogh National Park maakt kans op titel ‘Mooiste natuurgebied van Nederland’

Publicatiedatum: 10-10-2016

Van Gogh National Park is in de race voor de titel ‘Mooiste natuurgebied van Nederland’. Van 10 tot en met 31 oktober 2016 kan het publiek via de speciale verkiezingswebsite www.mooistenatuurgebied.nl/vangoghnp  stemmen op Brabants grootste natuurpark. Daarmee maakt Van Gogh National Park, waar Het Groene Woud deel van uit maakt, kans om als nationaal park van wereldklasse internationaal op de kaart gezet te worden.

De verkiezing is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken. Hiermee wil ze de Nederlandse natuur aantrekkelijker maken voor bezoekers, mensen meer betrekken bij wat de natuur te bieden heeft en natuurgebieden de kans geven zich te ontwikkelen tot nationale iconen. 

Nationaal park van formaat: in het hart van Brabant

Van Gogh National Park strekt zich uit van de Oostelijke Langstraat bij Waalwijk en de Loonse en Drunense Duinen tot Het Groene Woud met onder meer de Oisterwijkse Vennen, de Kampina en De Mortelen. Landschapsorganisaties, gemeenten en provincie spraken met elkaar af dat ze deze bijzondere natuurgebieden met elkaar gaan verbinden, waardoor één groot Nationaal Park in Midden-Brabant ontstaat. Met het predicaat ‘Het mooiste natuurgebied van Nederland’ kan de toegankelijkheid en kwaliteit van dit park verder worden verbeterd en internationaal meer bekendheid krijgen.

Honderden kilometers fietspad

Van Gogh National Park is een gebied waar je straks honderden kilometers ononderbroken kunt wandelen en fietsen, van Waalwijk tot Nuenen. Maar waar mensen ook de dynamiek van het stadsleven ontdekken:  Eindhoven, ’s-Hertogenbosch en Tilburg maken onlosmakelijk deel uit van Van Gogh National Park.

Landschappelijk en cultureel meesterwerk

Het National Park vernoemen naar Vincent van Gogh komt voort uit respect en ontzag voor de meesterschilder en diens toewijding aan de natuur en het Brabantse landleven. Van Gogh is in dit gebied geboren en getogen. Hij liet zich erdoor inspireren, getuige de talrijke Brabantse taferelen die hij schilderde en in zijn brieven beschreef. Brabant ziet Van Gogh daarmee echt als zoon van Brabant. Hij zit in het hart van Brabant, zowel letterlijk als figuurlijk.

Kijken door de ogen van Van Gogh

Van Gogh National Park wil inwoners en bezoekers uit binnen- en buitenland een inkijkje geven in hoe deze icoon ‘zijn’ Brabant zag. Veel van toen is bewaard gebleven: bossen, heide, vennen en zandverstuivingen (één van de grootste van Europa!). Maar ook authentieke dorpen en kerken, levendige pleinen en het boerenlandleven. Met Van Gogh National Park nodigen de samenwerkende partijen iedereen uit om zich te verwonderen over de natuur en zich verbonden te voelen met de Brabantse cultuur en het karakteristieke landleven.

Partners

De totstandkoming van Van Gogh National Park is mede mogelijk gemaakt door Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, Nationaal Landschap Het Groene Woud, Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat, Agrifood Capital, Regio Hart van Brabant, Brabants Landschap, Natuurmonumenten en Provincie Noord-Brabant.

Meer informatie: www.vangoghnationalpark.com  / #vangoghnp

STEM HIER!

Stemmen via SMS kan ook: stuur natuur <spatie> 10 naar 1008

Lezing CARE-project: Gemeenschapsarcheologie over de grens - woe 18 december
Route-app ‘Routes in Het Groene Woud’: de app die actief met je meewandelt of -fietst
Certificaat ‘Groene WoudLoper’ én het Doeboek uitgereikt aan 18 kinderen door IVN Best
Informatieavond over fondsen op 19 november - Stel al je vragen over fondsenverving!
Omgeving Opwettense Watermolen landschappelijk versterkt tijdens plantdag - Molenstichting Noord-Brabant benadrukt de waarde van watermolenlandschappen in Het Groene Woud
Programma Landschapstriënnale 2020 bekend - Veel locaties in Het Groene Woud
Nationaal Landschap Het Groene Woud wordt onderdeel van Van Gogh Nationaal Park
Op natuurexpeditie in Het Groene Woud - Nieuwe serie veldlessen van start
Winnaars van de boekenactie Vrienden van Nationaal Landschap Het Groene Woud (kwartaal 3) bekend
... in Het Groene Woud