Eerste bomencongres 2015 in Oisterwijk groot succes

Publicatiedatum: 24 maart 2015

Op zaterdag 21 maart 2015 vond in Oisterwijk het Bomencafé plaats, het allereerste congres over bomen in Het Groene Woud. Ruim honderd deelnemers van binnen en buiten Het Groene Woud ontdekten hier de betekenis van bomen voor de economie, de cultuur en natuur. Ook kwamen ze te weten welke rol bomen spelen in de kunst, in spiritualiteit en de zorg. Het congres, georganiseerd door vrijwilligers van de Stichting Oisterwijk 800 SPOT i.s.m. Het Groene Woud, eindigde met een slotverklaring, waarin de bomen in Het Groene Woud werden gekroond tot Koningen van de Natuur.

Het bomencongres vond plaats in het voormalige raadhuis in hartje Oisterwijk. Vanuit verschillende invalshoeken belichtten diverse experts de bomen in Het Groene Woud. Zo bood het programma een kijk op bomen vanuit de historie en landschapsarchitectuur, vanuit de kunst en cultuur en vanuit hun functionele rol en betekenis. Ook de ‘spirituele beleving’ en de heilzame werking van bomen op de gezondheid kwamen in presentaties ter sprake. Verrassend tijdens het congres waren de muzikale intermezzo’s over bomen van mezzo-soprano Inez Carsauw, op piano begeleid door pianiste Chavah Lichtenberg. Ook de bomengedichten van Karin van den Heuvel en Olaf Douwes Dekker gaven extra cachet aan de dag.

Ambities

Dat de ambities rond bomen groot zijn, bewezen de middagsessies. Daarin ging het over het onbelemmerd volwassen en oeroud laten worden van bomen, over de oprichting van een nationaal Boombelevingscentrum en het verder handen en voeten geven aan The Green Academy, een internationaal bomen-kenniscentrum in Oisterwijk dat nu nog in de kinderschoenen staat. Ook werd een ode gebracht aan de populier en kregen aanwezigen een inkijkje in de rol van bomen in de cultuurhistorie van Het Groene Woud.

Slotverklaring

De slotverklaring, waarmee dagvoorzitter Jeroen Naaijkens (bestuurslid Het Groene Woud) het congres afsloot, bevatte alle aspecten waarop de toehoorders eerder op de dag getrakteerd waren: ‘Het Groene Woud dankt zijn naam en faam niet in de laatste plaats aan bomen. Ze geven kleur, plezier, schaduw, welvaart, welzijn, vruchten, inkomen, toerisme en nog veel meer goede dingen des levens. De mens vaart wel bij de boom. Op 21 maart 2015 werd in het raadhuis van Oisterwijk voor de eerste keer een veelzijdig congres gehouden over bomen. Hier kroonden wij de bomen tot Koningen van de Natuur van Het Groene Woud. Iedereen wordt opgeroepen zorg te hebben voor bomen, hun verhalen op te tekenen en mensen enthousiast te maken voor hun leven. Om de vinger aan de pols te houden, wordt elk jaar in Het Groene Woud een bomencongres gehouden.’

Bomen zijn ‘leven’

Paul Spapens, voorzitter van Oisterwijk 800 SPOT en aanjager van dit eerste Bomencafé, gaf aan verheugd te zijn over de grote belangstelling voor dit eerste congres. “Bomen staan synoniem voor ‘het leven’. We moeten ons er allemaal voor inzetten dat het leven goed blijft. Dat doe je onder meer door de bomen te koesteren. Gaat het hen goed, dan gaat het ons ook goed.” Het congres was volledig gebaseerd op deze visie, die tevens de denkrichtingen aangeeft over bomen in Het Groene Woud. Wat hem betreft was dit Bomencafé nog maar het begin van de aandacht die bomen gaan krijgen. De eerste initiatieven staan al op de agenda: op 18 april 2015 geeft de Stichting Oisterwijk 800 SPOT een kleurboek voor volwassenen uit met boomkleurplaten van professionele kunstenaars uit Het Groene Woud. Eind april volgt een verkiezing van de mooiste boom van Het Groene Woud. De verhalen van de bomen die meedingen naar de eerste plaats worden opgetekend in een boek en alle bomen zullen door kunstenaars worden vereeuwigd. Langs de bomen komen fiets- en wandelroutes.

Het volledige verslag van het bomencongres is hier te downloaden.

Foto: Opening van het Bomencongres door Wim Lemmens, wethouder gemeente Oisterwijk. (Foto: Paul Spapens).

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud