Landschapscanon van Het Groene WoudProjecteigenaar: Stichting Brabantse Bronnen

Projectbeschrijving

Nationaal Landschap Het Groene Woud is een gebied dat bestaat uit prachtige natuurgebieden, authentieke landschappen en een grote diversiteit aan cultuurhistorie. Stichting Brabantse Bronnen wil dit eeuwenoude landschap weer tot leven wekken en meer beleefbaar maken. Daarom heeft deze stichting de Landschapscanon van Het Groene Woud ontwikkeld. Een landschapscanon in de vorm van een boek en een website waarin zowel de historische als ruimtelijke aspecten van Het Groene Woud naar voren komen. De website is in juni 2015 gepresenteerd. Deze is te raadplegen via www.landschapscanonhetgroenewoud.com. Het boek verschijnt in het najaar van 2015.

De deelprojecten

Als uitwerking op de canon, zijn ook enkele erfgoedprojecten uitgevoerd: de realisatie van zevenentwintig toponiemenbanken, de realisatie van twee eikenhouten veldkapellen, het bouwen van drie authentieke waterputten en het herstellen en beleefbaar maken van grenswallen. Daarnaast zijn er ook negentien wandelroutes en één fietsroute ontwikkeld (te downloaden via de canon-website).  De toponiemenbanken, een zitbankje met daarop het toponiem die behoort bij het gebied waar het bankje staat, staan op publiekstoegankelijke plaatsen in de landelijke gemeenten van Het Groene Woud. De banken zijn voorzien van een informatiepaneel met canon-informatie over het betreffende gebied.  De eikenhouten veldkapellen staan in Schijndel, waarbij ook informatieborden en bewegwijzering van een wandelroute staan. De toponiemenbanken, veldkapellen, waterputten en grenswallen zijn allemaal opgenomen in de wandel- en fietsroutes die op de website van de landschapscanon staan.

Als onderdeel van het erfgoedproject bij de grenswallen, is in oktober 2014 een archeologisch onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek is uitgevoerd bij de Velderse wal op Landgoed Velder en één  van de grenswallen in De Geelders. Het doel van het onderzoek was om meer te weten komen over de historie (o.a. wat er door de eeuwen heen allemaal gegroeid heeft) en de opbouw van de grenswallen. Vervolgens is in maart 2015 een groep vrijwilligers aan de slag gegaan om de grenswallen te herstellen en meer zichtbaar te maken voor voorbijgangers. Dit door het aanplanten van authentieke, inheemse planten.

Samenwerking en financiering

Het project Landschapscanon van Het Groene Woud is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Noord-Brabant en Streekfonds Het Groene Woud. De deelprojecten zijn uitgevoerd in nauwe samenwerking met vrijwilligers van heemkundekringen, natuurwerkgroepen en andere organisaties gericht op natuur- en/of cultuurhistorie. 

 

Tijdens de onthulling van de Landschapscanon van Het Groene Woud op 15 juni jongstleden in Oirschot zijn er verschillende presentaties gegeven. Vier hiervan zijn hieronder te downloaden:

'Presentatie Landschapscanon van Het Groene Woud' - door dr. Geertrui Van Synghel

'Een boek en een website met bijbehorende erfgoedprojecten' - door Ger van den Oetelaar

'Grenswallen in Het Groene Woud' - Ineke de Jongh

'Het belang van regionaal erfgoed' - prof. Arnoud-Jan Bijsterveld

 

Ook heeft TV Meierij tijdens de presentatie van de Landschapscanon op 15 juni 2015 een filmpje gemaakt. Dit is hier te zien.

 

Planning

Het project loopt van 15 september 2013 tot eind juni 2015.

Contactgegevens

Stichting Brabantse Bronnen
Ger van den Oetelaar (bestuurslid)
Kasterensestraat 15
5298 NV Liempde

T: 0411-632043
E: vandenoetelaar@wxs.nl
W: www.donb.nl

Betrokken partijen

De initiatiefnemer van het project is Stichting Brabantse Bronnen. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met inwoners, het bedrijfsleven, lokale en provinciale erfgoed- en publieksinstellingen en lokale overheden.

 

Onderstaand fotoalbum geeft een impressie van de presentatie van van de Landschapscanon van Het Groene Woud, die op maandag 15 juni jongstleden plaatsvond in het Boterkerkje van Oirschot.

Alle foto's: Ruud van Nooijen.

 

Fotoalbum

... in Het Groene Woud