Amsterdam doneert bomen aan Het Groene Woud

Publicatiedatum: 22 februari 2021

Wat hebben de geboorte van een kindje in Amsterdam en de aanplant van bomen in Het Groene Woud met elkaar te maken? Veel, zo blijkt. De gemeente Amsterdam laat via Trees for All voor elke nieuw-geborene een boom planten. “De ouders kunnen kiezen uit Het Groene Woud of Oeganda”, vertelt Aletta Janssen, sr. relatiemanager van Trees for All. Deze organisatie investeert in een gezonde en groene aarde door wereldwijd bos te planten en te herstellen.

Bedrijven en particulieren kunnen via de projecten van Trees for All hun COcompenseren en bomen planten. Bijvoorbeeld door donateur te worden of door hun relaties een boom cadeau te geven. Trees for All plant ze dan aan in de bosprojecten in Nederland en het buitenland.

Bomen in De Geelders

Aletta: “De gemeente Amsterdam wil bij elke geboorte een geboorteboom voor de baby planten. Omdat er in de hoofdstad geen geschikte mogelijkheden waren voor het planten van bomen, hebben we gezocht naar een mooi project elders in Nederland. Dat vonden we in Het Groene Woud.” Om precies te zijn: in De Geelders. Daar plant Trees for All in samenwerking met ARK Natuurontwikkeling bijna 90.000 bomen, als onderdeel van het ARK-project Brabants Goud in Het Groene Woud. “In dit project ontwikkelen we nieuwe natuur en versterken we natuur die er al is”, vertelt ARK-projectleider Ger van den Oetelaar. “De aanplant van de bomen in De Geelders is bedoeld om de bestaande leembossen die daar liggen toekomstbestendig te maken. Dat we daarbij samenwerken met Trees for All heeft te maken met ons gezamenlijke streven: we willen beide meer bos realiseren voor een groene toekomst en een gezond klimaat.”

Kleinzoon

De duizenden bomen komen in en om deelgebied Savendonk te staan, verdeeld over diverse percelen. Eén van die bomen is het directe gevolg van de geboorte van de kleinzoon van Jack van Haastrecht, inwoner van Sint-Oedenrode. “Mijn dochter, die in Amsterdam woont, werd op 18 december 2020 moeder van een zoontje, Jeppe”, vertelt hij. “Bij de aangifte kreeg ze van de gemeente Amsterdam een certificaat waarop stond vermeld dat er een boom voor Jeppe wordt geplant. Ze mocht de locatie zelf kiezen. Dit werd Het Groene Woud. Nu kunnen we over een paar jaar zeggen: ‘Kijk jongen, daar staat je boom’. Mooi toch?”

Bijdrage aan het klimaat

Trees for All gaat binnenkort andere gemeenten en organisaties benaderen met het idee van geboortebomen. Aletta: “Ze kunnen zich ook zelf bij ons melden. We vinden het erg leuk als er meer organisaties zijn die met cadeaubomen een positieve bijdrage aan het klimaat willen leveren. We bepalen dan in overleg welke plantlocatie in Nederland of het buitenland het meest geschikt is.” Voor Jeroen Naaijkens van Het Groene Woud bewijst dit initiatief dat samenwerking tot mooie initiatieven kan leiden. “Alles komt in deze krachtenbundeling samen: vertrouwen in de toekomst, verbinding, bouwen aan de natuur. Hierin is Het Groene Woud op zijn best. Dank dus aan Amsterdam, ARK en Trees for All.”

Klik hier voor meer informatie over de Trees for All-cadeaubomen.

 

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud