Stichting Dommelbimd

 

    

Laatste nieuws

Boom- en struik-plantactie in de Dommelbimd

Op zaterdag 18 maart, vlak voor het groeiseizoen begint, gaan certificaathouders en donateurs de Dommelbimd verfraaien met populieren, elzen en  struiken. Vrijwilligers van de Werkgroep Natuur en Landschapsbeheer Boxtel zullen daarbij assisteren.

De Populierenwerkgroep van Het Groene Woud schenkt zeven Marilandica populieren die een mooi plekje krijgen op het Paardendijkje. Eerder kreeg de Dommelbimd een pruimenboom van Fruit Your World voor de bijdrage aan een bijeenkomst om crowdfunding voor natuur te promoten. Deze boom komt te staan bij de werkschuur. De stichting Dommelbimd heeft verder 200 struiken aangeschaft om een elzensingel aan te leggen en om de vlechtheg langs de meander aan te vullen. 

De imkers Fons van Asten en Tom van Heeswijk zijn ook aanwezig om te vertellen over de bijenvolken in de Dommelbimd.

Stichting BoeL

In de laatste week van 2016 overhandigden Elly en Jet Mathijssen en René Cijffers van de Stichting BoeL een cheque van maar liefst 1800 euro aan het bestuur van de Stichting Dommelbimd: de opbrengst van het succesvolle foto- en gedichtenproject met Boxtelse fotografen en leerlingen van het JRL.

Sylvia van Gulik en Toine Cooijmans van de Dommelbimd zijn hier erg blij mee en bedanken iedereen die aan het project heeft meegewerkt. Het bedrag wordt besteed aan het laarzenpad in de Dommelbimd dat een meer educatief karakter zal krijgen en daarmee een natuurbeleefpad wordt.

Stichting BoeL overhandigt de cheque van 1800 euro aan Stichting Dommelbimd.

Burgerinitiatieven voor natuur en landschap leren van elkaar in de Dommelbimd    

Zaterdag 24 september gonsde het van de activiteiten in de Dommelbimd. In zes verschillende veldsessies ontmoetten initiatiefnemers en professionals van overheid en natuurorganisaties elkaar en werden ervaringen uitgewisseld. Tijdens de paneldiscussie gingen Lieke Hendrix (IPO), Peter Glas (Waterschap De Dommel), Peter van de Wiel (wethouder gemeente Boxtel), Willemijn Prast (Natuurmonumenten), Irina Salverda (Alterra WUR), Sylvia van Gulik (Dommelbimd) en Hans Bleumink (vakjournalist) met elkaar in gesprek over de manier waarop burgerinitiatieven de meeste kans van slagen hebben.

Lees in dit verslag de samenvatting van het veldsymposium met tips van professionals en initiatiefnemers en bekijk de filmimpressie.Klik hier voor het digitale magazine 'Dommelbimd - Breng je initiatief tot bloei'.

Veldsymposium Dommelbimd in Boxtel op 24 september 2016

Meld je nu meteen aan en klik hier

Werk je mee aan een burgerinitiatief in een natuurgebied of landschap? Of heb je ideeën of plannen hiervoor? Kom dan naar het veldsymposium Dommelbimd op zaterdag 24 september bij het Jacob Roelandslyceum in Boxtel. Tijdens het veldsymposium ontmoet je burgerinitiatieven uit het hele land en krijg je gelegenheid om ervaringen te delen. Met een burgerinitiatief sta je zelf aan het roer om plannen te realiseren. Hierbij kun je voor allerlei vragen komen te staan zoals: hoe vind ik mijn weg bij de overheid? Welke mogelijkheden zijn er om aan geld te komen en hoe pak ik dat aan? Hoe creëer ik een enthousiaste omgeving die meedoet? Hoe organiseer ik het onderhoud en hoe borg ik continuïteit?

Op zaterdagmiddag 24 september 2016 organiseert het Programma Tweede Natuur van de provincies en het Rijk een veldsymposium met interactieve workshops in de Dommelbimd in Boxtel. Deelname is gratis voor iedereen die actief is in een burgerinitiatief op het gebied van natuur en landschap, of ideeën/plannen heeft op dit gebied. Samen met burgerinitiatieven uit heel Nederland ga je met professionals vanuit de overheid en andere betrokken organisaties op zoek naar succesfactoren, kansen en valkuilen.  Het programma start om 12.00 uur aan de Grote Beemd 13 in Boxtel en wordt rond 17.00 uur afgerond.

Programma

12.00 u. Ontvangst met lunch en welkom door Lieke Hendrix namens programma Tweede Natuur en IPO

13.00 u. Het verhaal van de Dommelbimd door Sylvia van Gulik en Toine Cooijmans

13.30 u. Aanvang workshops in het veld (bij slecht weer binnen)

16.00 u. Paneldiscussie over succesfactoren, kansen en valkuilen met

  • Irini Salverda (Alterra / WUR)
  • Lieke Hendrix (IPO)
  • Peter Glas (watergraaf Waterschap De Dommel)
  • Willemijn Prast (Natuurmonumenten)
  • Peter van de Wiel (wethouder gemeente Boxtel
  • Sylvia van Gulik (voorzitter en initiatiefnemer Dommelbimd)

16.45 u. Afronding en napraten met hapje en drankje  

Klik hier voor de volledige uitnodiging.

 

In memoriam: Joost van Liebergen

Veldsymposium Dommelbimd

Op zaterdagmiddag 24 september 2016 organiseert het Programma Tweede Natuur van de provincies en het Rijk een veldsymposium met interactieve workshops in het gebied van de Dommelbimd in Boxtel. Deelname is gratis voor iedereen die actief is in een burgerinitiatief op het gebied van natuur en landschap, of plannen heeft hiermee te starten.

Met een burgerinitiatief staan burgers zelf aan het roer om plannen te realiseren in een natuurgebied of landschap bij hen in de buurt. Daarbij komen zij voor veel vragen te staan: Hoe creëer ik een enthousiaste omgeving die meedoet? Welke mogelijkheden zijn er om aan geld te komen en hoe pak ik dat aan? Hoe vind ik mijn weg bij de overheid? Hoe borg ik continuïteit?

Tijdens het Veldsymposium Dommelbimd gaan vertegenwoordigers van burgerinitiatieven uit heel Nederland samen met professionals vanuit de overheid en andere betrokken organisaties met elkaar op zoek naar succesfactoren, kansen en valkuilen. Doelstelling is dat burgerinitiatieven van elkaar leren en dat met name de Dommelbimd ervaringen deelt. Deelnemers gaan naar huis met een schat aan kennis en inspiratie.

Het programma start om 12.00 uur aan de Grote Beemd in Boxtel en wordt rond 17.00 uur afgerond. Geïnteresseerden kunnen zich HIER aanmelden.

 

Eerste prijs regio ING Nederland fonds voor Dommelbimd 

Afgelopen zaterdagochtend zijn op het hoofdkantoor van de ING-bank in Den Bosch de prijzen bekendgemaakt van de genomineerden voor een bijdrage uit het ING Nederland Fonds van onze regio.  De Stichting Dommelbimd eindigde op de eerste plaats en ontvangt vijfduizend euro uit het ING fonds.  

De hoogte van deze donatie was afhankelijk van het aantal stemmen dat is uitgebracht. Het was een spannende race: de Dommelbimd stond halverwege de stemperiode op tweede plaats. Daarna is er nog volop gestemd op de Dommelbimd met als resultaat de eerste prijs! De stichting is alle stemmers heel dankbaar en zal met de donatie een goede maaimachine aanschaffen waarmee de  laaggelegen hooilanden frequenter kunnen worden gemaaid om op die manier nog meer bloemen, vlinders en libellen in het gebied te krijgen. Tot nu toe maaien vrijwilligers hier met de zeis. Ook kan met de maaimachine het laarzenpad, dat de komende maanden wordt aangelegd, worden onderhouden.

