Dag van het Fruit op zondag 18 oktober bij Philips Fruittuin

Publicatiedatum: 22 september 2015

Bij de Philips Fruittuin in Eindhoven vindt op zondag 18 oktober de Dag van het Fruit plaats. De dag kent een doorlopend programma met presentaties en mogelijkheden voor determinaties van appels en peren door gerenommeerde pomologen uit Nederland en België. De dag is bedoeld voor geïnteresseerden in en liefhebbers van groot fruit en is gratis toegankelijk. De Dag van het Fruit wordt georganiseerd door de onlangs opgerichte stichting Fruitcultuur Brabant, die zich tijdens deze dag ook zal presenteren. Hierbij zal ook Yvo Kortmann, voorzitter van Het Groene Woud aanwezig zijn.

De Dag van het Fruit wordt gehouden op zondag 18 oktober 2015 bij de Philips Fruittuin (Oirschotsedijk 14a) in Eindhoven. Tijd: van 11.00 tot 17.00 uur. Frans van Beerendonk, voorzitter van stichting Fruitcultuur Brabant: “De bedoeling is te laten zien dat er op het gebied van het grootfruit meer is dan je wellicht denkt en dan wat er in de supermarkt verkrijgbaar is. We hopen dat bezoekers van ons evenement anders naar appels en peren gaan kijken en zich gestimuleerd voelen om zelf ook vruchtbomen aan te planten.”

Gevarieerd programma

Een belangrijk onderdeel van het programma is een tentoonstelling van diverse appel- en perenrassen, waarvan er vele in de vergetelheid zijn geraakt. Ook zijn er halfstambomen in pot te koop evenals fruit en fruithapjes. Verder zijn er stands met voorlichting over fruit en fruitgebruik, met boeken over de fruitteelt en met gereedschappen en materialen. Op gezette tijden zijn er demonstraties en is er uitleg over het snoeien van fruitbomen.

Hebt u zelf een oude appel- of perenboom in de tuin staan? Breng wat vruchten mee, dan helpen de pomologen Hennie Rossel (bekend van Landleven) en Vincent Turkelboom u op weg met bepaling van het ras. Ook voor muziek wordt gezorgd. De kleinste kinderen tenslotte, kunnen op deze dag genieten van een poppentheater. De toegang voor de Dag van het Fruit is gratis.

Fruitcultuur Brabant

De pas opgerichte Stichting Fruitcultuur Brabant presenteert zich op de Dag van het Fruit. De stichting wil kennis verzamelen en uitdragen over de fruitteelt in Noord-Brabant. Daarnaast wil de stichting aandacht vragen voor het onderhoud en de nieuwe aanplant van fruitbomen. Van Beerendonk: “Wij zijn daarbij voorstander van zowel de aanplant van historische rassen als van bomen in de hoogstamvorm. Op deze manier wordt in onze ogen de cultuurhistorische én de landschappelijke betekenis van de fruitteelt het beste gediend. Tegelijkertijd vergroten we de rassendiversiteit ermee.” Vanaf 1 oktober is de nieuwe website van de stichting online: www.fruitcultuurbrabant.nl.

 

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud