Vrijdag 5 april: Opening Klompenwerkplaats van de Toekomst in Sint-Oedenrode

Publicatiedatum: 27-03-2019

Op vrijdag 5 april 2019 vindt bij De Gasthuishoeve in Sint-Oedenrode de officiële, feestelijke opening plaats van de Klompenwerkplaats van de Toekomst. In deze innovatieve werkplaats combineert de gelijknamige stichting traditionele klompenmachines met nieuwe methoden en technieken. Door het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen wil ze het klompenambacht op eigentijdse wijze laten voortbestaan.

De machines in de Klompenwerkplaats van de Toekomst bij De Gasthuishoeve komen uit de voormalige klompenfabriek van Jan van de Laar uit Sint-Oedenrode. Om extra waarde te creëren, combineert de stichting deze traditionele apparatuur met eigentijdse werkmethoden. Zo betrekt ze mensen met een arbeidskans bij het productieproces. Ook past ze innovatieve technieken toe zoals het 3D-printen van podotherapeutische klompen.

Programma 5 april

Op vrijdagmiddag 5 april produceert Eric van de Hurk, eigenaar van De Gasthuishoeve, het eerste paar klompen. Mevrouw Van de Laar verricht de officiële openingshandeling, waarna Stichting Klompenwerkplaats van de Toekomst een samenwerkingsovereenkomst ondertekent met Stichting Landschapsfonds Het Groene Woud. Overeengekomen wordt een jaarlijkse financiële afdracht aan het landschapsfonds, ter versterking van het kenmerkende coulissenlandschap.

Klompen-kenniscentrum

Omdat de Klompenwerkplaats in De Gasthuishoeve zich óók als klompen-kenniscentrum manifesteert, komen deze middag diverse betrokkenen aan het woord die het centrum een extra impuls geven. Denk daarbij aan Campus Westenwind, AKV St. Joost, de Brabantse Populierenvereniging, Podopraktijk Gemert en het Centrum voor Biobased Economy van Avans Hogeschool.

Kansen in Het Groene Woud

Stichting Klompenwerkplaats van de Toekomst ijvert niet alleen voor het in stand houden van het klompenambacht. Ook het behoud van het (populieren)landschap is een grootse ambitie. Daar heeft het rijke verleden van Het Groene Woud veel mee te maken: in de vorige eeuw was dit gebied het epicentrum in de wereld van de productie en verkoop van klompen. Van lieverlee verdween de klompenproductie – en daarmee ook delen van het unieke coulissenlandschap met haar populieren.

Dat er beduidend minder populieren worden aangeplant, zorgt naast een negatieve impact op het kenmerkende landschap ook voor een minder aantrekkelijk landschap voor de vrijetijdseconomie. Terwijl de klompenverkoop juist kan profiteren van een florerende vrijetijdseconomie. Zo vaart in de regio Amsterdam de verkoop van klompen aan internationale toeristen wel bij de bloeiende vrijetijdseconomie in de hoofdstad.

Nabij Het Groene Woud biedt de klomp ook kansen voor kenniswerkers in de regio Eindhoven: zij kunnen hun creativiteit en duurzame inzetbaarheid versterken. Dit naar voorbeeld van de wood shop op de campus van Silicon Valley.

April Klompenmaand

De opening van de Klompenwerkplaats valt samen met ‘April Klompenmaand’. Gedurende deze maand organiseren diverse ondernemers en organisaties in Best, Liempde, Sint-Oedenrode en Schijndel een groot scala aan activiteiten rondom de klomp en populieren. Op deze manier krijgen de klompen en het populierenlandschap de extra aandacht die ze verdienen. Kijk voor activiteiten op www.brabantseklomp.nl.

Opening bijwonen?

Bent u geïnteresseerd in het klompenambacht? Dan bent u van harte uitgenodigd om er op 5 april bij te zijn. Aanvang: 16.00 uur, locatie De Gasthoeve, Kremselen 2, Sint-Oedenrode. Aanmelden via klompenwerkplaats3.0@gmail.com

Groene Handdruk besteed aan ontsluiting Oirschots erfgoed via QR-codes
Nieuwsbrief 23 van ARK Natuurontwikkeling over De Geelders en Het Dommeldal
Quickscans uitgevoerd door Brabants Landschap binnen het Erven Plus-project
Succesvol veldlesproject in De Geelders van ARK i.s.m. Het Groene Woud
Helpdesk Bijenlandschap
Word Vriend, win een boek! Winnaars jan-jun 2022
Vrijwilliger in beeld: bestuurslid Twan Tiebosch - “Buiten maken we het verschil!”
Project: Landschapsbiografie van de Dommel
Heb je een plan of projectidee? Landschapsfonds Het Groene Woud kan helpen!
... in Het Groene Woud