Het ING fonds is in 2015 opgericht met als doel vrijwilligersorganisaties vooruit te helpen. Van de 290.000 stichtingen en verenigingen in Nederland hadden zich er 1150 aangemeld voor een bijdrage uit het ING fonds. Hiervan werden 420 lokale goede doelen genomineerd en krijgen per regio een bijdrage uit het ING fonds variërend van duizend tot vijfduizend euro.  

Taart voor de vrijwilligers in de Dommelbimd om de 1e prijs te vieren!   
Terwijl op het hoofdkantoor van ING in Den Bosch de prijzen bekend werden gemaakt waren de vrijwilligers in de Dommelbimd hard aan het werk.

De cheque van vijfduizend euro voor Stichting Dommelbimd van het ING Nederland fonds.

 

De Dommelbimd genomineerd voor donatie ING Nederland fonds

De ING-bank wil vrijwilligersorganisaties een steuntje in de rug geven met de ‘Help Nederland vooruit-campagne'. De ING-jury van de regio Den Bosch heeft de Dommelbimd geselecteerd als een van de gegadigden voor een donatie.

Organisaties zijn door ING de afgelopen tijd gevraagd om hun dromen te delen door een aantal vragen te beantwoorden over een bestemming van een eventuele donatie. Ook de Dommelbimd deed mee en wij noemden als droom de aanschaf van een maaimachine zodat we de laaggelegen hooilanden frequenter kunnen maaien met als doel uitbreiding van de biodiversiteit, oftewel een grotere verscheidenheid aan bloemen, vlinders en libellen. Maar ook om het laarzenpad dat we de komende maanden gaan aanleggen begaanbaar te houden.

Vanaf maandag 22 februari worden alle geselecteerde organisaties gepresenteerd op een speciale pagina op ING.nl. Van 22 februari tot en met 11 maart kan iedereen zijn/haar stem uitbrengen vanaf elk emailadres. 

Geef je jouw stem aan de Dommelbimd? Ga dan naar www.ing.nl/stemnederlandvooruit. Hier kun je je stem uitbrengen door te klikken op ‘zoek direct een initiatief’. Hier kun je invoeren: ‘Stichting Dommelbimd’. Hierna ontvang je een mail van de ING waarmee je je stem nog moet bevestigen.

Mogen we je vragen om deze stem-oproep verder te verspreiden binnen je eigen netwerk?

Per regio zijn 5 organisaties geselecteerd. De organisatie met de meeste stemmen ontvangt een donatie van € 5.000,=, nummer 2 krijgt € 3.000,=, nummer 3 krijgt € 2.000,= en nummer 4 en 5 ontvangen beide € 1.000,=. De Dommelbimd ontvangt dus in ieder geval een donatie, maar hoe meer stemmen hoe hoger de donatie! Stem je mee?

ING maakt op zaterdag 19 maart de uitslag bekend.

Doe mee en breng je stem uit op de Dommelbimd!  Alvast bedankt!

 

Boxtelse Duurzaamheidsprijs 2015 voor de Dommelbimd!

8 oktober 2015 - Stichting Dommelbimd heeft de Boxtelse Duurzaamheidsprijs 2015 in ontvangst mogen nemen. Wethouder Peter van de Wiel overhandigde een cheque van 1.000 euro en bijbehorende oorkonde donderdag 8 oktober in de raadzaal van het gemeentehuis. Dat gebeurde aan het einde van een symposium die werd gehouden door de Lokale Agenda 21 tijdens de Duurzame Week. 

Juryvoorzitter Conchita Torres prees het burgerinitiatief om 6,5 hectare weilanden aan de oever van de Dommel aan te kopen via crowdfunding en om te vormen naar natuur:  ,,Uniek in Nederland. Jullie hebben Boxtel landelijk positief in het nieuws gebracht", aldus Torres. ,,Een spraakmakend en succesvol project dat is uitgegroeid tot een prachtig voorbeeld van het begrip participatiemaatschappij", stelde wethouder Van de Wiel aanvullend. 

De gemeente Boxtel reikt de Boxtelse Duurzaamheidsprijs iedere twee jaar uit. Bedrijven, instellingen of personen die zich op het gebied van duurzaamheid bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt komen voor deze prijs in aanmerking. Dit jaar waren 12 organisaties cq projecten genomineerd voor de prijs. 

 

Stichting Dommelbimd sinds vandaag eigenaar van gronden Dommelbimd

7 september 2015 - Onder  overweldigende belangstelling van genodigden en van de media droeg Jan Baan namens Brabants Landschap het eigendom van het gebied de Dommelbimd over aan de Stichting Dommelbimd. Jan Baan, directeur van Brabants Landschap en de bestuursleden van de Stichting Dommelbimd tekenden onder toeziend oog van de notaris, aan een tafeltje midden in de groene Dommelbimd de akte van levering.

Roel Feringa, directeur Natuur en Biodiversiteit van het Ministerie van Economische Zaken, gedeputeerde Johan van den Hout en Jan Baan spraken lovende woorden over het burgerinitiatief.  Roel Feringa verving staatssecretaris Sharon Dijksma wegens haar verplichtingen deze dag in Brussel en reikte de laatste certificaten uit. Het programma werd opgeluisterd met muziek van de Brabantse folk formatie Taaftere.

Verspreid in de Dommelbimd gaven vrijwilligers en gebruikers van het gebied demonstraties. De gasten waren getuige van de verschillende facetten van de Dommelbimd, zoals het onderhoud in de vorm van maaien met de zeis van de natte laaggelegen graslandjes (beemden) door vrijwilligers van de WNLB (Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel), biologie in de praktijk door enthousiaste leerlingen en docenten van het Jacob Roelandslyceum, het renoveren van het buitenbiologielokaal door leerlingen van het Baanderherencollege en de resultaten van het bodem- en vegetatie-onderzoek door studenten van de HAS ’s-Hertogenbosch.

Ondertekening akte van levering, 7 september 2015

 

Filmpje van Ministerie Economische Zaken over de Dommelbimd 

3 september 2015 - Bekijk het filmpje hier:  ‘EZ in Praktijk: Dommelbimd blijft dankzij crowdfunding’

 

Overdracht gronden Dommelbimd van Brabants Landschap naar Stichting Dommelbimd

1 september 2015 - Op maandag 7 september a.s. krijgt de Stichting Dommelbimd de gronden van de Dommelbimd in eigendom. De officiële overdracht van Brabants Landschap naar de Stichting Dommelbimd vindt plaats om 11.00 uur op locatie: midden in de Dommelbimd. De benodigde gelden voor het behoud van de Dommelbimd zijn op tijd bijeen gebracht, met dank aan de certificaathouders, donateurs, subsidiënten en sponsoren! Natuur door, van en voor burgers.

Onder toeziend oog van de notaris en in aanwezigheid van Roel Feringa, directeur Natuur en Biodiversiteit van het Ministerie van Economische Zaken en van gedeputeerde Johan van den Hout, zullen Jan Baan, directeur van Brabants Landschap en de bestuursleden van de Stichting Dommelbimd, op locatie de akte van levering ondertekenen waarbij Brabants Landschap het eigendom van het gebied de Dommelbimd overdraagt aan de Stichting Dommelbimd. Roel Feringa vervangt staatssecretaris Sharon Dijksma wegens haar verplichtingen deze dag in Brussel. Ter gelegenheid van deze unieke gebeurtenis is er die dag een bijzonder programma in de Dommelbimd aan de Konijnshoolsedreef in Boxtel: na het officiële gedeelte met ondertekening van de acte zal Roel Feringa namens de staatssecretaris de laatste certificaten uitreiken. Het programma wordt opgeluisterd met muziek van de Brabantse folk formatie Taaftere.

Verspreid in de Dommelbimd geven vrijwilligers en gebruikers van het gebied op verschillende plekken demonstraties. De aanwezige gasten maken op een rondwandeling kennis met deze verschillende facetten van de Dommelbimd, zoals Maaien met de zeis van de natte laaggelegen graslandjes (beemden) door vrijwilligers van de WNLB (Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel), Biologie in de praktijk door leerlingen en docenten van het Jacob Roelandslyceum, Klussen aan het buitenbiologielokaal door leerlingen van het Baanderherencollege en Bodem- en vegetatie-onderzoek door studenten van de HAS ’s-Hertogenbosch.

Met deze activiteiten wil de stichting graag laten zien dat de Dommelbimd van en voor iedereen is. Heel veel vrijwilligers hebben de afgelopen twee jaar enthousiast en hard meegewerkt en ook het onderwijs is op allerlei manieren betrokken bij de Dommelbimd.

Hiermee blijft een authentiek stuk Dommeldal nabij het centrum van Boxtel voor de toekomst  behouden. De gronden krijgen nu de bestemming ‘natuur’. Na deze overdracht van Brabants Landschap aan de Stichting Dommelbimd, neemt de stichting het beheer en onderhoud op zich samen met de WNLB (Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel). Het beheer zal zich richten op de verdere ontwikkeling van natuurwaarden en beleving van het gebied.

Dommelbimd, zomer 2015

 

Overdracht Dommelbimd op 7 september 2015 in aanwezigheid van staatssecretaris Sharon Dijksma

14 juli 2015 – Het is zover! De Stichting Dommelbimd krijgt de gronden in eigendom. De officiële overdracht van Brabants Landschap naar de Stichting Dommelbimd vindt plaats op maandag 7 september 2015 in het bijzijn van de staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma. De benodigde gelden zijn op tijd bijeen gebracht, met dank aan de certificaathouders, donateurs, subsidiënten en sponsoren! Natuur door, van en voor burgers.

In het bijzijn van de notaris en in aanwezigheid van staatssecretaris Sharon Dijksma van het Ministerie van Economische Zaken en gedeputeerde Johan van den Hout, zullen Jan Baan, directeur van Brabants Landschap en de voorzitter van de Stichting Dommelbimd, Sylvia van Gulik, op locatie de akte van levering ondertekenen waarbij Brabants Landschap het eigendom van het gebied de Dommelbimd overdraagt aan de Stichting Dommelbimd. Meer informatie over het feestelijke programma volgt binnenkort.

 

Cursus Maaien met de zeis

7 juli 2015 - De Stichting Dommelbimd organiseert in samenwerking met Brabants Landschap een cursus ‘Maaien met de zeis’. De cursus is bedoeld voor vrijwilligers van de Dommelbimd en van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel (WNLB) die het onderhoud van de Dommelbimd op zich hebben genomen en voor andere belangstellenden.

Een belangrijk deel van de Dommelbimd bestaat uit natte, laaggelegen beemden die de stichting met traditioneel hooibeheer zal onderhouden. Het merendeel hiervan wordt uitbesteed aan een loonwerker. Enkele hoekjes zijn echter onbereikbaar voor een grote machine of zijn gewoonweg te nat. Deze gedeelten zal de stichting maaien met een handmaaier of traditioneel met de zeis. Om de vrijwilligers met een goede en veilige techniek te laten werken, organiseert de Stichting Dommelbimd in samenwerking met Brabants Landschap een cursus ‘Maaien met de zeis’.

De cursus vindt plaats in de Dommelbimd op zaterdag 29 augustus van 09.00 tot 12.00 uur.

Vrijwilligers die willen deelnemen aan de cursus kunnen zich hiervoor aanmelden door een mailtje te sturen naar dommelbimd@gmail.com. Aanmelden kan tot 23 juli a.s. Voor vrijwilligers zijn aan deze cursus geen kosten verbonden.

 

Bever in de Dommelbimd!

10 mei 2015 - Afgelopen week zijn in de Dommelbimd sporen gevonden van een bever. Twee jonge populieren die afgelopen winter door vrijwilligers zijn geplant, zijn doorgeknaagd waarbij de bezoeker duidelijk herkenbare tandafdrukken heeft achtergelaten. 
De Brabantse coördinator van de otter- en beverwerkgroep van de Zoogdiervereniging, Lily Vercruijsse, bevestigde de spectaculaire vondst desgevraagd aan de hand van de toegestuurde foto van de knaagsporen. Ze kwam ook meteen kijken en gaf ter plaatse uitleg over hoe een bever te werk gaat, over zijn leefwijze en welke sporen we mogelijk nog meer kunnen verwachten. 

Afgelopen jaren zijn al sporen van een bever aangetroffen langs de Dommel in Sint-Michielsgestel en ook bij de Beerze in Oirschot. Bevers zijn bezig met een flinke opmars in Nederland, met name in de rivierengebieden. Nadat de bever begin 19e eeuw in Nederland was uitgeroeid door bejaging (voor de pels, het vlees en vanwege vermeende schadelijkheid) zijn vanaf 1988 bevers geherintroduceerd, om te beginnen in de Biesbosch. De bever die nu de Dommelbimd heeft bezocht, stamt daar waarschijnlijk van af. Lily Vercruijsse acht de omgeving Dommelbimd/Stapelen heel geschikt als toekomstig woongebied voor bevers, vanwege de ruigten, overhangend hout en jonge boompjes op deze plek langs de Dommel.

  

Knaagspoor van de bever, 8 mei 2015

Lily bij het knaagspoor van de bever, 9 mei 2015

 

Hoe is de Stichting Dommelbimd ontstaan?

In 2013 namen drie inwoners van Boxtel, Toine Cooijmans, Sylvia van Gulik en Joost van Liebergen, het initiatief om een authentiek stuk Dommeldal nabij het centrum van Boxtel voor de toekomst te behouden. Het ging om het Dommeldalgebied zuidelijk van de Konijnshoolsedreef en het Jacob Roelandslyceum (JRL) tot aan de Dommel en kasteel(park) Stapelen. Toen dit extensieve agrarische gebied van 6,5 hectare in 2013 in de openbare verkoop kwam, zocht het drietal naar een mogelijkheid om dit waardevolle en kwetsbare natuurgebied veilig te stellen en betrokken Het Groene Woud en Brabants Landschap erbij om mee te denken.

Innovatief initiatief tot natuurbehoud

Omdat het gebied net buiten de ecologische hoofdstructuur ligt, bleek aankoop door Brabants Landschap niet mogelijk. Daarom is een alternatief bedacht: Brabants Landschap bleek bereid om voor deze innovatieve wijze van natuurbehoud zijn nek uit te steken en de aankoop voor te financieren. Na aanvaarding van het bod, is Brabants Landschap tijdelijk eigenaar maar verbond aan deze constructie de voorwaarde, dat de grond uiterlijk 01-01-2015 zou worden overgenomen door de initiatiefnemers. Hiervoor is door de initiatiefnemers de ‘Stichting Dommelbimd’ opgericht die de financiële middelen voor aankoop vóór deze datum bijeen moest brengen. Inmiddels zijn op tijd de benodigde gelden verworven via de uitgifte van certificaten en uit donaties en subsidies. De officiële overdracht van de gronden wordt momenteel voorbereid en vindt deze zomer plaats in het bijzijn van staatssecretaris Sharon Dijksma. Na deze overdracht door Brabants Landschap aan de Stichting Dommelbimd, neemt de stichting het beheer en onderhoud op zich. Het beheer zal zich richten op de verdere ontwikkeling van natuurwaarden.

Wanneer het de Stichting Dommelbimd niet zou zijn gelukt om voldoende middelen bijeen te brengen om de grond in eigendom over te nemen, dan zou Brabants Landschap de grond weer te koop hebben gezet en zou de toekomst van dit unieke natuurgebied weer ongewis zijn geweest.

Op steeds meer plaatsen in Nederland gaan burgers actief aan de slag met het onderhoud en zelfs de inrichting van hun leefomgeving. Stichting Dommelbimd doet daar nog een schepje bovenop, door het gebied ook daadwerkelijk aan te kopen. Door aankoop kan het behoud ook voor de lange termijn worden gegarandeerd.

De Dommelbimd is een perfect voorbeeld van het motto van de huidige staatssecretaris van Economische Zaken met onder andere Natuur in haar portefeuille, Sharon Dijksma: “Natuur meer door, van en voor burgers”. Een burgerinitiatief in optima forma!   

 

 

 

... in Het Groene Woud