Bijna 80% voor nieuw rieten dak voor Brabants Mooiste Boerderij via Crowd-funding!

Publicatiedatum: 01 september 2013

Stichting de Brabantse Boerderij is samen met Marja Kivits een crowdfunding gestart voor het behoud van Brabants Mooiste Boerderij. De boerderij aan de Nassaudwarsstraat 5 in Vlijmen werd twee  jaar geleden door de lezers van de Brabantse dagbladen uitgeroepen tot mooiste boerderij van Noord-Brabant.

Dwarsdeeltype

In 1991 kocht Marja haar boerderij uit het midden van de achttiende eeuw. De boerderij is van het dwarsdeeltype met een rieten dak met wolfseind. Binnen bevinden zich de originele bedsteden, een hoekkast, een pomp en een  hardstenen gootsteen in de keuken. Met Naamse plavuizen en paneeldeuren in de gang kreeg de boerderij in 1980  de status van rijksmonument.

Rijksmonument

Marja zet zich al 21 jaar met veel energie in voor het behoud van dit waardevolle rijksmonument en wil  haar woonstee behouden voor toekomstige generaties als levend museum. De woonkamer wordt niet alleen gebruikt om in te wonen, maar dient ook als minitheater. Hier treedt Marja Kivits op als Marie van de Middelhaai met liedjes en verhalen in Brabants dialect. Door de week komen scholieren langs om te beleven hoe Brabanders vroeger leefden zonder elektriciteit, stromend water en internet .

Tegenslagen

Door meerdere tegenslagen en een lekkend dak zijn de plannen van Marja letterlijk (bij regen) onder water komen te staan.  Ze kan helaas niet rekenen op subsidie voor de reparatie van het dak. Zelf heeft ze al een groot deel van het benodigde geld bij elkaar gespaard, maar ze komt nog circa € 16.000 tekort. Met de crowdfunding op www.helpdebrabantseboerderij.nl hopen SdBB en Marja het geld voor een nieuw rieten dak voor de komende winter bij elkaar te krijgen. Het alternatief is een dakbedekking met golfplaten en dat wil niemand. Daarom vragen we iedereen om mee te doen met de eindsprint voor de laatste 20%.

Donaties en giften

Dankzij alle donaties van vrienden, bekenden en goedgezinden, giften na concerten van Marja en de genereuze bijdrage van 5000,- euro van Streekfonds Het Groene Woud is inmiddels 68% van het beoogde bedrag bij elkaar gesprokkeld.
Als u meer wilt weten over deze boerderij of bij wil dragen aan het behoud kunt u terecht op  de site van Help de Brabantse Boerderij.

Streekrekening

Het Streekfonds wordt gevoed met extra rente die de Rabobank geeft over de rente die houders van een Rabo StreekRekening Het Groene Woud ontvangen en door een deel van de rente die geschonken wordt door dezelfde rekeninghouders. Ook ontvangt de Stichting Streekrekening Het Groene Woud een bedrag aan donaties voor het Streekfonds. Jaarlijks is vanuit het Streekfonds circa € 200.000,- beschikbaar voor projecten die de kwaliteit van Het Groene Woud versterken. 

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud