Energiecoöperatie Dommelstroom organiseert informatieavonden en wandelingen

Publicatiedatum: 20 oktober 2015

Informatieavonden

Energiecoöperatie Dommelstroom brengt de inwoners van het Dommelgebied uitgebreid op de hoogte van de plannen voor de waterkrachtcentrale in de Dommel. Dit gebeurt tijdens informatieavonden op 29 oktober 2015 in Berlicum en op 5 november in Sint-Michielsgestel.

De nog te bouwen waterkrachtcentrale komt bij de stuw in de Dommel in Sint-Michielsgestel, in het hart van Het Groene Woud. De centrale gaat groene stroom leveren aan meer dan 170 huishoudens in de omgeving.  Om de bouw mogelijk te maken, zijn initiatiefnemers Jan en Bram Taks onder de noemer ‘Hier krijgen wij energie van, jij ook?’ op zoek naar geld. Met de verkoop van certificaten (‘Dommelstroomdelen’) kan de realisatie worden gefinancierd. 

Kansen en voordelen

De informatieavonden in Berlicum en Sint-Michielsgestel zijn bedoeld om inwoners persoonlijk te informeren over de kansen die de Dommel biedt als duurzame energiebron. Ook de wijze waarop zij via de aankoop van Dommelstroomdelen zelf kunnen investeren in groene energie doen de heren Taks uit de doeken. Daarbij gaan ze ook in op de voordelen die de waterkrachtcentrale deelnemers oplevert. Uiteraard is er volop gelegenheid om vragen te stellen.

Locatie, tijdstip en aanmelden

De bijeenkomsten vinden plaats op:

- 29 oktober 2015 om 19.30 uur in Den Durpsherd, Kerkwijk 61 in Berlicum.

- 5 november om 19.30 uur in De Huif, Hortensiastraat 2 in Sint-Michielsgestel.

Alle bewoners uit Berlicum en Sint-Michielsgestel zijn van harte welkom.  Zij kunnen zich voor deze avonden aanmelden via info@dommelstroom.com

Wandelingen

De waterkrachtcentrale in de Dommel bij Sint-Michielsgestel staat er nog niet. Maar de locatie midden in Het Groene Woud is wel al te bezoeken. Energiecoöperatie Dommelstroom verzorgt binnenkort diverse wandelingen door het landschappelijke gebied rond de stuw in de Dommel. Daar laat ze belangstellenden zien waar hun groene stroom in de nabije toekomst precies vandaan gaat komen.

De waterkrachtcentrale zal de kracht van de Dommel gebruiken om elektriciteit op te wekken. Van deze groene stroom kunnen straks meer dan 170 huishoudens gebruik maken. De initiatiefnemers, Jan en Bram Taks van Energiecoöperatie Dommelstroom, spannen zich momenteel in om de benodigde fondsen daarvoor bij elkaar te krijgen.

De waterkrachtcentrale ‘beleven’

Het geven van voorlichting beschouwen vader en zoon Taks als net zo belangrijk. “Onze plannen worden werkelijheid in de achtertuin van inwoners in het Dommelgebied”, vertelt Jan Taks. “Hoe kun je mensen beter laten zien wat er gaat gebeuren dan ze de toekomstige waterkrachtcentrale te laten ‘beleven’?”, aldus Jan Taks.

Locatie en tijdstip

Onder begeleiding van de heren Taks wandelen belangstellenden straks door het gebied rond de stuw in de Dommel. Er gaat ook een gids mee, die meer zal vertellen over de natuur in het Gestelse buitengebied en de Dommel zelf. “Zo willen we laten zien hoe we niet alleen duurzaam gebruik maken van de natuur, maar ook hoe we de natuurlijke waarden in het gebied behouden.”

De wandelingen worden gehouden op de volgende dagen: zaterdag 24 oktober, zaterdag 7 november en zaterdag 21 november.

Het vertrek is om 10.30 uur vanaf het Petrus Dondersplein in het centrum van Sint-Michielsgestel. De tocht duurt ongeveer een uur. Na afloop is er (gratis) koffie en thee.

Over Dommelstroom

Dommelstroom is de eerste coöperatieve waterkrachtcentrale van Nederland. Het is een initiatief van Energiecoöperatie Dommelstroom. Partners zijn Huismerk Energie, Landustrie, duurzaaminvesteren.nl. en Het Groene Woud. Het initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Sint-Michielsgestel, Waterschap De Dommel en Brabants Landschap.

Tekening van de stuw bij Sint-Michielsgestel

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud