Bijeenkomst 'Netwerken met Kernkracht' binnen BrabantMozaïek

Publicatiedatum: 04 januari 2015

IBinnen de kleinere kernen van de Brabantse Mozaïek Metropool ontvouwt zich momenteel de doe-democratie, wordt de participatiesamenleving in praktijk gebracht, en voltrekt zich in alle stilte het nieuwste samenwerken. Op 22 januari, tijdens de bijeenkomst Netwerken met Kernkracht, bieden de streeknetwerken van Het Groene Woud en het Huis van de Brabantse Kempen een podium aan deze stille kracht van lokale gemeenschappen. Dit gebeurt in de context van het Brabant Mozaïek, met presentaties van initiatiefnemers en coöperaties die ingrijpende veranderingen bewerkstelligen rond thema’s zoals zorg, leefbaarheid, lokale energie en voedsel. De bijeenkomst vindt plaats van 8.30 tot 14.00 uur in de Willem II Fabriek in ’s-Hertogenbosch. Het wordt georganiseerd in samenwerking met de provincie Noord-Brabant en de Universiteit van Tilburg.

Noord-Brabant is een aaneenschakeling van steden, dorpen, rivieren, kanalen, landbouw- en natuurgebieden: het mozaïek van Brabant. Mozaïek Brabant is tevens de naam van de expositie die sinds 9 oktober 2014 langs vijf locaties in Noord-Brabant reist. Het wandtapijt van 12 bij 3 meter met de kaart van Brabant vormt het middelpunt van deze expositie. Rondom elke expositielocatie is een programma met activiteiten gepland, waaronder de bijeenkomst ‘Netwerken met kernkracht’. Met de rondreizende expositie wil de provincie samen met inwoners zoeken naar nieuwe mogelijkheden om Brabant goed in te richten voor een duurzame toekomst.

Handreiking aan het stedelijk netwerk

De streeknetwerken van Het Groene Woud en het Huis van de Brabantse Kempen delen hun kennis en ervaringen als resultaat van het Europese project Rural Alliances. Zij zijn, met ondersteuning van de provincie Noord-Brabant en de Universiteit van Tilburg, twee van de twaalf partners van dit project. Met dit project stimuleren en begeleiden ze lokale allianties om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de leefbaarheid in de eigen leefomgeving. Het traject eindigt in maart 2015. Met de opgedane ervaringen geven de streeknetwerken en het Brabantse buitengebied een handreiking aan het stedelijk netwerk van BrabantStad. In plaats van de ruimtelijke ontwikkeling volledig te centreren in de (binnen)steden, wordt gezocht om opgaven en kansen van Noord-Brabant ook op een andere manier te mobiliseren. Over de stadsgrenzen heen en gevoed door moderne stad-plattelandrelaties, zodat een koppeling tot stand komt met de opgaven in het Brabantse buitengebied.

 

Het programma

Na een kort welkomstwoord, begint het programma met een vraaggesprek tussen gedeputeerde Yves de Boer en Piet Verhoeven (voorzitter van Coöperatie Esbeek). Vervolgens wordt Marktplaats de Brabantse doe-democratie geopend. Een markt waar lokale allianties, coöperaties en initiatiefnemers zich presenteren. Ondertussen vindt er ook een aantal presentaties plaats. Zo wordt vanuit vier ateliers en academische reflecties, ingegaan op het nieuwste samenwerken in Brabant. Hierbij gaat het over het ontwikkelen van allianties binnen de lokale gemeenschap, de veranderende relatie met de overheid en de verbinding met stedelijke netwerken. Tot slot krijgt Europarlementariër Lambert van Nistelrooij het rapport ‘Kernkracht’ van de Universiteit van Tilburg en de publicatie ‘Samen sterk op z’n Brabants’ van Stichting Oisterwijk 800 SPOT overhandigd. Belangstellenden die graag de bijeenkomst willen bijwonen, kunnen een e-mail sturen naar streekhuis@hetgroenewoud.com

De volledige PDF van de uitnodiging is hier te downloaden.

 

 

 

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud