Di 30 maart: RUIM VIJFTIG PARTIJEN STARTEN UNIEKE AANPAK MET VAN GOGH NATIONAAL PARK i.o. - Volg de livestream en ben erbij!

Publicatiedatum: 23 maart 2021

Op dinsdag 30 maart 2021 geven ruim vijftig Brabantse partners de aftrap voor de meerjarige samenwerking in het Van Gogh Nationaal Park in ontwikkeling. Met hun innovatieve aanpak richten ze het vizier op een vitaal toplandschap in een economisch krachtige regio, met prachtige natuur en groen tot in het hart van de dorpen en steden. Commissaris van de Koning Ina Adema en voorzitter Yvo Kortmann verrichten de startceremonie in bijzijn van demissionair Minister Schouten van LNV (onder voorbehoud). Dit gebeurt op Out Herlaer waar Buiten Museum Herlaer wordt ontwikkeld. Aansluitend presenteert Van Gogh Brabant een talkshow met Cornald Maas over Van Gogh als inspiratiebron voor het landschap van de toekomst. Het hele programma is via livestream te volgen.

Unieke samenwerking met Van Gogh als inspiratie

De ruim vijftig partners die op 30 maart hun samenwerking beklinken, zijn afkomstig uit verschillende onderdelen van de samenleving: natuur, landbouw en andere maatschappelijke organisaties, overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen. Samen nemen ze hun verantwoordelijkheid voor het landschap, zodat ook toekomstige generaties van een gezonde, groene leefomgeving kunnen genieten. Vincent van Gogh is daarbij een inspiratiebron. Zijn liefde voor de natuur en zijn onconventionele vernieuwingsdrang zijn een voorbeeld voor de partners die met innovatieve oplossingen, verbeeldingskracht en de inzet van hedendaagse ontwerpers en kunstenaars werken aan een toplandschap. Van Gogh NP i.o. beslaat een gebied van 120.000 hectare, een kwart van Brabant, en loopt van Zundert, Etten-Leur tot aan Helmond in het oosten en ’s-Hertogenbosch in het noorden.

Programma 30 maart

Het programma op 30 maart, de geboortedag van Vincent van Gogh, zoomt in op de actuele ontwikkelingen geïnspireerd door Van Gogh. Deze dragen samen bij aan een regio met prachtige natuur, topcultuur en -erfgoed, duurzaam toerisme, een mooi en gezond landschap en een vitale economie met perspectief voor de landbouw.

Programma

15.00 uur - Officiële start Van Gogh Nationaal Park i.o.

  • Yvo Kortmann - Voorzitter Van Gogh NP Park i.o.
  • Demissionair Minister Carola Schouten (onder voorbehoud)
  • Ina Adema - Commissaris van de Koning Noord-Brabant

15.40 uur - Pauze

16.00 uur - Salon Van Gogh in samenwerking met Van Gogh Sites Foundation

Schrijver, presentator Cornald Maas in gesprek met:

  • Adriaan Geuze - Directeur en medeoprichter West 8 urban design & landscape & architecture  en Joks Janssen - Professor of Practice ‘Brede welvaart in de regio’, Tilburg University
  • Mirjam van der Lubbe - Partner Van Eijk & Van der Lubbe en Renée Scheepers - Eigenaar Scheepers&Renee
  • Lucas van Grinsven - Vice President Communications ASML en Job Wittens - Directeur eigenaar Peppelhout

17.00 uur - Einde programma

Openbare livestream

Het programma van 30 maart is voor iedereen te volgen via een livestream op vangoghsites.com/30maart en vangoghnationaalpark.nl/30maart. Klik hier voor de directe link. Aanmelden is niet nodig.

High Green - Innovating the landscape

Op 1 april start in Van Gogh NP i.o. ook de Landschapstriënnale 2021. Gedurende de hele maand april vinden landschapslaboratoria plaats, waarin wordt gewerkt aan de grote opgaven in relatie tot het landschap. Deze voorbeelden dragen blijvend bij aan de ontwikkeling van het Van Gogh NP i.o. 

Onderstaand beeld: Impressie Van Gogh Nationaal Park in ontwikkeling

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud