Romeinen

De invloed van de Romeinen in Het Groene Woud was groot. Het aantal inwoners neemt toe en daarmee ook het aantal akkers met graan in het landschap. Technieken in de landbouw en veeteelt werden verbeterd en de lokale inwoners namen veel gewoontes en gebruiken over.

Op verschillende plekken in de bodem van Het Groene Woud zijn sporen van de Romeinen gevonden, zoals munten en gebruiksvoorwerken. In Empel zijn sporen van een tempel gevonden en bij Boxtel een bouwoffer.

In deze brochure is meer te lezen over de Romeinen in Het Groene Woud.

Musea

Oudheidkundig Museum Sint-Michielsgestel
Het Oudheidkundig Museum is een museum met allerlei vondsten van de Romeinen. Wie iets meer te weten wil komen over de rijke graven van Esch, de muntschat van Vught, de villa van Hoogeloon, de tempel van Empel, de geloftesteen uit Ruimel, maar vooral over de vondsten van Halder, moet beslist eens op bezoek komen in het Oudheidkundig Museum. Meer informatie: www.romeinshalder.nl.

Historisch Openlucht Museum Eindhoven
In Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven beleef je 2000 jaar geschiedenis in één dag. Je bezoekt het prehistorische dorpje Eversham (800-50 vóór Christus), een boerenhoeve uit de tijd van de Romeinen (rond het jaar 0) en het middeleeuwse stadje Endehoven (1250-1600 na Christus). Meer informatie: www.homeindhoven.nl.

Activiteiten

Per fiets
Fietsroute Hercules Magusanus is één van de routes om op de fiets kennis te maken met het Romeinse verleden van Het Groene Woud. De brochure 'Romeinen in Het Groene Woud' inclusief de Romeinen fietsroute is gratis te verkrijgen bij alle VVV's in Het Groene Woud, De Groene poort Boxtel en bij het Oudheidkundig museum in Sint-Michielsgestel. Of download nu meteen de Brochure fietsroute Hercules Magusanus met het erratum (pdf), dat bij de brochure hoort.

Met behulp van het fietsroutenetwerk is het mogelijk Romeinse routes uitstippelen. De fietsknooppuntenkaart Het Groene Woud is te koop bij de VVV’s of download de Fietsroutekaart Het Groene Woud direct. Hier vind je alvast drie suggesties voor een leuke fietstocht.

Te voet
Ook het wandelroutenetwerk biedt alle informatie die nodig is om zelf een aantrekkelijke en informatieve themawandeling Romeinen uit te stippelen. Nodig hiervoor zijn een wandelkaart met het wandelroutenetwerk en de knooppunten (geelgroene bordjes) in het veld. De wandelknooppuntenkaarten zijn verkrijgbaar bij alle VVV’s en agentschappen. Leuke themawandelingen zijn hier al te downloaden: Wandelroute Ago ergo sum, Wandelroute De bacchus, Wandelroute De Laren (korte route) en Wandelroute De Laren (lange route).

Via het water
Om de Romeinen op een actieve manier te beleven, zijn er verschillende uitdagingen. Zo is er een kanotocht tussen Boxtel en de Hooibrug om te ervaren hoe de Romeinen vroeger vaarden. Kijk op www.romeinentocht.nl. Ook VVV Den Bosch biedt een actief arrangement Fietsen en varen in Romeinse sferen.

 

 

 

... in Het Groene Woud