4 en 5 mei: In veilige haven in Esch

Publicatiedatum: 27 april 2018

4 en 5 mei a.s. organiseert Op Drift in Esch twee opeenvolgende activiteiten onder één naam: ‘In veilige haven’. Aanleiding is de aanleg van een nieuw haventje aan de Essche Stroom nabij de brug aan de Haarenseweg. Op 5 mei draagt Het Waterschap de Dommel de haven feestelijk over aan gemeente Haaren. Naast het haventje is ook een nieuw gedenkplek ingericht.

Op Drift bestaat sinds 2013 en probeert de bewoners van Esch te verrassen met evenementen die altijd plaatsvinden op of bij de Essche Stroom. Vandaar de naam ‘Op Drift’. Op drift betekent letterlijk losgeslagen of zonder vooraf bekende bestemming. Die elementen proberen we ook altijd in onze activiteiten te stoppen. We willen vernieuwend zijn. Zo ook dit jaar. Aanleiding is de aanleg van een nieuw haventje aan de Essche Stroom nabij de brug aan de Haarenseweg. Op 5 mei draagt het Waterschap de Dommel de haven feestelijk over aan gemeente Haaren. Naast het haventje is ook een nieuw gedenkplek ingericht. Op die plek zijn we op 4 mei om 20.00 uur net als in heel Nederland twee minuten stil. De Essche Stroom is een belangrijk onderdeel van het Nationaal Landschap Het Groene Woud. Op Drift. ‘In veilige haven’ wordt daarom mede mogelijk gemaakt door Streekfonds Het Groene Woud.

Programma 4 mei
Op 4 mei verzamelen we om 18.45 uur bij ‘De Witte brug’ op Groenendaal. Vanaf daar gaan we wandelen over de oevers van de Essche Stroom naar de ‘Veilige haven’. Onderweg is er van alles te beleven. Bij de haven en de nieuwe gedenkplek aangekomen vervolgt het programma zich. Er is koffie en thee. Om 20.00 uur zijn we twee minuten stil. We sluiten het programma rond 21.00 uur af. Geïnteresseerden die niet goed kunnen wandelen zijn welkom vanaf 19.15 uur bij de gedenkplek.

Feestelijke opening 5 mei
Op 5 mei wordt de haven feestelijk geopend. Het terrein rondom de haven is vanaf 18.30 uur geopend. Het programma zal om 19.00 uur starten met de officiële opening. Het waterschap draagt de haven over aan de gemeente. Daarna betreedt een grote schare van talent uit Esch het drijvende podium in de haven. Ze verzorgen een avondvullend programma tot 0.30 uur. Het terrein is goed begaanbaar, doordat er tijdelijk houtsnippers worden gestrooid. De bezoekers die willen zitten raden we aan zelf voor een tuinstoeltje te zorgen. Het terrein wordt mooi verlicht. Een groot videoscherm laat goed zien wat er op het podium allemaal gebeurt. Er hangen bijzondere levensgrote foto’s van fotograaf Boukje Canaan op het terrein. Portretten van inwoners uit Esch. Ook bijzonder is de expositie van Jouni Jabbour. Hij behoorde tot een van de beste kleermakers uit Aleppo in Syrië. Na zijn vlucht naar Nederland werkt hij nu onder de hoede van couturier Addy van den Krommenakker uit Den Bosch aan de mooiste creaties.

Foto: Ruud van Nooijen

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud