Boek: '200 jaar Zuid-Willemsvaart en 10 jaar Máximakanaal'Projecteigenaar: Heemkundekring Schijndel

Projectbeschrijving

Tweehonderd jaar geleden begon een groep van zo'n 7000 arbeiders aan een gigantische klus. Het graven van het kanaal Zuid-Willemsvaart tussen Den Bosch, Veghel en zo verder naar Maastricht. Dat had een enorme impact op het landschap en op alle gemeenschappen. Zowel economisch als sociaal-maatschappelijk en cultureel.

Dit boek gaat nog een stap verder dan alleen het beschrijven van de historie van de Zuid-Willemsvaart voor genoemde dorpen en steden. Aspecten als economie en vestiging van bedrijven, leven aan het water, wonen bij het water, natuur en milieu (ook innovaties) en sociaal-maatschappelijke gevolgen van de aanleg van het kanaal komen aan bod. Niet eerder is er ook een link gelegd in voorgaande publicaties met de komst van het Máximakanaal en de gevolgen daarvan voor het economisch bruisend hart van Meierijstad aan de Veghelse havens. Meierijstad waartoe ook Schijndel behoort. Zo werd de herbestemming van het industrieel erfgoed van het CHV-complex met de komst van de Noordkade '2.0' ook een succes. Voor Schijndel komen onder meer de archeologische vondsten uit de oertijd aan bod langs het kanaal, de komst van een 'aanlegplaats' en waarom Schijndel geen haven kreeg en Veghel wel. Een grote variantie aan onderwerpen passeert dus de revue.

Verleden, heden en ook toekomst worden belicht. In een compleet naslagwerk maakt dit boek letterlijk een bootreis van de Maas en Crèvecoeur in Den Bosch, via het Diezekanaal naar de binnenstad van Den Bosch. Van daaruit richting het Máximakanaal en zo door naar Schijndel en Veghel. Zo komt het totale maritieme landschap in het Groene Woud in beeld. Een landschap dat sinds 1822 regelmatig aan veranderingen onderhevig was door economische wensen van de scheepvaart.

Planning

Contactgegevens

Jan Aalders / Domien van de Meijden
Kortenaerstraat 60
5481 HN Schijndel

T: 073 – 5474 566
W: https://www.heemkundekringschijndel.nl/

Betrokken partijen

Fotoalbum

... in Het Groene Woud