De bottom-up aanpak van Mozaïek Dommelvallei
Binnen Mozaïek Dommelvallei spelen veel ruimtelijke vraagstukken. Hoe zijn deze aan te sturen op kwaliteit? Van oudsher is dit de rol van gemeenten, maar in deze tijd is er een heel belangrijke rol weggelegd voor private initiatieven. Deze komen veelal bottom-up tot stand, vanuit de burger.
Dit is precies de manier waarop Mozaïek Dommevallei werkt. Het Mozaïek brengt initiatieven bij elkaar die niet door de overheid worden bedacht, maar door burgers. Deze burgers zijn nauw betrokken bij hun eigen omgeving en hebben veel ideeën. Uiteindelijk is de overheid wel nodig om ideeën daadwerkelijk te realiseren. Op de website van Mozaïek Dommelvallei zijn talrijke voorbeelden te vinden van projecten die via deze werkwijze tot stand zijn gekomen.
Werkateliers
Hoe zorg je dat burgers een initiatief waar kunnen maken? Welke rol ligt er precies bij de overheid? Hoe breng je overheid en burgers bij elkaar? Om deze vragen helder te krijgen organiseert Mozaïek Dommelvallei regelmatig zogenaamde Werkateliers. Hierin worden kleine initiatieven en/of ideeën samengebracht om ze uit te laten groeien tot een groter project met ondersteuning van experts. In Werkateliers komen de vraag naar het betrokkenheid en het aanbod aan initiatieven samen.
Werkwijze in beeld
In onderstaand filmpje wordt meer duidelijk gemaakt over de werkwijze van Mozaïek Dommelvallei: bottom-up, vanuit de burger.
Share this article